Persoon

Apers, Ernest

ID
121
URI
https://id.erfgoed.net/personen/121

Beschrijving

Apers studeerde architectuur aan de Academie te Antwerpen. Hij vestigde zich in Boom, maar verhuisde tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Leuven, waar hij in dienst kwam van de Belgische Boerenbond en verantwoordelijk was voor de aanleg en inrichting van hoeves en andere landelijke structuren. Door zijn connectie met Joseph Vanden Berghe belandde hij in Roeselare, een stad die veel schade opgelopen had tijdens de oorlog. Daar kwam hij terecht in de "Kring der Bouwmeesters van Roeselare", waardoor hij mede verantwoordelijk was voor de heropbouw van deze stad en regio. Bijgevolg kreeg hij verschillende opdrachten voor de sociale huisvestingsmaatschappij "De Mandel" en ontwierp hij woningen voor de nieuwe sociale woonwijk "het Mandelkwartier". Hij werd eveneens de vaste architect van de sociale huisvestingsmaatschappij ‘Eigen Heerd’ uit Rumbeke in 1924. Naast de sociale woningbouwprojecten, ontwierp hij eveneens particuliere woningen.

Bronnen:

  • ASPESLAGH P. 2010: Bouwen in Roeselare. Ernest Apers. Oeuvrelijst, Roeselare, Stedelijke Openbare Bibliotheek Roeselare.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Arbeiderswoning door E. Apers

Sint-Eloois-Winkelstraat 6 (Ledegem)
Arbeiderswoning van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers (Roeselare).


Arbeiderswoning door E. Aspers

Sint-Eloois-Winkelstraat 2 (Ledegem)
Arbeiderswoning van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers (Roeselare).


Arbeiderswoningen Van Eeckhoutte's Reeke

Bruanestraat 22-40 (Roeselare)
Tien wederopgebouwde arbeiderswoningen voor D. Van Eeckhoutte (eigenaar van weverij) mogelijk naar ontwerp van Frans Seroen, van 1920.


Art-deco burgerhuis

Wilgenstraat 72 (Roeselare)
Art-deco-enkelhuis van 1939; twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van architect Ernest Apers (Roeselare) zie geveltegel.


Art-decoburgerhuis en magazijn

Stationsplein 31-32 (Roeselare)
Art-decowoonhuis en magazijn voor rijtuig- en auto-carrosserie-artikels, gesigneerd "Ernest Apers Architekt" (zie gevelsteen woonhuis) naar ontwerp van 1922 en 1923.


Boerderij naar ontwerp van E. Apers

Tuimelarestraat 26 (Moorslede)
Hoeve van 1921, ontworpen door architect E. Apers (Roeselare), met vanaf de Breulstraat een semi-gesloten uitzicht. Teruggaand op de regionale hoevebouw met volgende opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een onverhard erf; boerenhuis met achtergelegen bakhuis, stallingen, ast en schuur respecetievelijk ten noorden, westen, noordwesten en oosten; door lindebomen beschaduwde erftoegangen ten zuiden en noordoosten.


Brouwerswoning ontworpen door Ernest Apers

August Van Landeghemstraat 69 (Willebroek)
Gebouwd in neoclassicistische stijl, volgens kadastrale gegevens van circa 1907. Naar verluidt opgericht als brouwerswoning, nadien dokterswoning.


Burgerhuis naar ontwerp van Ernest Apers

Bruanestraat 31 (Roeselare)
Eclectisch enkelhuis met art-deco-inslag, van twee bouwlagen en twee traveeën onder geschubd pseudo-mansardedak naar ontwerp van E. Apers (Roeselare), van 1933.


Burgerhuis in art-decostijl

Krekelstraat 50 (Roeselare)
Enkelhuis, aansluitend bij de geometrische art deco, naar ontwerp van Ernest Apers (niet gesigneerde bouwaanvraag) van 1932, verandering van achterbouw naar ontwerp van Ernest Apers, 1934.


Burgerhuis in art-decostijl

Henri Horriestraat 10 (Roeselare)
Enkelhuis van 1924 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare); drie traveeën en drie bouwlagen met rechter vensterrisaliet eindigend op een tuitgevel met decoratief topstuk en vierlicht. Art-decoversiering met floralemotieven rond de deur, op de erker en in de geveltop.


Burgerhuis in art-decostijl

Hugo Verrieststraat 39 (Roeselare)
Art-deco-enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, zie bouwplan "verandering" naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1929.


Burgerhuis met garage en werkplaats in art-decostijl

Sint-Amandsstraat 108 (Roeselare)
Als garage met werkplaats en tentoonstellingsruimte ontworpen art-decorijhuis naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1938; drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak.


