Persoon

Sinaeve, Albert

ID
12755
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12755

Beschrijving

Beeldhouwer en kunstschrijnwerker van neogotische (kerk-)meubilair met atelier in Gent. Zijn opleiding volgde hij aan de Sint-Lucasschool te Gent. Hij huwde in 1897 met Maria D’Hondt, weduwe van beeldhouwer Petrus Pauwels en zette diens atelier verder. Het atelier wordt vermeld onder de naam Sinaeve-D'Hondt.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/42003/102.1, Parochiekerk Sint-Martinus met cultuurgoederen, kerkhofsite en beboomd plein (S.N. 2014).

Auteurs: Van Daele, Koen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Heilig Hart

Belzeelsestraat 22A (Evergem)
Neogotische kerk opgetrokken uit baksteen in 1901-03 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters; tot parochiekerk verheven in 1907. Voltooiing van de Zuidtoren in 1911. Driebeukig basilicaal schip van vijf traveeën met hoger opgetrokken middenbeuk onder zadeldak, voorgeplaatste vierkante toren en polygonale doopkapel voor zuidgevel van zijbeuken, niet uitspringend transept, driezijdig afgesloten koor van twee traveeën naar het noorden georiënteerd.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Landsdijk (Assenede)
Na de oprichting in 1904 van een nieuwe parochie kreeg architect Henri Valcke uit Ledeberg in 1905 de opdracht een kerkgebouw te ontwerpen. Het neogotische kerkgebouw, van de straat gescheiden door een beplante voortuin en ijzeren hekken op een lage bakstenen voet, is met de voorgevel naar het noorden gericht.


Parochiekerk Sint-Egidius

Frans Van Schoorstraat (Dendermonde)
Driebeukige basilicale neogotische kerk uit 1907 met een naar het zuidwesten gericht koor een en iets uitspringende vierkante noordoosttoren boven de voorgevel. Het ontwerp is van de Gentse architect Henri Vaerwyck. Het in neogotische stijl uitgevoerde interieur dateert constructief uit 1903-1906 en vormt een harmonieus geheel met de art-decogetinte inbreng uit 1923-24.


Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Dorp (Berlare)
De Sint-Martinuskerk, gelegen op een middeleeuwse kerksite, getuigt nog steeds van de drie bouwfasen uit haar bouwgeschiedenis; de 15de-eeuwse westelijke travee met westtoren, de middenbeuk uit het eerste kwart van de 18de eeuw en de neogotische uitbreiding van het schip naar ontwerp van architect Henri Valcke uit 1910-1911. De vrijstaande dorpskerk bezat voorheen een omringend ommuurd kerkhof. Op de restant van het kerkhof staan negentien gerecupereerde grafkruisen.


Parochiekerk Sint-Vincentius

Kerkplein (Eeklo)
Neogotische kerk op de plaats van de vroegere, in 1878 gesloopte parochiekerk, en gebouwd naar de plannen van 1875 van de Gentse architect Modeste De Noyette, uitgevoerd door aannemer Désiré Heysse tussen 1878 en 1883.


Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgastraat (Oudenaarde)
Oorspronkelijk ingeplant aan de buitenbochtzijde van de inmiddels gedempte scherpe Scheldebocht. Tot 1784 met omringend kerkhof, sinds protestants bewind in 1580 bebouwd met talrijke kleine huisjes. Geoosterde, heden volledig vrijstaande kerk met massieve vierkante westtoren van 88 meter.


Sint-Pieters- en Paulusabdij

Vlasmarkt 23 (Dendermonde)
De neogotische kerk werd opgetrokken in 1901-1902 naar ontwerp van architect August Van Assche. Aan de oostzijde bevindt zich de voormalige bibliotheek en nachtkapel naar het ontwerp van architect Bouwens uit 1891. Het poortgebouw, gelijktijdig met de kerk ontworpen, verleent toegang tot een lange gang die parallel loopt aan de abdijkerk en in verbinding staat met de kerk en de kloostervertrekken. De abdijgebouwen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. Architect Valentin Vaerwyck ontwierp het hele nieuwe complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl maar realiseerde in 1924 enkel de oost- en zuidvleugel. Dom Antonius Maes voltooide deze twee vleugels naar het oorspronkelijke ontwerp in de jaren 1940.

Uitvoerder van

Parochiekerk Sint-Margareta

Kerkplein 1b (Sint-Laureins)
De actuele parochiekerk, toegewijd aan de Heilige Margareta, werd gebouwd in 1881 naar de plannen van de Gentse architect Edmond de Perre-Montigny van 1877. Dit is het vijfde kerkgebouw van dit polderdorpje op de grens met Zeeuws Vlaanderen, dat reeds in de eerste helft van de 13de eeuw vermeld werd.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sinaeve [online], https://id.erfgoed.net/personen/12755 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.