Persoon

Westerduin, Cor

ID
12423
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12423

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Silvain Smis

Eduard De Cuyperstraat 11A (Oostende)
Burgerhuis aanleunend bij zowel de art-decostijl als de nieuwe zakelijkheid, gesigneerd "S.R. SMIS ARCHITECTE" in erker. Gebouwd in 1933 als eigen woonhuis van architect Silvain Smis (Oostende).


Gerechtshof

Canadaplein 1A (Oostende)
In 1935-1936 wordt een nationale architectuurwedstrijd uitgeschreven voor de bouw van een gerechtshof op het stadsterrein tussen de Euphrosina Beernaertstraat en de Vindictivelaan. Tot dan toe waren deze diensten ondergebracht in enkele panden in de Witte Nonnenstraat.


Kerkje Sint-Rafaël

Duinenstraat 87 (Oostende)
Kerkje Sint-Rafaël en Onze-Lieve-Vrouwekapel. Aan de straat, Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1961. Witgeschilderde bakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat, tichelen); regionale inslag zie steunberen oplopend in aandak met vlechtingen en rondbogige muuropeningen op afzaten.


Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof

Ruiseleedsesteenweg 42 (Tielt)
Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof, bij aanvang in 1844 Vincentius a Paulo genoemd. Ontstaan in 1833 vanuit het initiatief van de zusters Francisca en Theresia Bals en onderpastoor Louis Goeminne tot oprichting van een klein schooltje met woning. Ommuurd gebouwencomplex voornamelijk opgericht in de loop van de 19de eeuw, verder uitgebreid in de 20ste eeuw. Aan de straatzijde, hoofdvolume van elf traveeën en vier bouwlagen, geflankeerd aan oostzijde door een woonhuis in traditionele stijl van drie traveeën en twee bouwlagen met trapgevel uit 1860; haakse oostvleugel met centraal neogotische kapel van 1892 naar ontwerp van Gustaaf Hoste; aan de noordzijde, parallelle vleugel met haakse uitbouw; aan westzijde, langsheen de Groenestraat, recentere haakse vleugel die de parallelle vleugels verbindt. In uiterste noorden kloostertuin, voorzien van hoge ommuring en met witgecementeerde grot met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Koningin

Lijsterbeslaan (Oostende)
Georiënteerde basilicale kerk met gestileerde neogotische en neoromaanse invloed naar ontwerp van architect S.R. Smis (Oostende) van 1956-1959. Betonskelet bekleed met onregelmatige, meerkleurige natuursteen. Zadel-, lessenaars- en platte daken met tichelen, tentdak toren en doopkapel met koperen bekleding.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Visitatie met kerkhof

Dorpsplein (Middelkerke)
Georiënteerde kerk, gelegen ten zuiden van Dorpsplaats middenin kerkhof, welke omhaagd en ommuurd onder ezelsrug met ommegang Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën: veertien, in nis geschilderde taferelen, in bakstenen kapelletjes onder tuitgeveltje, naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon uit 1922. Bedehuis in neoromaanse stijl eveneens naar ontwerp van Pil & Carbon uit 1922; heropgebouwd in 1922-23, ter vervanging van het op 20 oktober 1914 verwoeste, neoclassicistisch zaalkerkje uit het derde kwart van de 18de eeuw met westtoren.


Parochiekerk Sint-Godelieve

Nieuwpoortsesteenweg (Oostende)
Georiënteerde, sobere zaalkerk haaks op hoek Goedheid-/Overvloedstraat; laatstgenoemde inspringend ten opzichte van rooilijn Nieuwpoortsesteenweg waardoor als het ware voorplein ontstaat.


Winkel

Vlaanderenstraat 6 (Oostende)
Art-decogetint winkelpand, uit jaren 1920-1930; zie gevelplaatje gebouwd in 1902 en vernieuwd in 1986 door G. Van Wassenhove (Gent); volledig uitgebrand in voorjaar 1997. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met entresol onder plat dak.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Westerduin [online], https://id.erfgoed.net/personen/12423 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.