Stadsarchitect van Veurne van 1903 tot 1936. Zoon van de architect Jozef Vinck.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Statiestraat 5 (Veurne)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder zadeldak (mechanische pannen), naar ontwerp van architect J. Vinck (Veurne) van 1906. Neogotische trapgevel van baksteen met gebruik van Euvillesteen voor drielichts-, klooster- en bolkozijnen.
Kouterstraat 24 (Houthulst)
Voormalige directeurswoning en achterin gelegen schoolvleugel van de gemeentelijke jongensschool. De eerste gemeentelijke jongensschool te Merkem werd in 1862 gebouwd op de Westbroekstraat. In 1900 werd in de Kouterstraat een nieuwe jongensschool gebouwd naar ontwerp van architect Vinck (Veurne) met bijhorende woning voor het schoolhoofd. Na de Eerste Wereldoorlog bouw van een nieuwe directeurswoning en achterin gelegen schoolvleugel.
Sporkijnstraat 1 (Veurne)
Onderkelderd hoekhuis bij Klaverstraat van drie + drie traveeën met afgeschuinde hoek onder overstek en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), naar ontwerp van architect J. Vinck (Veurne) van 1904 als variante op de regionale renaissance-architectuur.
Brugsesteenweg 117 (Middelkerke)
Hoeve, gelegen nabij en ten oosten van de IJzer. Afgebeeld op Ferrariskaart van 1770-1778, heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Vinck in 1920 in aansluiting met de regionale hoevebouw confer opstelling: losse lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een verhard erf.
Grote Markt (Veurne)
De pompzuil, vervaardigd van Ecaussinesteen, staat op een vierzijdige arduinen sokkel. Het geheel bestaat uit een licht conische zuil van de Toscaanse orde, verlevendigd met drie brede gladde ringen en bezet met evenwijdige banden versierd met gestileerde aflopende waterdruppels. Ter hoogte van de onderste gladde band is de neus van de pomp aangebracht. De afzonderlijke emmerhaak is met drie sierlijk gebogen steunen aan de pompzuil bevestigd.
Zannekinstraat 16 (Diksmuide)
Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof, afgezoomd met knotlindes en aan oostelijke, zuidelijke en westelijke zijde omringd door een muur. Bewaarde arduinen grafmonumenten met neogotische inslag uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Tevens bewaarde ijzeren kruisen. In de oksel van zuidbeuk en de hallenkerk: calvarie onder leien luifel, afgesloten door smeed)ijzeren hek.
Oerenstraat (Alveringem)
Laatgotisch kerkje uit begin 16de eeuw, ter vervanging van een romaans bedehuis, waarvan het koor in de nieuwe bouw werd geïntegreerd. Sacristie van 1803. Restauratie in 1896 naar ontwerp van architect J. Vinck uit Veurne. Gele baksteenbouw met aanwezigheid van ijzerzandsteen.
Sint-Walburgapark (Veurne)
Enig voorbeeld in de kuststreek van een groots opgevat gotisch kerkgebouw waarvan alleen de koorpartij, de oostelijke transeptmuur en westelijke torenaanzet tot stand kwamen vanaf het tweede kwart van de 13de eeuw tot eind 14de eeuw. De westelijke torenaanzet vormt nu een vrijstaand volume in het Sint-Walburgapark: onafgewerkt gebleven gotisch westportaal van Balegemse kalkzandsteen, in 1720 ingericht tot waterreservoir. Voorts neogotische kerk, meer bepaald transept en schip naar ontwerp van A. Van Assche gebouwd en voltooid door architect J. Vinck in 1907. Het kerkgebouw omvat een vijfbeukig basilicaal schip van twee traveeën, een transept met traptorens op de hoeken en de bewaarde gotische oostelijke muur, de gotische koorpartij bestaande uit een hoofdkoor van vier traveeën met vijfzijdige sluiting en een kooromgang met drie kranskapellen ten oosten en twee kapellen op noord- en zuidzijde, en aansluitend bij het hoofdvolume onder meer een doopkapel.
Legrellestraat 39 (Berlaar)
U-vormig gebouw in 1896-1897 opgericht naar ontwerp van J. Vinck, als bejaardentehuis met kapel toegewijd aan Heilige Jozef en Augustinus.
Markt 1 (Lo-Reninge)
Beeldbepalend gebouw met belfort gelegen aan de noordoostzijde van de Markt. In 1565-1566 bouwde meestermetser Joos Staesin een nieuw stadhuis in regionale renaissancestijl ter vervanging van het oude. Confer de jaarankers 1566 bouwde hij naast het stadhuis een half vrijstaand torenvolume, belfort, om er de stadsklok en een kleine beiaard in op te hangen. Meermaals gerestaureerd en uitgebreid.
Noordstraat 5 (Veurne)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), naar ontwerp van architect J. Vinck (Veurne) van 1920. Imitatieve wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de lokale architectuur uit de eerste helft van de 18de eeuw met inslag van de Lodewijk XIV-stijl.
Sporkijnstraat 4 (Veurne)
Voormalige Vergaderzaal voor Jongelingskring, ook Sint-Jozefszaal. Neogotisch gebouw gedateerd 1905 door middel van gevelsteen met inscriptie "Gaat tot Jozef", naar ontwerp van architect Jacques Vinck (Veurne).
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vinck [online], https://id.erfgoed.net/personen/12647 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.