Persoon

de Cuijper, Floris

ID
1192
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1192

Beschrijving

Beeldhouwer en medaillist Floris de Cuijper (Antwerpen, 1875-Mortsel, 1965) kreeg zijn opleiding bij Jozef Van Ostayen en ornamentist Steynen, hij volgde avondlessen aan de Antwerpse Academie, was leerjongen in het atelier van Frans Joris en volgde lessen bij Thomas Vinçotte aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. In 1900 volgde hij lessen in Parijs en was hij tweede laureaat in de Prijs van Rome na zijn vriend Frans Huygelen. In 1907 was De Cuijper stichtend voorzitter van de kunstkring Streven die hij in Boechout oprichtte samen met Flor Van Reeth, Eugène Yoors, Marten Van der Loo, Edouard Daems en Louis Van Aken. Hij was tevens stichter en directeur van de tekenschool van Mortsel en lid van de Antwerpse kunstvereniging “De Scalden” (1889-1914), een groep jonge schilders, beeldhouwers en bouwmeesters.

Het zeer uitgebreide oeuvre van Floris de Cuijper omvat, naast talrijke portretten en heiligenbeelden, verscheidene oorlogsmonumenten (Mol, Turnhout, Mortsel, Wijnegem, Duffel).

In het huis van de beeldhouwer 'Greta', Kapellelei 34 te Mortsel, wordt zijn atelier bewaard.

  • ENGELEN-MARX 2002: Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, Algemeen Rijksarchief, 395.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Domein Wijnegemhof

Turnhoutsebaan 381-385 (Wijnegem)
De Jan Vlemincktoren, een duiventoren, en het koetshuis zijn twee overblijfselen van het 16de-eeuws kasteel Wijnegemhof, een park en parkbos omgeven het landhuis, de duiventoren en het koetshuis.


Monument voor de gesneuvelden

Zegeplein (Turnhout)
Beeldhouwwerken naar ontwerp van Floris de Cuijper, ingehuldigd op 2 juli 1922 in aanwezigheid van kroonprins Leopold III.


Monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

Graaf de Broquevillestraat (Mol)
Bronzen beeldengroep met signatuur Floris de Cuijper, het voetstuk en achterwand van architect Emiel Van Averbeke, ingehuldigd in 1922.


Oorlogsmonument

Kerkstraat (Duffel)
Kalkzandstenen monument uit 1925, voor de Sint-Martinuskerk, met aan de voorzijde twee gesneuvelden en een engel in reliëf en aan de achterzijde inscriptie van de namen van gesneuvelden.


Oorlogsmonument Mortsel

Liersesteenweg (Mortsel)
Een bronzen beeldengroep van vrouw en kind gezeten rond een gesneuvelde soldaat, is gevat in een hardstenen sokkel.


Oorlogsmonument Wijnegem

Turnhoutsebaan (Wijnegem)
Oorlogsmonument van 1921 naar ontwerp van Floris de Cuijper en Arhur Smet. Het monument is gelegen aan de ingang van het gemeentelijke park Wijnegemhof.


Vlaamse Opera

Franklin Rooseveltplaats 8, Frankrijklei 3, Van Ertbornstraat 2-8 (Antwerpen)
Monumentaal operagebouw in beaux-artsstijl, opgericht door de stad Antwerpen in 1904-1907, naar een ontwerp van stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen, vanaf 1905 met medewerking van Emiel Van Averbeke.


Thema's

Ontwerper van

Ossenmarkt

Tielendorp


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: de Cuijper [online], https://id.erfgoed.net/personen/1192 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.