Persoon

Roulin, Félix

ID
12016
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12016

Beschrijving

Félix Roulin werd op 21 augustus 1931 geboren in Dinant. Van 1945 tot 1950 volgde hij een opleiding aan de Ecole des Métiers d’Arts te Maredsous. Vanaf 1952 geeft hij les aan verschillende onderwijsinstellingen. In 1961, hij is dan 30 jaar, ontvangt hij de prestigieuze prijs ‘Jeune Sculpture Belge’ en de ‘Prix du Musée Rodin’. Deze laatste voor zijn deelname aan de Biënnale van Parijs. Van 1962 tot 1996 is Felix Roulin leraar aan het Institut Supérieur d’Architecture et d’Art Visuel de La Cambre. Tot 1984 onderwijst hij er ‘metaalkunst’ en nadien is hij leraar ‘monumentale beeldhouwkunst’.

Félix Roulin is beeldhouwer, tekenaar, ontwerper van juwelen en tapijten doch vooral bekend om zijn metalen sculpturen. Zijn artistieke oeuvre kent een evolutie van abstractie naar figuratie. Roulins sculpturen worden gekenmerkt door de tegenstelling ‘opsluiting’ versus ‘vrijheid en bevrijding’. Het gaat om menselijke lichamen, of delen ervan, die schijnbaar opgesloten zitten in een architecturaal omhulsel waaruit ze zich trachten te bevrijden. De lichamen breken los uit hun belemmeringen. De tegenstelling wordt in zijn sculpturen op materiële wijze veruiterlijkt door het gebruik van brons in contrast met cortenstaal of inox. De metalen sculpturen zijn door de kunstenaar steeds eigenhandig vervaardigd.

  • GOYENS DE HEUSCH S., ASADA H., STALMANS J. & BOITEL L. 2003: Félix Roulin. Métalmythes, Gerpinnes/Biesmerée.
  • PIRON P. 2016: De Belgische beeldende kunstenaars van de 19de tot de 21ste eeuw, L-Z, Antwerpen, 1163.
  • BENEZIT E. 1999: Dictionaire critique et documentaire des peintres, sculpteurs, dessinateurs et graveurs, tome 12, Parijs, 23-24.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Grafteken Pincket

Veldkantstraat (Grimbergen)
Hedendaags grafteken uit 1978 ontworpen door Felix Roulin (°1931, Dinant) voor de familie Pincket.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Roulin [online], https://id.erfgoed.net/personen/12016 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.