Persoon

Van Baveghem, Edgar

ID
12138
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12138

Beschrijving

De uit Dendermonde afkomstige Edgar Van Baveghem huwde in 1903 de Meulebeekse Maria Thienpont. In 1919 betrok het echtpaar het kasteel Ter Borcht in Meulebeke, waar Van Baveghem bleef wonen tot zijn dood in 1952. Naast zijn ambt als burgemeester van Meulebeke (1921-1927) was Van Baveghem ook actief als kunstschilder en aannemer.

Tijdens het Interbellum bouwde Van Baveghem in centraal West-Vlaanderen woningen, villa’s en hoeves in de techniek genaamd “monolithe béton armé creux”. Hierbij waren de muren van gebouwen opgetrokken in binnen- en buitenwanden van gewapend beton, met op regelmatige afstanden een dwarse verankering. Tussen de binnen- en buitenwanden waren spouwruimtes uitgespaard. Het bouwsysteem was verwant met gelijkaardige vormen van betonbouw in het Interbellum, zoals het “système Stevens” of “monolithe creux” in Wallonië. De buitenwanden van zijn betongebouwen versierde Van Baveghem met florale motieven en volkse symboliek. Door deze decoraties bezit de betonbouw van Van Baveghem een rustiek en pittoresk karakter.

Van Baveghem bouwde vooral in zijn thuisgemeente Meulebeke, waaronder woningen voor de sociale bouwmaatschappij “De Deeve” waarvan hij in 1922 medeoprichter was. Na de Tweede Wereldoorlog zette Van Baveghem zijn bouwactiviteiten stop, onder meer omdat hij geen oplossing vond voor de terugkerende vochtproblemen in zijn betonnen gebouwen. Omwille van de vochtproblematiek zijn intussen al meerdere gebouwen van Van Baveghem gesloopt.

Volgende gebouwen van Van Baveghem, waarvan sommige intussen gesloopt, zijn opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed:
- Tielt, Jules Van Ooststraat 14A (gelegen achter nr. 14, erfgoedobject 112618): patronaatszaal uit 1923.
- Meulebeke, kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand (erfgoedobjecten 114440 en 90059): Van Baveghem voorzag in 1934 de kapel van het huidige, grotere voorportaal met balustrade. Vanaf 1935 verfraaide hij het interieur van de kapel met grote muurschilderingen.
- Meulebeke, Kleine Roeselarestraat 1, hoeve Overdeve (erfgoedobject 90090): naar verluidt werd het woonhuis door Edgard Van Baveghem voorzien van siercementering.
- Meulebeke, Veldstraat (erfgoedthema 12703): eenlagige woningen in holle betonplaten met gestileerde gevelornamentie. Gesloopt in de jaren 1990.
- Meulebeke, Barnumstraat 57 (erfgoedthema 12604): woning met plint in imitatiebreukstenen plint en geveldecoratie met bladornamentiek.
- Passendale (Zonnebeke), 's Graventafelstraat 52 (erfgoedobject 307507): wederopbouwhoeve uit 1923.

Daarnaast worden in de literatuur nog volgende, niet precies gelokaliseerde realisaties van Van Baveghem vermeld:
- Meulebeke: eenlagige woning, thans met plat dak.
- Meulebeke: huis met koepeldak.
- Oostnieuwkerke: twee huizen en een woning van twee bouwlagen met zadeldak, mogelijk de villa in de Roeselarestraat 102.
- Hooglede: hoeve met stallingen.
- Een niet nader gelokaliseerd gebouw in Doornik.

Biografie van Edgar Van Baveghem op de website van de gemeente Meulebeke

Informatie over Edgar Van Baveghem in de inventaristekst over Meulebeke

VAN CLEVEN Jean 1986: De “spontane” betonarchitectuur van Edgard van Baveghem (1880-1954). In: Kongres geschiedenis en industrieel erfgoed van beton, 25-26 april 1986 Gent, Gent, z.p.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Wederopbouwhoeve 'Walhoeve' in betonbouw

's Graventafelstraat 52 (Zonnebeke)
De ‘Walhoeve’ werd gebouwd in 1923 door aannemer Edgar Van Baveghem, ter vervanging van een dieper gelegen hoeve die werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. De hoeve is een zeldzaam voorbeeld van een wederopbouwhoeve in gewapend beton.

Uitvoerder van

Hoeve Overdeve

Kleine Roeselarestraat 1 (Meulebeke)
Kleine Roeselarestraat nr. 1. Hoeve "<italic>Overdeve</italic>", gelegen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw, met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen. Historiek. De naam van de hoeve gaat terug de gelijknamige gilde, één van de oude wijken waarin het grondgebied van Meulebeke tijdens de middeleeuwen is ingericht. Op een kaart bij het landboek van 1654-165