Walter De Buck (1934-2014) bouwde een omvangrijke artistieke carrière uit, in hoofdzaak als beeldhouwer maar eveneens als bijvoorbeeld volkszanger. Hij studeerde beeldhouwkunst aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten, onder meer met Jozef Cantré als zijn leermeester, en voltooide zijn studies in 1954. De Buck werkte daarna mee aan de uitvoering van het natuurstenen fries ‘Hulde aan de arbeid’ dat Cantré midden jaren 1950 ontwierp voor het Administratief Centrum aan het Gentse Zuid. De Buck kreeg tijdens de periode dat hij bij Cantré werkte, ook de kans om een opleiding tot koperslager te volgen. Deze techniek zou hij frequent toepassen in zijn werk. De Buck debuteerde op Expo 58 in Brussel en won in 1958 en 1959 meerdere prijzen, waaronder de Godecharleprijs en de Koopal-Staatsprijs. Door deze laatste prijs kon hij een jaar een studiereis naar India ondernemen, die een grote invloed zou hebben op zijn later werk. In de jaren 1960 maakte hij behalve vrij werk in natuursteen ook onder meer niet-figuratieve decoraties voor appartementsgebouwen, zoals aan de Kouterdreef in Gent (1962), uitgevoerd op basis van een oxidatietechniek van aluminium panelen. Tot zijn bekendste werken in Gent horen het stenen beeld van volkszanger Karel Waeri aan Bij Sint-Jacobs, de Brug der Keizerlijke Geneugten over de Lieve aan de Sint-Antoniuskaai en de koperen beelden op de pinakels van het Metselaarshuis aan de Cataloniëstraat. In Woning De Somviele, een ontwerp van Dan Grootaert circa 1970 (Oudeheerweg 8), realiseerde De Buck een in geslagen koper uitgevoerde haard met decoratieve bekroning. Deze vormt geen uitzondering in zijn oeuvre: hij ontwierp en realiseerde in zijn vroege periode (jaren 1960-1970) nog andere schouwmantels in koper, bijvoorbeeld gecombineerd met ijzer en brons, of andere functionele architectuurelementen, zoals claustra, handvaten, verlichtingsarmaturen of de brievenbus van zijn eigen woning.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Oudeheerweg 8 (Gent)
Woning De Somviele werd ontworpen door architect Daniël Grootaert vanaf 1966, met aanpassingen tot in de vroege jaren 1970. Deze grootschalige modernistische villa met zwembad en tuin getuigt van een persoonlijke interpretatie van het modernisme en van een assimilatie van de toenmalige internationale ontwikkelingen.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Buck [online], https://id.erfgoed.net/personen/11756 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.