Apers studeerde architectuur aan de Academie te Antwerpen. Hij vestigde zich in Boom, maar verhuisde tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Leuven, waar hij in dienst kwam van de Belgische Boerenbond en verantwoordelijk was voor de aanleg en inrichting van hoeves en andere landelijke structuren. Door zijn connectie met Joseph Vanden Berghe belandde hij in Roeselare, een stad die veel schade opgelopen had tijdens de oorlog. Daar kwam hij terecht in de "Kring der Bouwmeesters van Roeselare", waardoor hij mede verantwoordelijk was voor de heropbouw van deze stad en regio. Bijgevolg kreeg hij verschillende opdrachten voor de sociale huisvestingsmaatschappij "De Mandel" en ontwierp hij woningen voor de nieuwe sociale woonwijk "het Mandelkwartier". Hij werd eveneens de vaste architect van de sociale huisvestingsmaatschappij ‘Eigen Heerd’ uit Rumbeke in 1924. Naast de sociale woningbouwprojecten, ontwierp hij eveneens particuliere woningen.
Bronnen:
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Sint-Eloois-Winkelstraat 6 (Ledegem)
Arbeiderswoning van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers (Roeselare).
Sint-Eloois-Winkelstraat 2 (Ledegem)
Arbeiderswoning van 1920 naar ontwerp van architect Ernest Apers (Roeselare).
Bruanestraat 22-40 (Roeselare)
Tien heropgebouwde arbeiderswoningen voor D. Van Eeckhoutte, mogelijk naar ontwerp van Frans Seroen, van 1920. Enkelhuizen van verschillende types met lijstgevels van één bouwlaag, veelal twee maar ook drie traveeën; een brede en drie smalle dakvensters met geknikte puntgevel.
Wilgenstraat 72 (Roeselare)
Art-deco-enkelhuis van 1939; twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van architect Ernest Apers (Roeselare) zie geveltegel.
Stationsplein 31-32 (Roeselare)
Art-decowoonhuis en magazijn voor rijtuig- en auto-carrosserie-artikels, gesigneerd "Ernest Apers Architekt" (zie gevelsteen woonhuis) naar ontwerp van 1922 en 1923.
August Van Landeghemstraat 69 (Willebroek)
Gebouwd in neoclassicistische stijl, volgens kadastrale gegevens van circa 1907. Naar verluidt opgericht als brouwerswoning, nadien dokterswoning.
Hoogstraat 21 (Roeselare)
Dubbelhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw; zes traveeën en twee bouwlagen + rechts, later toegevoegde smalle deurtravee van 1936, naar ontwerp van Ernest Apers. Rechthoekige vensters; op de bovenverdieping in geprofileerde omlijsting; persiennes. Deels beglaasde en getraliede vleugeldeur.
Bruanestraat 31 (Roeselare)
Eclectisch enkelhuis met art-deco-inslag, van twee bouwlagen en twee traveeën onder geschubd pseudo-mansardedak naar ontwerp van E. Apers (Roeselare), van 1933.
Henri Horriestraat 10 (Roeselare)
Enkelhuis van 1924 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare); drie traveeën en drie bouwlagen met rechter vensterrisaliet eindigend op een tuitgevel met decoratief topstuk en vierlicht. Art-decoversiering met floralemotieven rond de deur, op de erker en in de geveltop.
Hugo Verrieststraat 39 (Roeselare)
Art-deco-enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, zie bouwplan "verandering" naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1929.
Krekelstraat 50 (Roeselare)
Enkelhuis, aansluitend bij de geometrische art deco, naar ontwerp van Ernest Apers (niet gesigneerde bouwaanvraag) van 1932, verandering van achterbouw naar ontwerp van Ernest Apers, 1934.
Sint-Amandsstraat 108 (Roeselare)
Als garage met werkplaats en tentoonstellingsruimte ontworpen art-decorijhuis naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1938; drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak.
Breulstraat 30 (Moorslede)
Nr. 30. Burgerhuis van 1920, n.o.v. E. Apers (Roeselare). Breedhuis van vier trav. en twee bouwl. onder leien zadeldak; l., twee houten dakkapelletjes en r.risaliet uitlopend op trapgevel. Rode baksteenbouw op met schijnvoegen gecementeerde plint, simili-natuursteen voor muurbanden en dorpels, lelieankers. Rechth. portaal onder smeedijzeren balkon op sokkel en consoles. Rechth. vensters met door
Sint-Alfonsusstraat 15 (Roeselare)
Lijstgevel van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), hersteld in 1921 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare).
