Collectief

Frans Janssens en zoon

ID
12394
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12394

Beschrijving

Het rotseerbedrijf Frans Janssens en zoon is ontstaan uit de bedrijfsactiviteiten van vader Victor Janssens (1852-1935), stukadoor die zich na 1876 ook als ‘rotsenbouwer’ bekend maakte. Zoon Frans Janssens (1877-1919) legde zich samen met zijn broer Alfons Janssens toe op het rotseren of rocailleren, een techniek die kunsthistorici meestal met de term cementrustiek aanduiden. Rotseerders modelleerden uit cement een voorwerp of een constructie. Een bakstenen kern of metalen structuur gaf er vorm aan. Rond de kernstructuur of het metalen frame werd een lichte netwapening geplooid waarop de rotseerder een cementpleister modelleerde tot een natuurgetrouwe imitatie van een natuurlijk materiaal zoals rots, steen, knoestig hout of (uitgeholde) boomstammen. In België bloeide de cementrustiek vanaf 1900, kende een hoogtepunt in de jaren 1920-1930 en liep door tot in 1960. Vooral in katholieke middens en in de tuinkunst was de bouwtechniek populair.

Toen Frans Janssens vroegtijdig overleed, nam zijn weduwe het bedrijf in 1919 over onder de naam ‘weduwe Frans Janssens en zoon’ of huis Decor. Vooral haar zoon Victor Janssens (1903-1983) en in mindere mate Jos (1905-1948) zouden hun activiteiten binnen dit bedrijf verder ontplooien. Het bedrijf specialiseerde in tuinornamenten. In 1970 raakte Victor Janssens verkozen als burgemeester van Westmeerbeek. Daarmee volgde hij zijn broer Alfons Janssens op, tevens concurrent op commercieel en politiek vlak, want Frans stond op de kieslijst van een andere partij.

 

  • GEERAERTS G. 2013-2014: De rotseerders van Westmeerbeek. Een eeuw cementrustiek uit de Antwerpse Kempen, PorteFolly. Nieuwsbrief van de Donderberggroep, nr. 39, p. 13-19; nr. 40, p. 3-8.
  • MEULENKAMP W. & DE NIJS P. 1998: Buiten de kerk: processieparken, Lourdesgrotten en calvariebergen in Nederland en België, Cultuurcuriosa 3, S.l.

Auteurs: Verboven, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Kiosk

Markt (Scherpenheuvel-Zichem)
Achthoekige kiosk centraal op het marktplein gelegen, gebouwd in de jaren 1930 in cementrustiek.


Landgoed 't Kasteeltje

Steenweg op Weelde 15, Zwart Goor 2 (Merksplas)
Bewaard, doch aangepast landhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak, alsook bijgebouwen van 1926 met cottage-allures.


Mariapark

Abdijstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Het Mariapark bij de abdij van Averbode is aangelegd tussen 1935 en 1960 op een bebost terrein van ruim 3 hectare. Deze religieuze thematuin getuigt van de traditie van de Mariaverering die zo typisch is voor het katholieke Vlaanderen van voor 1960. Het park bestaat uit een ‘Hof van Olijven’ en zeven, cementrustieke bidstaties over de ‘zeven smarten van Maria’ langs een parcours met kronkelende paadjes die op het hoogste punt naar een Lourdesgrot toeleiden.


Villa

Stationsstraat 26 (Hulshout)
Cottage-getinte, vrijstaande villa met verspringende volumes, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, in omringende siertuin.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Frans Janssens en zoon [online], https://id.erfgoed.net/personen/12394 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.