Persoon

Vandeweghe, Rogier

ID
12552
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12552

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Abdij Ten Putte

Abdijstraat 80-86 (Gistel)
Abdijsite, in hoofdzaak gevormd door de abdijgebouwen uit 1890-1891. Ontstaan van de Godelievemotte in de 12de eeuw op de westelijke rand van een kleine zandige opduiking, gelegen op 3,5 kilometer ten westen van de stadskern van Gistel. De site bestond uit een groot omgracht gedeelte in het zuiden en een omgrachte heuvel iets ten noorden ervan.


Heilige Maria Moeder Gods-kerk

Sint-Hubertusstraat 3 (Beernem)
De parochiekerk bevindt zich aan het kruispunt van de Kardinaal Cardijnlaan en de Sint-Amandusstraat. Bouw van de huidige kerk in 1962-1965, naar ontwerp van architect A.J. Degeyter uit Sint Andries en uitgevoerd door A. Van Ryckegem uit Tielt.


Kasteeldomein van Male

Pelderijnstraat 14 (Brugge)
Abdijcomplex teruggaand tot de 14de eeuw, bestaande uit vier vleugels gelegen rond een binnenkoer en met abdijkerk, klooster, pandgang, gastvertrekken, vergaderzalen, drukkerij en bibliotheek. Grotendeels gebouwd op de oude fundamenten van de vierzijdige middeleeuwse waterburcht. Poortgebouw en afzonderlijk bezoekerscentrum. Omliggend park met verschillende oude bomen. Baksteenbouw met gedeeltelijk witbeschilderde muren en onder pannen zadeldaken.


Medisch Pedagogisch Instituut Maria Ter Engelen

Dorpsstraat 2-4 (Houthulst)
Huidig gebouwenbestand voornamelijk vanaf 1958. De huidige instelling gaat terug op een klooster in 1826 opgericht door de zusters van Moorslede, toen buiten de dorpskom aan de huidige Spinnerijstraat gelegen.


Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Kaaskerkestraat 103 (Diksmuide)
Circa 1897 wordt de voornamelijk 18de-eeuwse kerk naar ontwerp van architect J. Soete-Naert uitgebreid met een breder schip en sacristie. De vooroorlogse kerk was een eenvoudige eenbeukige neogotische kerk met transeptarmen en een achtzijdige vieringtoren. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de kerk tussen 1921 en 1928 uitgesproken historiserend heropgebouwd met de toevoeging van een westtoren naar ontwerp van de architecten C. Schaessens (Veurne) en René Buyck. Georiënteerd bedehuis met vooruitgeschoven westtoren onder naaldspits. Eenbeukige neogotische kerk van drie traveeën, aansluitend transept en koor met rechte sluiting. Rij opgaande lindes op de perceelsgrens in het noorden.


Parochiekerk Sint-Martinus

Concertplein (Koekelare)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. Neogotische kerk in twee bouwfases gerealiseerd, met name in 1876-1880, naar ontwerp van architect F. Coppejans uit Gent, en 1909-1912, naar ontwerp van architect J. Goethals uit Aalst en uitgevoerd door aannemer Leonard Verstraete uit Rumbeke. Driebeukige hallenkerk met transept, koren met veelzijdige sluiting.


Parochiekerk Sint-Medardus

Eernegem-Markt (Ichtegem)
Nieuwe kerk uit 1852 naar ontwerp van Provinciaal architect Pierre Buyck met behoud van de vieringtoren uit de 17de eeuw. Tegen de toren werd, op de plaats van het vroegere koor, een portaal gebouwd. Het koor werd nu in het westen geplaatst. Na de bouw van twee zijbeuken in 1901 raakte de vieringtoren bijna volledig ingesloten. Driebeukige kruiskerk met oosttoren, schip met drie beuken, hogere middenbeuk verder gezet in het koor en uitlopend in vijfzijdige apsis.


Parochiekerk Sint-Pius X

Sint-Elooisdreef 50 (Kortrijk)
Zaalkerk zonder toren, naar ontwerp van Jos Baert (Kuurne) gebouwd in 1958-1959. Puntgevel opengewerkt door glasraam van glas in beton. Drieledige overluifelde inkom. Links en rechts schuin aflopende muur.

Uitvoerder van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen

Kerkplein (Koksijde)
Modern bedehuis naar ontwerp van architect J. Lantsoght, van 1956. Constructie van staal, beton en betonglas; betonskelet bekleed met witte baksteen; metalen dak kap met doorbroken, centrale spits en klokkenstoel.


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Guido Gezellelaan 124 (Menen)
Georiënteerde parochiekerk naar ontwerp van de Brugse architect J. Lantsoght. De kerk werd gebouwd van 1961 tot 1964 en is een variante op de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk te Koksijde. De kerk geldt als een belangrijk voorbeeld van hoe na de Tweede Wereldoorlog gezocht werd naar een uitgesproken nieuwe vormgeving en een andere planopbouw voor kerken.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vandeweghe [online], https://id.erfgoed.net/personen/12552 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.