Persoon

Mispelter, Louis

ID
12568
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12568

Beschrijving

Zoon van architect Edouard Louis Mispelter.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in modernistische stijl

Dirk Boutslaan 32 (Leuven)
Burgerhuis in modernistische stijl naar ontwerp van L. Mispelter, in 1941 opgetrokken in baksteen, beton en geglazuurde tegels.


Burgerhuis naar ontwerp van L. Mispelter

Oude Markt 37 (Leuven)
Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak met brede dakkapel, in 1948 opgetrokken volgens de plannen van L. Mispelter.


Gedeelte van het voormalige Standonckcollege

Hogeschoolplein 6 (Leuven)
Langgerekt hoofdvolume met heden zes traveeën en twee bouwlagen tellend breedhuis onder een pannen zadeldak en opgetrokken in baksteen met verwerking van zandsteen voor vensteromlijstingen en steigergaten; in gevelsteen 1763 gedateerde verankerde gevel. Haakse dienstgebouwen.


Geheel van burgerhuizen

Minderbroedersstraat 27-31 (Leuven)
Homogeen geheel in laatclassicistische stijl dat bestaat uit drie breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, gescheiden door aandaken met muurvlechtingen en schouderstukken.


Handelspand, hoekpand Drie Engelenberg

Oude Markt 46 (Leuven)
Handelspand dat in 1920 naar ontwerp van A. Vanden Eynde werd opgetrokken in baksteen en witte natuursteen, en dat opgevat werd als een hoekhuis met twee traveeën aan de Oude Markt.


Hoekhuis

Onze-Lieve-Vrouwstraat 31 (Leuven)
Hoekhuis uit 1851, opgevat als een dubbelhuis van twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak met schild.


Hogeschoolplein

Hogeschoolplein (Leuven)
Het Hogeschoolplein werd tussen 1807 en 1812, aangelegd in het midden van de ’s-Meiersstraat, die de Muntstraat verbond met de Naamsestraat. Rechthoekig plein met 19de-eeuwse, typisch neoclassicistische aanleg, gedomineerd door het monumentale Paus Adrianus VI-college en getypeerd door het centrale, met kastanjebomen omzoomde grasveld waarin het standbeeld van André Dumont te midden een plantsoen prijkt. De omliggende bebouwing wordt gekenmerkt door 18de-eeuwse panden die dateren van voor de aanleg van het plein in 1807 en burgerhuizen in neoclassicistische stijl uit de 19de en 20ste eeuw.


Parochiekerk Sint-Michiel

Naamsestraat 57A (Leuven)
Voormalige kerk van het Leuvense jezuïetenklooster, sinds 1778 kerk van de Sint-Michielsparochie. Barokke kruiskerk uit de tweede helft van de 17de eeuw, naar ontwerp van de jezuïet Willem Hesius. Blikvanger is de monumentale westgevel, waarvan het rijke barokdecor de Contrareformatorische pronkarchitectuur binnenin aankondigt.


Sint-Antoniusschool

Redingenstraat 4 (Leuven)
Voormalige feestzaal van de Sint-Antoniusschool in neotraditionele stijl, in 1959 door L. Mispelter ontworpen als een haaks op de straat ingeplante vleugel met drie traveeën brede trapgevel, en aanpalend éénlaags toegangsvolume met een rondboogdeur.


Stadsschouwburg

Bondgenotenlaan 21 (Leuven)
Lavergne ontwierp in 1863 zijn schouwburg als een rechthoekig gebouw met uitgebouwde middenpartij en een stilistisch monumentale vormgeving in een classicistisch geïnspireerd eclecticisme. Bij de wederopbouw, na de oorlogsbrand van 1914, werd de schouwburg grosso modo in zijn originele vorm hersteld.


Stadswoning De Cleynen Calsterput

Tiensestraat 28-30, 28A (Leuven)
Minstens tot het einde van de 17de eeuw opklimmend en als één geheel gebouwd traditioneel breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, voorzien van drie dakvensters.


Stadswoningen

Predikherenstraat 4-8, 17-21 (Leuven)
Enkelhuizen van twee à drie traveeën en twee à drie verkleinende bouwlagen onder zadeldaken, met bepleisterde, al dan niet verankerde lijstgevels in sober classicistische stijl.


Traditionele stadswoning

Vaartstraat 18 (Leuven)
Breedhuis in bak- en zandsteen, twee traveeën breed en vier bouwlagen onder zadeldak, door jaarstenen gedateerd 1726, aanpassingen in de loop van de 19de en 20ste eeuw.


Twee stadswoningen

Oude Markt 25-26 (Leuven)
Twee enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak, met stilistisch merkelijk eenvoudigere gevels die gekenmerkt worden door speklagen en rechthoekige vensters met geriemde omlijstingen en trapeziumvormige sluitstenen.


Thema's

Ontwerper van

Bogaardenstraat

Parijsstraat

Paul Lebrunstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mispelter [online], https://id.erfgoed.net/personen/12568 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.