Persoon

Gildemijn, Louis senior

ID
12446
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12446

Beschrijving

Aannemer, medewerker van Jean-Baptiste Bethune. Echtgenoot van Octavia Henrica Van Neste, vader van aannemer en schrijnwerker Louis Gildemijn junior.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Neoclassicistisch burgerhuis

Muinkkaai 44 (Gent)
Dit statige burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1859 ontworpen in opdracht van textielfabrikant Ferdinand Lousbergs. De aannemer voor de werken was Louis Gildemijn. De rijwoning telt vier traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak en heeft een bepleisterde en geschilderde lijstgevel.

Uitvoerder van

Domein Maaltekasteel

Kortrijksesteenweg 1023 (Gent)
Het domein Maaltekasteel is een omwald domein en het gebouwencomplex bestaat uit een kasteel daterend van 1754 en aangepast in 1910, en een volgens archiefstukken circa 1860 toegevoegde neogotische vleugel met huiskapel naar ontwerp van baron J. Bethune.


Kerkhof en neogotische kerkhofgalerij

Mariakerkeplein (Gent)
Kerkhof met neogotische galerij, gerealiseerd vanaf 1873. De ommuring met galerij werd voltooid in 1876 en uitgevoerd door bouwmeester L. Gildemyn volgens ontwerp van architect Baron Jean de Bethune. De overdekte gaanderij bestaat uit twee haaks staande vleugels onder zadeldak met schaliën bedekt.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte

Mariakerkeplein 2 (Gent)
Oudste vermelding in 937, volgens De Potter en Broeckaert. Waarschijnlijk in oorsprong een driebeukige transeptloze romaanse kerk van vier traveeën met ingebouwde oostelijke toren en koor uit de 10de eeuw., door de eeuwen meermaals aangepast en uitgebreid. De achtkantige kruisingstoren is een der weinig originele onderdelen van de kerk, vermoedelijk opklimmend tot de 10de eeuw. De basilicale kerk vertoont een plattegrond met een driebeukig schip van vijf traveeën.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gildemijn [online], https://id.erfgoed.net/personen/12446 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.