Burgerhuis naar ontwerp van E. Apers

Breulstraat 30 (Moorslede)
Nr. 30. Burgerhuis van 1920, n.o.v. E. Apers (Roeselare). Breedhuis van vier trav. en twee bouwl. onder leien zadeldak; l., twee houten dakkapelletjes en r.risaliet uitlopend op trapgevel. Rode baksteenbouw op met schijnvoegen gecementeerde plint, simili-natuursteen voor muurbanden en dorpels, lelieankers. Rechth. portaal onder smeedijzeren balkon op sokkel en consoles. Rechth. vensters met door


Burgerhuis naar ontwerp van Ernest Apers

Beversesteenweg 134 (Roeselare)
Rechter enkelhuis van in spiegelbeeldschema gebouwde woonhuizen naar ontwerp van Ernest Apers van 1932.


Burgerhuis naar ontwerp van Ernest Apers

Sint-Alfonsusstraat 15 (Roeselare)
Lijstgevel van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), hersteld in 1921 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare).


Burgerhuis naar ontwerp van H. Denys

Ooststraat 5 (Roeselare)
Burgerwoning van 1904 (zie boogveld) naar ontwerp van H. Denys (Roeselare) in 1937 verbouwd tot winkelhuis door Ernest Apers (Roeselare).


Burgerhuis ontworpen door Ernest Apers

Gitsestraat 68 (Roeselare)
Half vrijstaand woonhuis met voor- en zijtuintje naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1931. Combinatie van volumes van één bouwlaag onder mansardedak en blok van twee bouwlagen onder zadeldak.


Burgerhuis ontworpen door Ernest Apers

Stationsdreef 128 (Roeselare)
Rijwoning van vier bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1932.


Burgerhuis ontworpen door Ernest Apers

Hoogleedsesteenweg 163 (Roeselare)
Breedhuis van 1933; twee bouwlagen onder leien/pannen pseudo-mansardedak. Gevel van rode baksteen op arduinen plint met gebruik van gele baksteen voor de afgeronde inkom.


Burgerhuis ontworpen door Ernest Apers

Stationsdreef 59 (Roeselare)
Meer vooruitstrevend enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van Ernest Apers van 1938.


Burgerhuizen

Hof van 't Henneken 23-29 (Roeselare)
Lijstgevels in regionalistische stijl onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) in combinatie met twee afgeronde puntgevels.


Burgerhuizen naar ontwerp van E. Apers

Dadizeelsestraat 54-60 (Moorslede)
Twee kleine burgerhuizen van 1920, naar ontwerp van van E. Apers (Roeselare). Diephuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen).


Burgerhuizen naar ontwerp van Ernest Apers

Rumbeeksesteenweg 302-304 (Roeselare)
Half vrijstaand samenstel van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema van 1936, naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare).


Complex van twee woonhuizen

G. Gezellelaan 62-64 (Puurs-Sint-Amands)
Complex geheel met links nummer 64 van 1933 naar ontwerp van E. Apers en rechts nummer 62 naar ontwerp van 1988 van J. Drossaert.


Dorpswoning

Hoogstraat 21 (Roeselare)
Dubbelhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw; zes traveeën en twee bouwlagen + rechts, later toegevoegde smalle deurtravee van 1936, naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare).


Eclectisch burgerhuis

Passendaleplaats 16, 16A (Zonnebeke)
Eclectisch breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder wolvendak (mechanische pannen), daterend van de jaren 1920-'30. Breed uitgewerkt dakvenster met afgeronde puntgevel.


Eclectische dokterswoning

Rijselstraat 17-21 (Roeselare)
Eclectische dokterswoning met praktijk met art-decoversiering, oorspronkelijk halfvrijstaand, naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1929.


Eenheidsbebouwing van 1920

Stationsstraat 132-138 (Ledegem)
Eenheidsbebouwing, in 1920 wederopgebouwd naar ontwerp van architect E. Apers (Roeselare).


Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Izegemsestraat 27-49 (Roeselare)
Eenheidsbebouwing van 1929 in opdracht van Samenwerkende Bouwmaatschappij "Eigen Heerd", en naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare).


Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Passendaleplaats 17-19 (Zonnebeke)
Zichtbepalende eenheidsbebouwing naar ontwerp van architect E. Apers uit de jaren 1920 samen met hoekhuis, de noordoostelijke gevelwand van de Passendaleplaats uitmakend.


Herberg Casino

Rumbeeksesteenweg 270-276 (Roeselare)
Als winkelhuis met woning ontworpen hoekcomplex, onder plat dak.


