Simon Willems was afkomstig uit Beringen-Mijn, waar zijn ouders een radiowinkel hadden. Hij studeerde aan een school nabij Virton af als ingenieur-architect, gespecialiseerd in gewapend beton. Hij was begeesterd door het oeuvre van Le Corbusier. Zijn eerste ontwerp was een modernistische woning in Houthalen-Helchteren in 1932, in opdracht van zijn zus en zijn schoonbroer Justin Franssens.
Midden jaren 1930 verhuisde Willems met zijn echtgenote naar de gemeente Oude God, waar ze ook een radiowinkel openden. Hij overleed vroegtijdig aan de gevolgen van een longaandoening. Het oeuvre van deze architect is tot heden quasi onbekend en eveneens beperkt omwille van zijn vroege dood. Zijn tweede ontwerp was een handelshuis met apotheek aan de Markt van Beringen, op de hoek van de Hasseltse- en Koerselsesteenweg. Dit pand met een betonnen structuur kreeg eveneens een strakke modernistische vormgeving met uitgewerkte balkons en grote vensters. Het pand werd gesloopt in functie van een verbreding van de straat. Hij ontwierp in 1933 een art-decohandelshuis met een opvallende erker aan de Brugstraat (nummer 24) in Beringen. Net zoals de woning Franssens was ook dit handelshuis met stovenwinkel een opdracht voor familie: opdrachtgever smid Jan Joseph Moens was zijn oom. Het laatst gekend ontwerp van Willems is een decoratiewinkel in art-decostijl in Bergingen.
SAS A. 2002: De kachelwinkel van Moens, Kiosk 8.30, 4-9.
Informatie verkregen van de eigenaar van Woning Franssens in Houthalen-Helchteren (september 2022).
Stationsstraat 107 (Houthalen-Helchteren) Eertijds vooraan van een muurtje met poortje voorziene, kubistisch-expressionistische alleenstaande woning met enkelhuisopstand, daterend van 1932 naar ontwerp van Simon Willems, schoonbroer van opdrachtgever Justin Franssens.