Persoon

De Rocker, Eddy

ID
11890
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11890

Beschrijving

Eddy De Rocker studeerde architectuur aan Sint-Lucas in Gent en vestigt zich als zelfstandig architect in 1971. Tijdens zijn opleiding krijgt hij onder meer les van Juliaan Lampens die een onmiskenbare invloed uitoefent op zijn vroege werk, onder meer door het gebruik van ruw zichtbeton. De invloed van het brutalisme op zijn oeuvre is onmiskenbaar aanwezig in zijn eigen woning. De Rocker gaat in zijn ontwerpen die hij in de jaren 1970 realiseerde op zoek naar een nieuwe manier van wonen en leven en komt zo los van de traditionele woningen die op dat moment in de vele nieuwe verkavelingen gerealiseerd worden. Zijn realisaties zijn dan ook vaak opvallende verschijningen, met een uitgesproken vormentaal waarbij hoekige en ronde vormen harmonisch verweven worden om zo tot een functioneel ruimtegebruik te komen. Bijzondere aandacht gaat naar het gebruik van materialen zoals beton, hout en baksteen die naast een structurele rol ook een artistieke uitdrukking geven aan de woningen, zowel voor het interieur als voor het exterieur.

Bij aanvang van zijn carrière werkt hij dikwijls samen met architect Patrick Saelens. Als hij later een lesopdracht krijgt aan het architectuurinstituut Sint-Lucas neemt hij ook stagiairs in dienst. Uiteindelijk vormt zich rond hem het architectenbureau Groep De Rocker, later afgekort tot GDR-architecten. De groep krijgt naderhand veel opdrachten voor sociale woningbouw waaronder vooral appartementsgebouwen in het Gentse. Naast zijn architecturaal oeuvre is de architect en voormalig lesgever waarnemingstekenen ook bekend omwille van zijn kwalitatieve schetsen en aquarellen van Gentse stadsgezichten.

  • Mondelinge informatie verkregen van architect De Rocker (25 april 2018).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Eddy De Rocker

Schooldreef 22 (Gent)
Eddy De Rocker ontwerpt in 1977 zijn eigen woning met architectenpraktijk in een laat modernistische stijl, met uitgesproken brutalistische inslag. Splitlevelwoning met drie bouwlagen aan de straatzijde onder zadeldak. De gevel is opgebouwd uit verspringende gevelvlakken, uitgevoerd in ruw zichtbeton met de structuur van de houtbekisting in combinatie met glas en houten en metalen schrijnwerk en een muur in veldovensteen.


Woning Berlengee

Jules Destréelaan 48 (Gent)
Architecten Eddy De Rocker en Patrick Saelens ontwierpen deze laatmodernistische villa voor de familie Berlengee-Vandersteene in 1975. Gezinswoning bestaande uit een gedeelte met één bouwlaag en een deel met twee bouwlagen. De gevels zijn uitgevoerd in roodbruine baksteen in halfsteens verband en een groter aandeel met een bekleding in kunstleien.


Woning Kint-Jacob

Oudewal 16 (Gent)
Hoekwoning in halfopen bebouwing naar ontwerp van Eddy De Rocker en Patrick Saelens voor de heer en mevrouw Kint – Jacob kwam tot stand op basis van een bouwvergunning uit 1978. De eerste plannen hiervoor werden opgemaakt in 1977. Laatmodernistische driegevelwoning in zandkleurig halfsteens baksteenmetselwerk onder zadeldak met zwarte leien en platte daken.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Eddy De Rocker

Schooldreef 22 (Gent)
Eddy De Rocker ontwerpt in 1977 zijn eigen woning met architectenpraktijk in een laat modernistische stijl, met uitgesproken brutalistische inslag. Splitlevelwoning met drie bouwlagen aan de straatzijde onder zadeldak. De gevel is opgebouwd uit verspringende gevelvlakken, uitgevoerd in ruw zichtbeton met de structuur van de houtbekisting in combinatie met glas en houten en metalen schrijnwerk en een muur in veldovensteen.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Rocker [online] https://id.erfgoed.net/personen/11890 (Geraadpleegd op )