Persoon

De Pue, Paul

ID
12032
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12032

Beschrijving

Paul De Pue studeerde in 1981 af als architect aan Sint-Lucas in Gent. Hij bouwde een relatief beperkt zelfstandig oeuvre uit, en werkte nadien als architect en werkopvolger voor een grote firma.

Rond 1983-1985 ontwierp hij in Destelbergen de woning voor zijn ouders (Scheldekant 50). Dit ontwerp vormt de voornaamste getuige van zijn erg persoonlijke en moderne aanpak, waardoor de woning zich ook onderscheidt van het doorsnee bouwen op dat moment. Architect De Pue wijst zelf geen duidelijk inspiratiebronnen of invloeden aan voor zijn ontwerppraktijk. Toch vertoont zijn architectuur in het zekere selfmade karakter invloeden van de Gentse architect Fried Verschuren, van wie hij les kreeg aan Sint-Lucas. 

Een opvallende constante binnen zijn oeuvre is het gebruik van een houtskelet, weliswaar bij sommige woningen verborgen achter een traditioneel baksteenparement. De gekende realisaties van zijn hand zijn gelegen in de nabijheid van zijn ouderlijke woning op het grondgebied van Gentbrugge (Nijverheidskaai) en Destelbergen (Bochtenstraat, Vossenstraat), maar hij ontwierp bijvoorbeeld ook een woning in Zeeuws-Vlaanderen. De architect woont zelf in een eenvoudige houtskeletbouw in Destelbergen (Scheldekant).

  • Mondelinge informatie verkregen van Paul De Pue (9 september 2017).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Woning De Pue

Scheldekant 50 (Destelbergen)
Woning gebouwd in opdracht van Norbert De Pue-Van de Walle, naar ontwerp van hun zoon, architect Paul De Pue, volgens bouwplannen van 1983. Het ontwerp getuigt van een totaalconcept en een grote samenhang tussen de buitenaanleg, het exterieur en het interieur van de woning.