Zarren-Lindestraat (Kortemark)
De Couchezmolen is een bakstenen stellingmolen, die vroeger fungeerde als olie- en korenmolen. Vandaag fungeert de molen enkel nog als korenwindmolen. In de molen is een gemeentelijk Molenmuseum ingericht.
Gladiolenstraat 2 (Sint-Niklaas)
De Witte Molen is een laat 17de-eeuwse achtkantige stenen korenwindmolen (oorspronkelijk oliewindmolen) van het type bovenkruier (bergmolen) met een vroeg 19de-eeuwse molenaarswoning.
Dorpsstraat 1A (De Haan)
De molen is naar vroegere molenaars bekend als Lievensmolen en Geersensmolen. De namen Dorpsmolen of Zuidmolen zijn dan weer topografische aanduidingen. De houten staakmolen, opgericht in 1693, markeert de zuidrand van het polderdorp Klemskerke. De vier bakstenen teerlingen van de open molenvoet zijn ingeplant op een molenberg aan de oostzijde van de Dorpsstraat. Bij de restauratie in 2012-2014 werd de molen, omwille van de windvang, ongeveer 100 meter zuidelijker in een weide heropgebouwd op een nieuw aangelegde molenberg. De historische molenberg ten noorden bleef bewaard.
Molenstraat 35 (Keerbergen)
De Heimolen in Keerbergen is een vroeg-18de-eeuwse korenmolen, van het type houten standaard- of staakmolen met open voet.
Ringlaan (De Haan)
De Hubertmolen is een houten windmolen met gesloten voet, die typologisch afwijkt van de gewone standaardmolen en aanleunt bij de Hollandse wipmolens. Functioneel betreft de molen, die ook maar één zolder telt, een korenmolen. Samen met het molenaarshuis en de tot vakantiewoning verbouwde mechanische maalderij heeft de molen een beeldbepalend ligging aan de Ringlaan.
Stationsstraat 34 (Waregem)
Neoclassicistisch landhuis, in oorsprong daterend van circa 1852 en vrij grondig uitgebreid in 1921, en koetshuis, eveneens van circa 1852 met oranjeriegedeelte links en in 1904 aangebouwde hondenkennel. Gelegen in een kasteelpark vermoedelijk daterend van circa 1872 en ontworpen in Engelse landschapsstijl met romantiserende invloed, voorzien van siervijvers, brugjes en een ijskelder. In het park bevindt zich ook het laatste overblijvend exemplaar van een 19de-eeuws pompmolentje in Vlaanderen, gebouwd tussen 1872 en 1883. Aan de Stationsstraat is het park afgesloten door een laag gecementeerd muurtje, waarboven een ijzeren hekwerk; de toegang wordt gemarkeerd door vierkante, gecementeerde pijlers met vaasbekroning.
Mandellaan 546 (Roeselare)
De Kazandmolen is een stenen bovenkruier die deels als stellingmolen en deels als bergmolen is geconcipieerd. Momenteel fungeert de windmolen als korenmolen maar initieel had de molen de dubbele functie van olie- en korenmolen.
Geelsebaan (Kasterlee)
De Keeses Molen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet uit de 17de eeuw, in 1954 opgericht op de huidige locatie door de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon.
Bottelweg (Oosterzele)
De Klepmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier, gebouwd in 1889 ter vervanging van een door brand vernielde houten standaardmolen die dateerde van 1792 en die op een oude molendam was opgericht.
Heerweg-Noord 33 (Gent)
Stenen beltmolen met doorgang, opgetrokken vóór 1818. De windmolen is eerst gebruikt als oliemolen, later ook als graanmolen. Ensemble met molenaarswoning, stallen en wagenhuis aan een gekasseid molenerf.
Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Karelsmolen, gelegen op de Molenvaart nabij de Ringsloot, is een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler. Als poldermolen met een vijzel is de molen uniek in Vlaanderen.
Gentstraat 307 (Meulebeke)
De Herentmolen is een unieke standaardmolen op torenkot, opgericht in de vroege jaren 1920 door molenbouwer Jules Caen na vernieling van de oudere molen en heropgebouwd in 1956. De als korenmolen fungerende molen is momenteel de enige nog overeind staande torenkotmolen met een vliegende galerij. De nog operationele molen vormt samen met een mechanische maalderij en een nieuw molenaarshuis de in de wijk Marialoop gelegen molensite Herentmolen. In de voorbije decennia werd deze site nog met een Kleine Herentmolen en een miniatuurmolen uitgebreid.
O.L.Vrouwstraat (Langemark-Poelkapelle)
De Steenakkermolen, ook Dodenmolen genoemd, is een standaardmolen met open voet, en fungeert als korenwindmolen.
Wijlegem (Zwalm)
De Vinkemolen is een laat 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die in 2002-2003 op zijn huidige plaats maalvaardig werd heropgebouwd.
Windgatstraat (Kaprijke)
Houten windmolen, opgetrokken in 1785, met hergebruik van onderdelen van een oudere molen. Op deze plaats wordt reeds in 1372 melding gemaakt van een houten staakmolen.
Molenstraat (Lille)
In Stormen Sterk is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler), opgericht in 1837.
Molenstraat (Herzele)
De molen te Rullegem is een vroeg 17de-eeuwse maalvaardige houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, in 2014 aangevuld met een rosmolen opgetrokken door molenmaker Eric Van Leene.
Schoolstraat (Erpe-Mere)
De Kruiskoutermolen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet. De molen heeft een geklinknageld verbusseld gevlucht, drie steenkoppels en aswielen, en is maalvaardig. De molen werd opgericht te Nieuwerkerken in 1632 en naar Mere overgebracht in 1922..
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Okkerse [online], https://id.erfgoed.net/personen/12330 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.