Beversesteenweg 134 (Roeselare)
Rechter enkelhuis van in spiegelbeeldschema gebouwde woonhuizen naar ontwerp van Ernest Apers van 1932.
Ooststraat 5 (Roeselare)
Burgerwoning van 1904 (zie boogveld) naar ontwerp van H. Denys (Roeselare) in 1937 verbouwd tot winkelhuis door Ernest Apers (Roeselare).
Gitsestraat 68 (Roeselare)
Half vrijstaand woonhuis met voor- en zijtuintje naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1931. Combinatie van volumes van één bouwlaag onder mansardedak en blok van twee bouwlagen onder zadeldak.
Hoogleedsesteenweg 163 (Roeselare)
Breedhuis van 1933; twee bouwlagen onder leien/pannen pseudo-mansardedak. Gevel van rode baksteen op arduinen plint met gebruik van gele baksteen voor de afgeronde inkom.
Stationsdreef 128 (Roeselare)
Rijwoning van vier bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1932.
Stationsdreef 59 (Roeselare)
Meer vooruitstrevend enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van Ernest Apers van 1938.
Hof van 't Henneken 23-29 (Roeselare)
Lijstgevels in regionalistische stijl onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) in combinatie met twee afgeronde puntgevels.
Dadizeelsestraat 54-60 (Moorslede)
Twee kleine burgerhuizen van 1920, naar ontwerp van van E. Apers (Roeselare). Diephuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen).
Rumbeeksesteenweg 302-304 (Roeselare)
Half vrijstaand samenstel van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema van 1936, naar ontwerp van Ernest Apers; elk twee traveeën en twee bouwlagen met rechts afgeronde hoek onder schilddak. Lijstgevel van rode baksteen verfraaid met gesinterde baksteen. Centraal portaal met afgeronde hoeken onder betonnen luifel steunend op centrale pijler.
G. Gezellelaan 62-64 (Puurs-Sint-Amands)
Complex geheel met links nummer 64 van 1933 naar ontwerp van E. Apers en rechts nummer 62 naar ontwerp van 1988 van J. Drossaert.
Passendaleplaats 16, 16A (Zonnebeke)
Eclectisch breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak, daterend van de jaren 1920-'30. Breed uitgewerkt dakvenster met afgeronde puntgevel. Baksteenbouw op arduinen plint; gecementeerde, beschilderde muurpartijen, omlijstingen en decoratieve panelen. Geprofileerde pilasters met art-decogetinte, florale motieven ter hoogte van de kapitelen.
Rijselstraat 17-21 (Roeselare)
Eclectische dokterswoning met praktijk met art-decoversiering, oorspronkelijk halfvrijstaand, naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1929.
Stationsstraat 132-138 (Ledegem)
Eenheidsbebouwing, in 1920 heropgebouwd naar ontwerp van architect E. Apers. Dubbelhuis van drie traveeën + voormalige poorttravee + links afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak.
Izegemsestraat 27-49 (Roeselare)
Eenheidsbebouwing van 1929 in opdracht van Samenwerkende Bouwmaatschappij Eigen Heerd, en naar ontwerp van Ernest Apers. Bakstenen lijstgevels afwisselend met puntgeve, getypeerd door bepleisterde en beschilderde muurvlakken. Variatie door middel van portalen en erkers.
Passendaleplaats 17-19 (Zonnebeke)
Zichtbepalende eenheidsbebouwing naar ontwerp van architect E. Apers uit de jaren 1920 samen met hoekhuis, de noordoostelijke gevelwand van de Passendaleplaats uitmakend. Typerende dakvensters onder zadeldak; puntgevels met afgeknotte top, schouderstukken en gekoppelde dakvenstertjes.
Rumbeeksesteenweg 270-276 (Roeselare)
Als winkelhuis met woning ontworpen hoekcomplex, onder plat dak.
Lichterveldsestraat 1C (Roeselare)
Wederopgebouwde herberg van 1920 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare), in een omhaagde tuin met oude rode beuken; ten westen, stalling uit de tweede helft van de 19de eeuw.
