Séraphin(e) de Maertelaere (1855-1928) was een kunstenaar en ambachtsman, die in de periode 1865-1875 studeerde aan de Wetterse Academie en vervolgens aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. Hij had een houtbewerkingsatelier te Wetteren en realiseerde tal van fraaie interieurs voor de Wetterse burgerij (zoals onder meer in de Villa Julia, de gelagzaal van het Posthotel, wellicht ook in de Villa Ste Barbe). Rond 1891 verhuisde hij met zijn gezin naar het Brusselse, werd leraar aan de Brusselse Sint-Lucasschool en lid van de Sint-Lucas- en Sint-Jozefgilde. Naast realisaties voor Brusselse kerken bleef hij echter actief in de eigen regio en stond in voor tal van kunstsnij- en beeldhouwwerken te Schellebelle, Serskamp, Kwatrecht en dergelijke.
Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002298, Wetteren: Burgerlijke architectuur (DUCHÊNE H. 2005).
Auteurs: Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Wegvoeringstraat 102 (Wetteren)
Burgerwoning, gebouwd circa 1868 naar een gevelplan van 1864 door architect A. Van Hecke uit Brugge. Opvallende woning in neoclassicistische stijl van vier traveeën en twee bouwlagen onder een doorlopend schilddak. Het huidige voorkomen beantwoordt grotendeels aan het gevelontwerp van 1864.
Hoenderstraat 59 (Wetteren)
Herenhuis gebouwd in opdracht van Van Sante bij zijn leerlooierij. Beeldbepalend eclectisch herenhuis van vier traveeën met twee bouwlagen onder zadeldaken met leien, gedateerd in windvaan 1899. Vroeger dienstgebouw, toegevoegd in 1903, duidelijk geïnspireerd en aansluitend op het herenhuis. In binnenblok gelegen bedrijfsgebouwen van de vroegere leerlooierij, bereikbaar via poortdoorrit met hoge bossageplint.
Wegvoeringstraat 21 (Wetteren)
Het college gaat terug tot de oprichting van de Middelbare School Sint-Pieter en de bouw van vier klassen op 1 mei 1894 door de broeders van Scheppers achter een burgerhuis dat door de familie Belpaire ter beschikking was gesteld. In 1930 wordt de Villa Julia aangekocht als woonplaats voor de directeur. Wat verdiept gelegen villa uit 1894 in neo-Vlaamserenaissance-stijl met kleine voortuin aan de straat afgesloten door gesmeed ijzeren hekwerk op lage bakstenen muur met dito toegangshek.
Stationsplein 11 (Wetteren)
Het hotel, ontworpen door Camiel Raes-Maenhout, ondernemer der openbare werken, werd circa 1887 opgeleverd. Een combinatie van koets- en koerierdienst met huurhouderij, restaurant en hotel waarvoor op de bovenverdieping 14 kamers voor de hotelfunctie werden voorzien. Gaaf behouden café-interieur in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1887.
Brusselsesteenweg 85A (Wetteren)
Neogotische bakstenen kruisbasiliek met lage zijbeuken en hoge westtoren voor de zuidelijke zijbeuk. Ontwerp van architect Henri Geirnaert en bouw voltooid in 1910. De plattegrond ontvouwt een driebeukige schip van vijf traveeën met westtoren voor de zuidelijke zijbeuk, licht uitspringende transeptarmen en driebeukig koor van één travee, hoogkoor met vijfzijdige sluiting, sacristieën aangebouwd tegen zuidelijk transept en koor.
Dorpstraat 51 (Wichelen)
Architect-priester Jan August Clarysse, onderpastoor van Wingene, tekende in 1855 het ontwerp voor een nieuwe kerk. De oude parochiekerk werd in 1856 afgebroken. Iets meer centraal binnen hetzelfde kerkhof werd in 1856-1858 een driebeukige neogotische kerk gebouwd.
Cooppallaan 156 (Wetteren)
De villa werd opgericht in 1887 door Jean-Baptiste Van de Velde, als bediende-werknemer van de nabijgelegen toenmalige Koninklijke buskruitfabriek Cooppal van Wetteren. Sinds 1938 werd de villa aan de linkerzijde in meerdere fasen vergroot. De omringende tuin is deels omsloten door een bakstenen tuinmuur geleed door lisenen. Tegen de tuinmuur leunen twee kleine bijgebouwen aan, namelijk een oud koetshuis en een serre.
Stationsstraat 103 (Wichelen)
Volgens kadastergegevens aanvankelijk villa met achterliggend atelier gebouwd in 1914 door kunstenaar-beeldhouwer Séraphin De Maertelaere uit Sint-Joost-ten Node. Voorheen rechthoekig huis van één bouwlaag onder pannen zadeldak; wijzigingen uit tweede helft 20ste eeuw gepaard met verhoging van zolderverdieping tot bovenverdieping onder overstekend schilddak.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Maertelaere [online], https://id.erfgoed.net/personen/12780 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.