Persoon

Van Ranst, Frans

ID
12660
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12660

Beschrijving

Frans Van Ranst (Dendermonde 1906-Spa 1987) volgde les aan de academies van Dendermonde en Gent. Hij ontving meerdere prijzen voor tekenen, beeldhouwen, hout en marmer snijden. Op 30 november 1940 huwde hij met Jeanne Honorine Julienne Georges (Namen, 1919-Spa, 2018) in Spa, waar hij de rest van zijn leven zou doorbrengen.

Frans Van Ranst werd vooral erkend als een uitstekend portrettist. Reeds in 1933-34 - hij is dan 27 jaar - wordt zijn werk omschreven als “een diepe, zuivere gevoeligheid” en “psychologiese scherpte der beelden”. Hij was niet gebonden aan een stroming of -isme. Een deel van zijn medailles werd aangekocht door het ‘Cabinet des Médailles de Bruxelles’, en werken van Frans Van Ranst bevinden zich in het Musée d'Art Wallon in Luik, het Musée de la ville d'eaux in Spa en op het openbaar domein te Spa.

  • DHOEVE A. 1933-1934: Plastiek Franz Van Ranst of de eenvoud, De Tijdstroom 4, 276-282.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Kerkhof van Sombeke

Sombekedries (Waasmunster)
Kerkhof, opgericht na schenking in november 1888 aan de kerkfabriek door de familie De Brabander van een stuk land achter de kerk van Sombeke. Een gekasseid pad links opzij van de kerk leidt naar het hoger gelegen grotendeels omhaagde kerkhof met ijzeren toegangshek in de as van het koor. Een axiaal grindpad leidt naar het centraal staande hardstenen grafmonument van de familie De Brabander. Op het kerkhof ligt de kunstschilder Edmond Verstraeten begraven.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Ranst [online], https://id.erfgoed.net/personen/12660 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.