Meenseheirweg 76 (Roeselare)
Herberg naar ontwerp van Ernest Apers van 1935; twee bouwlagen onder schilddak. Begane grond van donkerrode baksteen op beschilderde gecementeerde plint, voorts gediversifieerde oranje-rode baksteen. Doorgetrokken afgesnuit hoekvolume met gebogen hoekramen en twee verticale trapvormige markeringen onder plat dak.
Sint Jansstraat 2-4 (Staden)
Herenhuis uit de jaren 1920, gesigneerd "Ernest Apers bouwmeester" (Roeselare), naar verluidt gebouwd in opdracht van een gepensioneerd brouwer; sinds de jaren 1940 apotheek.
Iepersestraat 122 (Roeselare)
Hoekwoning in regionalistische stijl van 1920 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare); twee bouwlagen onder pannen mansardedak.
Jules Lagaelaan 22 (Roeselare)
Hoekpand van 1949 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare). Afgerond volume van vier bouwlagen onder plat dak; volumeverschuiving naar voren toe door de ten dele, over de bovenverdiepingen doorgetrokken erker met aansluitend terras afgelijnd door buisprofielen.
Driepikkelstraat 23 (Ledegem)
Hoeve, reeds in huidige opstelling aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1844). Losse, lage bakstenen bestanddelen rondom een begrint, trapezoïdaal erf. Erftoegang ten zuiden tussen hekpijlers. Boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw; stalling en schuur in 1920 heropgebouwd naar ontwerp van E. Apers (Roeselare).
Beverseaardeweg 102 (Roeselare)
Hoeve met lage bestanddelen in U-vorm rondom begrint en begraasd erf; ten noorden toegankelijk via begrinte erfoprit met smeedijzeren toegangspoort tussen bakstenen pijlers -de westelijke pijler voorzien van nis bekroond met kruis-; geplaveide stoep; woonhuis, ten oosten stal; ten westen, schuur met ast.
Gentsestraat 41 (Moorslede)
Hoeve van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers, blijkens de Atlas der Buurtwegen van 1842 grosso modo op het vooroorlogse grondplan heropgebouwd. In de tweede helft van de 18de eeuw nog omwalde site, zie aanduiding op Ferrariskaart van 1770-1778. Teruggaand op de regionale hoevebouw.
Tuimelarestraat 26 (Moorslede)
Hoeve van 1921, ontworpen door architect E. Apers met vanaf de Breulstraat een semigesloten uitzicht. Teruggaand op de regionale hoevebouw met volgende opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een onverhard erf; boerenhuis met achtergelegen bakhuis, stallen, ast en schuur respectievelijk ten noorden, westen, noordwesten en oosten; door lindebomen beschaduwde erftoegangen ten zuiden en noordoosten.
Veldstraat 59 (Roeselare)
Industrieel complex, voorheen de jutespinnerij Carlier, zie inscriptie in de dakpannen. Opgericht in 1900 en voortdurend uitgebreid.
Ooststraat 40 (Roeselare)
Verbouwing van een bestaand winkelhuis naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1934; L-vormige plattegrond met woning aan de Poststraat nummer 4. Lijstgevel met verhoogde rechter travee, afgelijnd met staande pannenrij aansluitend bij het oudere pannen zadeldak.
Acaciastraat 10-20, 21-39, Berkenstraat 2-8, 9-24, 26-32, Collievijverpark 39A, 38A, Dennenstraat 1-35, Eikstraat 11-42, 43-57, Happestraat 1-28, Kastanjestraat 1-28, 29-31, 1A-B, Kleine Weg 2-12, Meidoornstraat 1-11, Sint-Jozefsstraat 101-131, 138-176, Sparstraat 1-52, 54-64 (Roeselare)
Volkswijk met 300-tal gezinswoningen en enkele bejaardenwoningen, opgetrokken tussen 1953 en 1956 in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel naar ontwerp van Roeselaarse architecten zoals Firmin Deschrijver(-Ryckebosch), Jules Van Peteghem, Ernest Apers, Emiel en Jos Delie en Adriaan Decan.
Sint-Alfonsusstraat 37 (Roeselare)
Neoclassicistisch hoekpand onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), met hoekuitbouw onder plat dak in art deco, naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1933.
Henri Horriestraat 51 (Roeselare)
Hoekpand met woning en notariskantoor in 1930 ontworpen door Ernest Apers (Roeselare) voor F. Ameye; twee bouwlagen en zolderverdieping onder pannen mansardedak.
