Collectief

Thomaes Molenbouw

ID
12324
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12324

Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Blauwe Molen met maalderij en burgerhuis

Pilkemstraat 28 (Langemark-Poelkapelle)
De Blauwe Molen, veelal ook de Beeuwsaert- of Bikschotemolen genoemd, is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneert als korenmolen. De houten molen, gelegen op een molenbelt, maakt deel uit van een groter ensemble, bestaande uit een burgerhuis, een aanleunende maalderij en een dwarsschuur. Deze gebouwen dateren van de jaren 1920 en situeren zich binnen de wederopbouw van de frontstreek na de Eerste Wereldoorlog.


Geersensmolen

Dorpsstraat 1A (De Haan)
De molen is naar vroegere molenaars bekend als Lievensmolen en Geersensmolen. De namen Dorpsmolen of Zuidmolen zijn dan weer topografische aanduidingen. De houten staakmolen, opgericht in 1693, markeert de zuidrand van het polderdorp Klemskerke. De vier bakstenen teerlingen van de open molenvoet zijn ingeplant op een molenberg aan de oostzijde van de Dorpsstraat. Bij de restauratie in 2012-2014 werd de molen, omwille van de windvang, ongeveer 100 meter zuidelijker in een weide heropgebouwd op een nieuw aangelegde molenberg. De historische molenberg ten noorden bleef bewaard.


Heimolen

Reetsesteenweg (Aartselaar)
De Heimolen (genoemd naar een vroeger gehucht) is een houten korenwindmolen van het type standaard met gesloten voet, opgericht in 1801 (inscripties op steenlijst aan vangzijde, tussen de meel- en steenzolder).


Hoeve en Molen Ter Hengst

Ommegangstraat 52 (Maarkedal)
De voormalige hoeve en molenaarswoning met daarachter de windmolen Ter Hengst zijn ingeplant bovenop de vroegere Waaienberg, nu Wagenberg. De stenen molen met zetelkruiwerk staat op een kleine molenberg en werd na 1834 gebouwd ter vervanging van een staakmolen. De grondzeilier heeft een sterk conische kuip onder een uivormige kap. De hoeve en molenaarswoning bestaan uit gewitte bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken die vermoedelijk teruggaan op een hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw.


Kazandmolen

Mandellaan 546 (Roeselare)
De Kazandmolen is een stenen bovenkruier die deels als stellingmolen en deels als bergmolen is geconcipieerd. Momenteel fungeert de windmolen als korenmolen maar initieel had de molen de dubbele functie van olie- en korenmolen.


Molen Ter Rijst

Kamstraat (Herzele)
De Molen Ter Rijst of Buysesmolen is een maalvaardige houten korenwindmolen van het type standaard met open voet waarvan de oorsprong teruggaat tot de middeleeuwen en die in 2007-2009 werd heropgericht.


Molen van Callant

Ramskapellestraat 66 (Knokke-Heist)
De molen van Callant is een stenen bergmolen die in 1897 werd opgetrokken met onderdelen van een houten staakmolen, die daarvoor op deze plaats was opgericht. De oudste vermelding van een molen op deze locatie dateert van 1416.


Mortiersmolen

Twee Molensstraat 23-25 (Zwevegem)
De Houten Molen of Mortiersmolen is een staakmolen uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw. De driezoldermolen met gesloten molenvoet is ingeplant op een molenberg. De verdekkerde wieken wijzen op de poging in het interbellum om windmolens efficiënter te maken. De naam Mortiersmolen verwijst naar de familie Dumortier die van 1888 tot 1958 de molen bemaalde. De Houten Molen vormt samen met de Stenen Molen nog de enige getuige van het tiental molens dat Zwevegem ooit telde. Het gietijzeren hek tussen dito hekpijlers, waarlangs het oorspronkelijke molenerf kon betreden worden, is bewaard.


Site Meestermolen

Veurnestraat (Vleteren)
De Meestermolen is een standaardmolen met open voet. Functioneel gaat het om een korenmolen. Ten zuiden van de standaardmolen, aan de voet van de molenbelt, staat een dwarsschuurtje met wanden in stijl- en regelwerk.


