Collectief

Gebroeders Verstraete

ID
12604
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12604

Beschrijving

Het aannemersbedrijf Gebroeders Verstraete was gevestigd te Rumbeke, met een filiaal te Wilrijk. Het bedrijf zette de activiteiten van L. Verstraete & Zonen verder nadat Leonard Verstraete (1860-1946) zich in het begin van de jaren 1920 uit de dagelijkse leiding van het bedrijf had teruggetrokken.

De vier zonen van Leonard Verstraete waren : Georges Verstraete (1888-1956), Michel Verstraete (1890-1947), August Verstraete (1891-1960), en Elie Verstraete (1899-1973). Vanaf 1903 werkte Georges mee in het bedrijf, later gevolgd door zijn broers.

Na de Eerste Wereldoorlog was de firma actief onder de naam van L. Verstraete & Zonen, maar vanaf 1925 wordt de naam Gebroeders Verstraete gebruikt. Het bedrijf bleef actief in het bouwen en restaureren van kerken, kloosters, scholen, zorginstellingen en fabrieken.

Auteurs: Spyckerelle, Jo; Spyckerelle, Luc
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Domein abdij van Averbode

Abdijstraat 1 (Scherpenheuvel-Zichem), Averboodsebaan (Tessenderlo)
Circa 1125 gesticht door Arnold II, graaf van Loon. Als ligging voor de abdij van Averbode werd de heuvelrug tussen Langdorp en Tessenderlo gekozen, die de bekkens van de Grote Nete en de Demer scheidt.


Klein Seminarie

Vrijheid 234 (Hoogstraten)
Katholieke school, heden met lagere en middelbare graad, in 1835 opgericht als aartsbisschoppelijk college met klassieke en moderne humaniora, in 1837 door Monseigneur Sterckx verheven tot Klein Seminarie.


Klooster en rectorswoning der zusters van de Heilige Vincentius a Paulo

Kloosterstraat 48-50 (Opwijk)
Beeldbepalend kloostercomplex met neogotische straatvleugel van 1902-1904, haaks ingeplante kapel van 1933-1934, westvleugel van 1935-1936 en oostvleugel van 1947, oostelijk gelegen rectorswoning kadastraal geregistreerd in 1905, ten noorden een aangelegde kloostertuin met calvarie.


Klooster zusters van liefde en Vrije basisschool

Kloosterstraat 1-3 (Roeselare)
Klooster der zusters van liefde en Vrije basisschool, in oorsprong caritatieve instelling gesticht in 1756. De oude kloostergebouwen werden grotendeels afgebroken vanaf 1902 en vervangen door een nieuwbouw. In 1923 herstel en wederopbouw van de klassenvleugel en klooster, naar ontwerp van architect G. Verstraete. Bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldak, met op de hoek met de Rumbeeksesteenweg schoolvleugel van zes en dertien venstertraveeën, en aansluitend kloostervleugel, waarvan nu nog elf traveeën bewaard zijn.


Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Handschoenmarkt (Antwerpen)
De oorsprong van de kathedraal was een kleine kapel uit de 9de eeuw, gelegen ten zuiden van de markt. De huidige kathedraal werd gebouwd van 1352 tot 1521. Tijdens de daarop volgende eeuw werden nog voltooiingswerken uitgevoerd.


Onze-Lieve-Vrouwinstituut

Grotesteenweg 489, Lysenstraat 36 (Antwerpen)
School van 1924-33, naar ontwerp van Camille Bal en in 1926 gebouwd door aannemer Gebroeders Verstraete; latere uitbreidingen en aanpassingen.


Parochiekerk Heilig Hart

Hippoliet Spilleboutdreef 13 (Roeselare)
Georiënteerde zaalkerk met vierkante westtoren. Bedehuis met art-deco-inslag en gestileerde "traditionele elementen" met interessante ruimtewerking naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).


Parochiekerk Heilige Familie

Kerkplein 1 (Edegem)
Bakstenen rechthoekig zaalkerkje onder zadeldak met dakruiter, van 1927 naar ontwerp van Vandendaele.


Parochiekerk Heilige Geest

Mechelsesteenweg 133 (Antwerpen)
Georiënteerde kruisbasiliek in neoromaanse stijl, gebouwd in 1927-1931 naar een ontwerp door de architect Jos. Evrard.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Heilige Rozenkrans

Heistraat 319 (Antwerpen)
Noordoost-zuidwest-georiënteerde kerk, naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck van 1931-1935 en gebouwd door aannemer Gebroeders Verstraete, voltooid, hersteld en opnieuw ingewijd in 1953.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk

Strijdhoflaan 18 (Antwerpen)
Georiënteerde basiliek, met drie beuken, ingebouwd koor, doopkapel en toren; neoromaans-Byzantijnse stijl naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck, opgetrokken in 1929-30 en 1934-35.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijd durende Bijstand

Plaats (Pepingen)
Bakstenen constructie geaccentueerd door een hoge, slanke vierkante toren, in 1937 opgetrokken naar plannen van architect F. Vandendael in samenwerking met R. Lemaire.


Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Kerkplein 52 (Roeselare)
Georiënteerd bedehuis gelegen te midden van gekasseid plein met linden, in 1922-1924 opgetrokken naar ontwerp van architect J. Viérin, ter vervanging van de oorspronkelijke romaans-gotische kerk, die tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield werd. Driebeukige hallenkerk aanknopend bij de regionale baksteengotiek qua algemene opzet en een aantal details als onder meer metselaarstekens van rode baksteen. Grosso modo naar vooroorlogs uitzicht heropgebouwd. Ten zuiden, monument ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


Parochiekerk Sint-Theresia van het Kind Jezus

Kaudenaardestraat 114 (Dilbeek)
Modernistische hallenkerk met neogotische reminiscenties van 1938. De kerk is ontworpen door architect Léonard Homez uit Elsene en is opgericht op een plateau ten zuidoosten van de Kaudenaardewijk.


School Zusters Kindsheid Jesu

Alice Nahonlei 65 (Schoten)
De school van de Zusters Kindsheid Jesu werd in 1930 gebouwd naar een ontwerp van bouwmeester Gustave Voets. Het complex bevat een school, een kapel en een zusterverblijf.


Sint-Michielscollege

Kapelsesteenweg 72 (Brasschaat)
Opgericht in 1929 door de abdij van Averbode; aanvankelijk wilde men een abdij met school oprichten in navolging van de vroegere Sint-Michielsabdij te Antwerpen.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gebroeders Verstraete [online], https://id.erfgoed.net/personen/12604 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.