Herberg Het Paradijs

Lichterveldsestraat 1C (Roeselare)
Wederopgebouwde herberg van 1920 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare), in een omhaagde tuin met oude rode beuken; ten westen, stalling uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Herberg Tumulus

Meenseheirweg 76 (Roeselare)
Begane grond van donkerrode baksteen op beschilderde gecementeerde plint, voorts gediversifieerde oranje-rode baksteen.


Herenhuis

Sint Jansstraat 2-4 (Staden)
Herenhuis uit de jaren 1920, gesigneerd "Ernest Apers bouwmeester" (Roeselare), naar verluidt gebouwd in opdracht van een gepensioneerd brouwer; sinds de jaren 1940 apotheek.


Hoekhuis naar ontwerp van Ernest Apers

Iepersestraat 122 (Roeselare)
Hoekwoning in regionalistische stijl van 1920 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare); twee bouwlagen onder pannen mansardedak.


Hoekhuis naar ontwerp van Ernest Apers

Jules Lagaelaan 22 (Roeselare)
Hoekpand van 1949 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare). Afgerond volume van vier bouwlagen onder plat dak; volumeverschuiving naar voren toe door de ten dele, over de bovenverdiepingen doorgetrokken erker met aansluitend terras afgelijnd door buisprofielen.


Hoeve

Driepikkelstraat 23 (Ledegem)
Hoeve, reeds in huidige opstelling aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1844). Losse, lage bakstenen bestanddelen rondom een begrint, trapezoïdaal erf. Erftoegang ten zuiden tussen hekpijlers. Boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw; stalling en schuur in 1920 heropgebouwd naar ontwerp van E. Apers (Roeselare).


Hoeve De Blauwe Toren

Beverseaardeweg 102 (Roeselare)
Hoeve met lage bestanddelen in U-vorm rondom begrint en begraasd erf; ten noorden toegankelijk via begrinte erfoprit met smeedijzeren toegangspoort tussen bakstenen pijlers -de westelijke pijler voorzien van nis bekroond met kruis-; geplaveide stoep; woonhuis, ten oosten stal; ten westen, schuur met ast.


Hoeve naar ontwerp van E. Apers

Gentsestraat 41 (Moorslede)
Hoeve van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers (Roeselare), blijkens de Atlas der Buurtwegen (1842) grosso modo op het vooroorlogse grondplan wederopgebouwd. In de tweede helft van de 18de eeuw nog omwalde site, zie aanduiding op Ferrariskaart (1770-1778). Teruggaand op de regionale hoevebouw.


Industrie-complex

Veldstraat 59 (Roeselare)
Industrieel complex, voorheen de jutespinnerij Carlier, zie inscriptie in de dakpannen. Opgericht in 1900 en voortdurend uitgebreid.


Interbellum woonhuis met winkel

Ooststraat 40 (Roeselare)
Verbouwing van een bestaand winkelhuis naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1934; L-vormige plattegrond met woning aan de Poststraat nummer 4. Lijstgevel met verhoogde rechter travee, afgelijnd met staande pannenrij aansluitend bij het oudere pannen zadeldak.


Magazijn Vandenbroucke

Kokelaarstraat 35 (Roeselare)
Witte baksteenbouw verfraaid met gele baksteen en arduin.


Naoorlogse sociale woonwijk Meiboomkwartier

Acaciastraat 10-20, 21-39, Berkenstraat 2-8, 9-24, 26-32, Collievijverpark 38A, 39A, Dennenstraat 1-35, Eikstraat 11-42, 43-57, Happestraat 1-28, Kastanjestraat 1-28, 29-31, 1A-B, Kleine Weg 2-12, Meidoornstraat 1-11, Sint-Jozefsstraat 101-131, 138-176, Sparstraat 1-52, 54-64 (Roeselare)
Volkswijk met 300-tal gezinswoningen en enkele bejaardenwoningen, opgetrokken tussen 1953 en 1956 in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel naar ontwerp van Roeselaarse architecten zoals Firmin Deschrijver(-Ryckebosch), Jules Van Peteghem, Ernest Apers, Emiel en Jos Delie en Adriaan Decan.


Neoclassicistisch hoekhuis

Sint-Alfonsusstraat 37 (Roeselare)
Neoclassicistisch hoekpand onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), met hoekuitbouw onder plat dak in art deco, naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1933.


Notariswoning ontworpen door Ernest Apers

Henri Horriestraat 51 (Roeselare)
Hoekpand met woning en notariskantoor in 1930 ontworpen door Ernest Apers (Roeselare) voor F. Ameye; twee bouwlagen en zolderverdieping onder pannen mansardedak.