Stalijzermolen

Beverenstraat (Alveringem)
De Stalijzermolen, gelegen op een lichte verheven weide, is een houten standaardmolen met open voet, die fungeert als korenmolen. De tweezoldermolen werd in 1804 in opdracht van de familie Vanderbrigghe-Depottere gebouwd door de Alveringemse molenbouwer Louis Bogaert.


Verloren Kostmolen

Kerkstraat (Diest)
De Verloren Kostmolen, is een 19de-eeuwse korenmolen, van het type houten staak- of standaarmolen met gesloten voet. De molen werd in 1826 in Beverlo (Limburg) opgericht, maar in 1903-1904 ontmanteld en heropgebouwd in Schaffen. De windmolen staat ook bekend als de Molen van Schaffen, De Windmolen en de Molen van 't Dorp.


Vinkemolen

Wijlegem (Zwalm)
De Vinkemolen is een laat 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die in 2002-2003 op zijn huidige plaats maalvaardig werd heropgebouwd.


Westmolen

Huisepontweg (Kruisem)
De staakmolen met open voet, genaamd Westmolen werd in 1981-1987 heropgericht en gerestaureerd in Kruisem, in de deelgemeente Wannegem-Lede. De Westmolen, afkomstig uit Houtave, klimt op tot 1737, en staat nu op een hoge molenberg op een heuvelrug, grotendeels omringd door een wijds landschap. De molen kreeg ook de naam van Schietsjampettermolen na een incident in 1981. Andere alternatieve namen zijn 'Grote Molen' of 'molen van Wannegem', de naam van de molen die oorspronkelijk op dezelfde locatie in Wannegem stond.


Windmolen ter Zeven Wegen

Molenstraat 50 (Ninove)
De Molen ter Zeven Wegen is een verhoogde, stenen korenwindmolen van het type stenen bovenkruier met achtzijdige kap. De standaardmolen uit 1807 werd na een brand in 1863 herbouwd als een stenen bergmolen en nadien verhoogd. Door het optrekken van de molenromp kon men de kap echter niet meer bedienen vanop de begane grond en diende men een molenberg op te werpen.


Windmolen Van der Haegen

Schoolstraat (Erpe-Mere)
De Kruiskoutermolen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet. De molen heeft een geklinknageld verbusseld gevlucht, drie steenkoppels en aswielen, en is maalvaardig. De molen werd opgericht te Nieuwerkerken in 1632 en naar Mere overgebracht in 1922..


Windmolen van Sint-Anneke

Jachthavenweg (Antwerpen)
De Molen van Sint-Anneke of de Molen van 't Veertje is een laat 18de-eeuwse houten korenwindmolen van het type staak- of standerdmolen met een gesloten voet, tijdens het interbellum ingeplant aan de Schelde op een horecapaviljoen. Architect Renaat Braem stond in de jaren 1970 in voor de restauratie van de windmolen en de renovatie van het café-restaurant onder de molen.


Windmolensite De Grote Macht

Wittemolenstraat 277, 277A (Wevelgem)
De vanaf 1816-1817 ontwikkelde windmolensite omvat de windmolen De Grote Macht of Witte Molen, de molenaarswoning, de stallen met het stoomketelgebouw, de maalderij (1922) en het berghok voor olievaten. Smeedijzeren hekken tussen bakstenen pilasters geven toegang tot het molenerf. Met zijn erg brede buitendiameter is de Grote Macht de meest volumineuze van de bewaarde West-Vlaamse windmolens. Deze hoge stellingmolen vormt een unieke getuige van de 'luxueuze' molenarchitectuur in de Franse en Hollandse periodes, waarbij naast baksteen ook prestigieuze natuursteen werd gebruikt. De molen met herstelde kap en wiekenkruis vormt een baken in het omgevende landschap.


Windmolensite De Hoop

Zandstraat 74-78, 78A-B (Dilsen-Stokkem)
Windmolen De Hoop, gebouwd in 1870, is een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, stellingmolen met een achthoekige gemetselde gaanderij. Achteraan het molenerf bevindt zich de gerenoveerde, vroegere molenaarswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, met een lager aansluitend stalgedeelte en een dwarsschuur. Het langgestrekt, evenwijdig aan de straat gelegen, bakstenen volume onder zadeldak gaat terug op een pannendroogschuur van een hier gelegen pannenfabriek.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Thomaes Molenbouw [online], https://id.erfgoed.net/personen/12324 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.