Grote Markt 23 (Roeselare)
Voormalige parfumerie "Les Parfums Parisiens" (zie gevelopstand bouwaanvraag), naar ontwerp van Ernest Apers van 1945, met reminiscenties aan art-decostijl.
Henri Horriestraat 3 (Roeselare)
Poortgebouw van het voormalige, zeven traveeën tellende magazijnencomplex van J. Callebert-Demeester van 1924 naar ontwerp van Ernest Apers.
Dorpsstraat 72-74 (Staden)
Samenstel van burgerhuizen in voortuin, van 1920 naar ontwerp van E. Apers (Roeselare); lichte wijzigingen ten opzichte van het plan tijdens de uitvoering. Gezandstraald opschrift "R. Decoene bouwstoffen" in bovenlicht. Achterliggende maalderij van circa 1923.
Heropbouwstraat 5-7, 8-11, 13-16, 19-21, 22-23, 24-28 (Roeselare)
Tussen 1929 en 1931 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel meer dan 300 rijwoningen in de Roeselaarse arbeiderswijk Zuidmolenkwartier, waaronder 24 woningen aan de Heropbouwstraat naar ontwerp van architect Ernest Apers. Aannemer was Vandekerkhove-De Bruyne.
Beversesteenweg 80-86, 140-158, Eksaardestraat 1-76, 78-94, Hammestraat 1-101, Herentalslaan 1-40, 41-49, Mandeldreef 1-82, 84, Mandellaan 50-140, Meulebekestraat 2-6, 7-52, Munitieplein, Munitiestraat 2-4, 5-20, 21-31, Toekomststraat 1-5, 6-23, 25-31 (Roeselare)
Arbeiderswijk met ruim 300 woningen waaronder enkele rijkswachterswoningen, gebouwd tijdens het interbellum door de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel naar ontwerp van de Roeselaarse architecten Ernest Apers, Albert Callebert, René Doom, Valère Duyvewaardt, Franz Seroen en Alfons Van Coillie.
Germain Hoetstraat 32 (Roeselare)
Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1928.
Izegemsestraat 30-32 (Roeselare)
Twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema. Art-deco-rijwoningen van 1935, naar ontwerp van Ernest Apers. Licht bakstenen parement getypeerd door contrasterend materiaalgebruik zie plint en simili-omlijstingen; expressieve gevelbehandeling: hoger opgetrokken halfronde hoeklisenen op getrapte console, doorgetrokken erkers, balkon met betonnen leuning en portaal.
Constantijn Duboisstraat 8 (Roeselare)
Villa met links kantoor voor belastingontvanger, naar ontwerp van Ernest Apers, 1935. Meer vooruitstrevende stijl met ontleningen aan internationale stijl en art deco.
Gulden-Sporenstraat 10 (Roeselare)
Halfvrijstaande villa naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1935. Complex van blokvormige volumes met afgeronde hoekpartijen van twee tot drie bouwlagen onder platte daken. Gele baksteenbouw, achterbouw van rode baksteen, gecementeerde plint.
Stationsplein 21-22 (Roeselare)
Winkelhuis gesigneerd "Ernest.Apers.Architekt." naar ontwerp van Ernest Apers van 1921; drie bouwlagen, pannen zadeldak.
Hoogstraat 12-16 (Roeselare)
Samenstel van winkel-/woonhuis en voormalige drukkerij Tanghe, naar ontwerp van Ernest Apers uit Roeselare. Art-decowinkel-/woonhuis van 1932. Verzorgde en expressieve bakstenen opstand, zie materiaalgebruik (zwarte tegels en rode baksteen) en metselverbanden. Latere uitbreiding van 1935; drukkerij (links) en tweede woonhuis. Iets soberder opgevat geheel, doch in aansluitende bouwstijl.
Plaats 35-37 (Moorslede)
Ontwerp van architect E. Apers (Roeselare). Breedhuis van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische zwarte pannen). Verankerde (lelie) rode baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor onder meer sluitstenen, onderdorpels, banden en verdeling bovenlicht vensters.
Brugsesteenweg 43-45 (Roeselare)
Twee winkelhuizen volgens spiegelbeeldschema naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1934. Twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), hoger opgetrokken middendeel onder plat dak.
Molenstraat 20 (Puurs-Sint-Amands)
Alleenstaand huis van twee bouwlagen onder overkragend pannen zadeldak op houten kraagstukken.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Apers [online], https://id.erfgoed.net/personen/121 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.