Persoon

Quellinus, Artus II

ID
12123
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12123

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse

Kapelstraat 14A (Hasselt)
In 1944 werd de kerk tijdens een bombardement grotendeels verwoest, en in 1950-1952 naar ontwerp van architect E. Vreven in de oorspronkelijke toestand heropgebouwd.


Kapel en voormalig godshuis van het Droogscheerdersambacht

Keizerstraat 23 (Antwerpen)
Kapel in Brabantse laat-gotiek gebouwd in 1513-1514 door het Droogscheerdersambacht, dat hiervoor in 1510 en 1512 twee aanpalende huizen verwierf in de Keizerstraat. Aan de noordzijde van de kapel bevond zich de zogenaamde "Droogscheerderspletse", vermoedelijk een godshuis met elf éénkamerhuisjes, dat in 1900 werden gesloopt voor de bouw van het klooster van de Witte Paters. De Sint-Annagang, de doorgang naar de kloostergebouwen aan de westzijde van de kapel, klimt in oorsprong reeds op tot de 14de eeuw.


Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Handschoenmarkt (Antwerpen)
De oorsprong van de kathedraal was een kleine kapel uit de 9de eeuw, gelegen ten zuiden van de markt. De huidige kathedraal werd gebouwd van 1352 tot 1521. Tijdens de daarop volgende eeuw werden nog voltooiingswerken uitgevoerd.


Parochiekerk Sint-Jacob

Sint-Jacobstraat 9 (Antwerpen)
Basilicale kruiskerk met westtoren in Brabantse hoog-gotiek, in drie grote bouwfasen opgetrokken vanaf eind 15de eeuw tot midden 17de eeuw, door de bouwmeesters Herman I, Domien en Herman II de Waghemakere en Rombout Keldermans.


Parochiekerk Sint-Lambertus

Markt 10 (Antwerpen)
Georiënteerde laatgotische kruiskerk met basilicale opstand; bewaarde neogotische ijzeren omheining aan noordzijde. Benaming vermoedelijk naar bisschop Lambertus die in de 7de eeuw in deze streken als geloofsprediker optrad.


Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Maartensplein (Brugge)
Gelegen ten oosten van het plein, ten noorden deels afgebakend door de Hoornstraat, deels door de voormalige kerktuin, ten oosten door de kerkhoftuin en de "Oranjerie Sint-Walburga", de voormalige brouwerij van het jezuïetencomplex, en ten zuiden door de schoolvleugel van het "Lyceum Hemelsdaele". Georiënteerde jezuïetenkerk van het basilicale type maar zonder transept. Fraai doch sober voorbeeld van typische contrareformatorische barokkerk uit de Zuidelijke Nederlanden van de 17de eeuw.


Sint-Augustinuskerk

Kammenstraat 73 (Antwerpen)
Voormalige kloosterkerk van de augustijnen-observanten; sedert 1803 hulpkerk van Onze-Lieve-Vrouw, later parochiekerk, tot 1973. Restauratie tot internationaal muziekcentrum AMUZ door het Architectenbureau Vanhecke & Suls, in 1999-2011.


Sint-Elisabethgasthuis

Lange Gasthuisstraat 43-45, Leopoldstraat 26, 34 (Antwerpen)
Gasthuis dat opklimt tot de 11de eeuw, waarvan de nieuwe gebouwen met kapel op de huidige locatie werden ingewijd in 1238. De gotische kapel en ziekenzaal uit de 15de eeuw behoren tot de oudste gebouwen van de instelling, die op het einde van de 16de, in de loop van de 17de, en in de eerste helft van de 19de eeuw werd uitgebreid. Neoclassicistisch poortgebouw door Louis Serrure uit 1836.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Quellinus [online], https://id.erfgoed.net/personen/12123 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.