Karel De Kesel groeide op in een landbouwersgezin in Zomergem. Hij volgde les aan de academie van Leuven bij Gerard van der Linden, daarna in 1870-1871 aan de academie van Gent bij kunstschilder Theodoor Joseph Canneel en beeldhouwer Louis Pierre Van Biesbroeck, waar hij een eerste prijs voor beeldhouwkunst behaalde. Later studeerde hij nog aan de Ecole des Beaux-Arts in Parijs en bij de beeldhouwer Drake in Berlijn. Hij maakte in 1871 bas-reliëfs voor het Vredegerecht en het gemeentehuis van Zomergem (vernield in 1918), en in 1886 een portret voor het graf van beeldhouwer Isidore Dubrucq op de Westerbegraafplaats in Gent. De Kesel was gevestigd in Gent en Amougies nabij Ronse, en verhuisde omstreeks 1900 naar Oostende. In opdracht van het stadsbestuur voerde hij aldaar decoratief beeldhouwwerk uit voor het stadhuis (vernield in 1940) , de Vleesmarkt (gesloopt), de Graaf de Smet de Naeyerbrug en het politiekantoor van Hazegras (gesloopt). In 1909 verhuisde De Kesel naar Blankenberge, en in 1912 woonde hij in Laken. Voor zover bekend was zijn laatste grote opdracht het Monument voor Graaf de Smet de Naeyer in Wenduine uit 1911. Na de Eerste Wereldoorlog week hij vanwege activisme uit naar Beieren, en overleed er in 1922.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Graaf de Smet de Naeyerlaan (Oostende)
Verbindingsbruggen circa 1900 aangelegd als onderdeel van de Koninklijke Baan, de ontsluitingsweg van de volledige kust uitgebouwd op initiatief van koning Leopold II. Opeenvolging van drie bruggen: een kleine brug op I-profielen over de Slachthuiskaai, een vaste brug over een inmiddels verdwenen afvoerkanaal, een vaste krukbrug over de spoorweg; de draaibrug over de Demeysluis sluit hierop aan. Draaibrug geconstrueerd in 1902-1903; andere bruggen in 1903-1905 in één fase gebouwd door de Franse architect Alban Chambon.
Zeedijk-Wenduine (De Haan)
Het standbeeld is een eerbetoon van de gemeente Wenduine aan de graaf die in zijn hoedanigheid als minister onder andere bij de kuststeden talrijke verfraaiingswerken liet uitvoeren.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Kesel [online], https://id.erfgoed.net/personen/12482 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.