Persoon

Gildemijn, Louis senior

ID
12446
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12446

Beschrijving

Aannemer, medewerker van Jean-Baptiste Bethune. Echtgenoot van Octavia Henrica Van Neste, vader van aannemer en schrijnwerker Louis Gildemijn junior.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Neoclassicistisch burgerhuis

Muinkkaai 44 (Gent)
Dit statige burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1859 ontworpen in opdracht van textielfabrikant Ferdinand Lousbergs, die toen in een stadspaleis aan de Keizer Karelstraat woonde. De aannemer voor de werken was Louis Gildemijn. In 1905 werd een bouwaanvraag ingediend voor het toevoegen van de erker, uitgevoerd door aannemer Gebroeders Myncke. De rijwoning telt vier traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak en heeft een bepleisterde en beschilderde lijstgevel.

Uitvoerder van

Domein Maaltekasteel

Kortrijksesteenweg 1023 (Gent)
Het domein Maaltekasteel is een omwald domein aan de grens met Sint-Denijs-Westrem. Het gebouwencomplex bestaat uit een 18de-eeuws kasteel daterend van 1754 en aangepast in 1910, en een volgens archiefstukken circa 1860 toegevoegde neogotische vleugel met huiskapel naar ontwerp van baron J. Bethune.


Kerkhof en neogotische kerkhofgalerij

Mariakerkeplein zonder nummer (Gent)
Kerkhof met neogotische galerij, gerealiseerd vanaf 1873. De ommuring met galerij werd voltooid in 1876 en uitgevoerd door bouwmeester L. Gildemyn volgens ontwerp van architect Baron Jean de Bethune. De overdekte gaanderij bestaat uit twee haaks staande vleugels onder zadeldak met schaliën bedekt.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte

Mariakerkeplein zonder nummer (Gent)
Constructie van Doornikse steen ingeplant op de hoogste plaats van Mariakerke, waarschijnlijk in oorsprong een driebeukige transeptloze romaanse kerk. Ten zuiden, kerkhof met rechtlijnige paden, in 1873 ontworpen. De basilicale kerk vertoont een plattegrond met een driebeukig schip van vijf traveeën.