Collectief

't Gebinte Molenbouw bvba

ID
12337
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12337

Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Brouckmolen

Lindestraat 13 (Alveringem)
De Brouckmolen is een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler. Aanvankelijk fungeerde de molen als olie- en als korenmolen, maar na enkele decennia werd de olieslagerij afgestoten en bleef enkel de graanmolen operationeel.


Heidemolen met molenaarswoning

Molenheide 25, zonder nummer (Londerzeel)
De Heidemolen in Malderen is een vroeg-18de-eeuwse korenmolen, van het type houten standaard- of staakmolen met open voet. Nadat de molen in 1990 van zijn voetstuk was geblazen bij een storm, bouwde de firma Caers uit Retie in 1994-1995 de molen terug op in zijn oorspronkelijke vorm. De vroegere molenaarswoning is een L-vormig witgeschilderd en gecementeerd volume van één bouwlaag onder verspringende zadeldaken met een 19de-eeuws gedeelte van drie traveeën.


Hoogmolen en mechanische maalderij

Luingnestraat 38, zonder nummer (Kortrijk)
De Hoogmolen, gelegen op een molenberg, is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneert als korenwindmolen. De molen wordt ook wel eens de Messiaenmolen of Molen van Aalbeke genoemd. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich een mechanische maalderij.


Koutermolen

Molenstraat zonder nummer (Sint-Martens-Latem)
De Koutermolen is een vroeg 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type staak- of standaardmolen met gesloten voet, de enige resterende van de Oost-Vlaamse Leiestreek, gelegen op de molenkouter ten oosten van de kerk.


Molenhof te Rodenborg

Pottelberg 180, zonder nummer (Kortrijk)
De Rodenburgmolen, ook Vannestes Molen of Abdijmolen genoemd, is een stenen stellingmolen die tot 1930 functioneerde als koren- en oliewindmolen. Ten westen van de huidige 19de-eeuwse molen staat het oorspronkelijk 18de-eeuws woonhuis, een witgekalkte baksteenbouw van één bouwlaag onder pannen zadeldak, die deel uitmaakt van de voormalige molenhoeve.


Site van de Grote Molen van de Meetkerkse Moeren

Biezenstraat 3, zonder nummer (Zuienkerke)
De Grote Molen van de Meetkerkse Moeren dateert in zijn huidige vorm van 1811. De poldermolen maalt met een houten scheprad water op in een deels overwelfde watergang die in verbinding staat met de hoger gelegen Blankenbergse Vaart. Het is de enige bewaarde molen van dit type in Vlaanderen. Een gewelfde bakstenen boogbrug over het Moerzwin biedt toegang tot de site, die wordt gekenmerkt door het ensemble van de poldermolen (grondzeiler) en de molenaarshoeve, bestaande uit de molenaarswoning met aansluitende vroegere stallen (langgeveltype) en een vrijstaand nutsgebouw.


Vanbutseles molen

Vinkestraat 9 (Wevelgem)
Vanbutseles molen is een stenen stellingmolen van 1850-1851. Deze korenmolen - en aanvankelijk ook oliemolen - is vernoemd naar bouwheer Richard Vanbutsele.


Windmolen De Goede Hoop

Kortrijkstraat 396 (Menen)
De op een kleine molenbelt gebouwde windmolen De Goede Hoop is een stenen stellingmolen, die aanvankelijk als olie- en korenmolen en later enkel als korenmolen functioneerde.


Windmolen Ma Campagne

Kruisekestraat zonder nummer (Wervik)
De molen Ma Campagne, ook gekend als de Kruisekemolen, is een standaardmolen met open voet. Functioneel gaat het om een korenwindmolen.


Windmolen Stormvogel

Molenveldstraat 7 (Maasmechelen)
De molen De Stormvogel, gebouwd in 1858, is een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, bergmolen (beltmolen).


Witte Molen

Ossenweg zonder nummer (Oudenburg)
De Witte Molen of Roksemmolen is gelegen op een kruispunt van oude wegen, in een landelijke omgeving nabij de grens met Bekegem. De stenen bergmolen is enkel nog ingericht als korenmolen, maar er zijn sporen bewaard van de vroegere olieslagerij. In 1843 verving de Witte Molen - een verwijzing naar de witgekalkte molenromp - een houten staakmolen. De bergmolen of grondzeiler is gelegen op een deels omhaagde molenberg.