Collectief

Monument in Ontwikkeling

ID
12340
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12340

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kruiskalsijdemolen

Kruiskalsijdestraat 7 (Diksmuide)
De Kruiskalsijdemolen was een stenen stellingmolen, die aangepast werd tot mechanische maalderij. De molenromp, gebouwd omstreeks 1871 op een kleine belt, is bewaard samen met een aanpalend bijgebouw, vermoedelijk daterend uit 1899 en wellicht bedoeld voor de plaatsing van een stoommachine.


Site Hostensmolen

Hoevestraat 10 (Zulte)
De site van de Hostensmolen situeert zich op de hoek van de Zandweg en de Hoevestraat. Op het erf staat behalve een molenromp ook een voormalige olieslagerij en molenaarswoning. De molenromp gaat terug op een stellingmolen met de dubbele functie van olie- en korenwindmolen.


Site Rysselendemolen

Pittemsestraat 62 (Ardooie)
De Rijsselendemolen is een bakstenen bergmolen met de functie van korenwindmolen, opgericht in 1855 met recuperatiematerialen van de 18de-eeuwse houten staakmolen op dezelfde locatie. Ten noordwesten van de molen staat een houten poortgebouwtje onder zadeldakje, gereconstrueerd met recuperatiematerialen van elders. Ten zuidwesten van de molen bevindt zich een vakwerkbouwsel, naar verluidt gereconstrueerd met recuperatiematerialen van een ontmantelde wagenschuur uit Hondschoote.


Stenen windmolen D'Hondt-Goethals

Molenstraat zonder nummer (Dentergem)
De windmolen D’Hondt-Goethals, doorgaans de Goethalsmolen genoemd, is gelegen in de dorpskom van Wakken en betreft een stenen stellingmolen met bijgebouw en onderaardse gang, gebouwd omstreeks 1830. Functioneel gaat het om een olie- en korenmolen.