Parfumerie Les Parfums Parisiens

Grote Markt 23 (Roeselare)
Voormalige parfumerie "Les Parfums Parisiens" (zie gevelopstand bouwaanvraag), naar ontwerp van Ernest Apers van 1945, met reminiscenties aan art-decostijl.


Poorttravee van een magazijnencomplex naar ontwerp van E. Apers

Henri Horriestraat 3 (Roeselare)
Poortgebouw van het voormalige, zeven traveeën tellende magazijnencomplex van J. Callebert-Demeester van 1924 naar ontwerp van Ernest Apers.


Samenstel van burgerhuizen

Dorpsstraat 72-74 (Staden)
Samenstel van burgerhuizen in voortuin, van 1920 naar ontwerp van E. Apers (Roeselare); lichte wijzigingen ten opzichte van het plan tijdens de uitvoering. Gezandstraald opschrift "R. Decoene bouwstoffen" in bovenlicht. Achterliggende maalderij van circa 1923.


Sociale huisvesting van 1929-1931

Heropbouwstraat 5-7, 8-11, 13-16, 19-21, 22-23, 24-28 (Roeselare)
Tussen 1929 en 1931 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel meer dan 300 rijwoningen in de Roeselaarse arbeiderswijk Zuidmolenkwartier, waaronder 24 woningen aan de Heropbouwstraat naar ontwerp van architect Ernest Apers. Aannemer was Vandekerkhove-De Bruyne.


Sociale woonwijk, Mandelkwartier

Beversesteenweg 80-86, 140-158, Eksaardestraat 1-76, 78-94, Hammestraat 1-101, Herentalslaan 1-40, 41-49, Mandeldreef 1-82, 84, Mandellaan 50-140, Meulebekestraat 2-6, 7-52, Munitieplein, Munitiestraat 2-4, 5-20, 21-31, Toekomststraat 1-5, 6-23, 25-31 (Roeselare)
Arbeiderswijk met ruim 300 woningen waaronder enkele rijkswachterswoningen, gebouwd tijdens het interbellum door de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel naar ontwerp van de Roeselaarse architecten Ernest Apers, Albert Callebert, René Doom, Valère Duyvewaardt, Franz Seroen en Alfons Van Coillie.


Stadswoning naar ontwerp van Ernest Apers 1928

Germain Hoetstraat 32 (Roeselare)
Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1928.


Stadswoningen en bakkerij ontworpen door Ernest Apers

Hof van 't Henneken 54-58 (Roeselare)
Woningen met achterliggende bakkerij.


Twee burgerhuizen in art-decostijl

Izegemsestraat 30-32 (Roeselare)
Twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema. Art-decorijwoning van 1935, naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare).


Villa en kantoor ontworpen door Ernest Apers

Constantijn Duboisstraat 8 (Roeselare)
Villa met links kantoor voor belastingsontvanger, naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare), 1935. Meer vooruitstrevende stijl met ontleningen aan internationale stijl en art deco.


Villa ontworpen door Ernest Apers

Gulden-Sporenstraat 10 (Roeselare)
Halfvrijstaande villa naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1935. Complex van blokvormige volumes met afgeronde hoekpartijen van twee tot drie bouwlagen onder platte daken. Gele baksteenbouw, achterbouw van rode baksteen, gecementeerde plint.


Wederopbouwhoeve met losse bestanddelen

Grote Veldstraat zonder nummer (Staden)
Wederopbouwhoeve van 1920 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare).


Winkel en herberg

Stationsplein 21-22 (Roeselare)
Winkelhuis gesigneerd "Ernest.Apers.Architekt." naar ontwerp van Ernest Apers van 1921; drie bouwlagen, pannen zadeldak.


Winkel- en woonhuis in art-decostijl

Hoogstraat 12, 16 (Roeselare)
Samenstel van winkel-/woonhuis en voormalige drukkerij "Tanghe", naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare).


Winkel-woonhuis 't Vlaams Koffiehuis

Plaats 35-37 (Moorslede)
Ontwerp van architect E. Apers (Roeselare). Breedhuis van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische zwarte pannen). Verankerde (lelie) rode baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor onder meer sluitstenen, onderdorpels, banden en verdeling bovenlicht vensters.


Winkels ontworpen door Ernest Apers

Brugsesteenweg 43-45 (Roeselare)
Twee winkelhuizen volgens spiegelbeeldschema naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1934. Twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), hoger opgetrokken middendeel onder plat dak.


Woning naar ontwerp van E. Apers

Molenstraat 20 (Puurs-Sint-Amands)
Alleenstaand huis van twee bouwlagen onder overkragend pannen zadeldak op houten kraagstukken.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Apers [online] https://id.erfgoed.net/personen/121 (Geraadpleegd op )