Collectief

Gebroeders Ganton

ID
12782
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12782

Beschrijving

Paul en Marcel Ganton waren glasschilders en de broers van glazenier Camille Ganton. Leerlingen van de Gentse Sint Lucasschool. Latere specialisatie in het atelier van Gust Ladon. Marcel Ganton specialiseerde zich ook bij de Orfèvrerie Bourdon. Tot 1911 werken de drie broers samen in het atelier in de Theresianenstraat. Nadien hadden Marcel en Paul Ganton hun eigen atelier in de Fortstraat in Gent. Om zijn atelier te onderscheiden van dit van zijn broers, voegde Camille de naam van zijn echtgenote aan zijn naam toe en signeerde met “Camille Ganton-Defoin”.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/44021/109.1, Parochiekerk Sint-Coleta (LANCLUS K. 2014).
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zege

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Herdenkingskapel in bruingele baksteen naar ontwerp van architect Camille Van Elslande, onthuld in 1925 en gelegen binnen de oorlogssite het Onze-Lieve-Vrouwhoekje.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 1, 1B (Dendermonde)
Imposante gotische collegiale kerk ingeplant te midden van het huidige Onze Lieve Vrouwkerkplein ten noorden van de Kerkstraat, tot 1784 omgeven door het kerkhof. Nu is de kerk grotendeels omgeven door een lage haag en enkele bomen en struiken. Op de plaats van het kerkhof aan de zuid- en westkant is een parkje aangelegd. De complexe bouwgeschiedenis van de kerk sluit nauw aan bij de geschiedenis van de stad Dendermonde.


Parochiekerk Sint-Coleta

Sint-Coletastraat 10 (Gent)
De Sint-Coletakerk werd in een sobere neogotische baksteenarchitectuur opgericht in 1888-1890 naar ontwerp van August Van Assche. De plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kerk van vijf traveeën met iets uitspringend transept en koor van twee traveeën met driezijdig sluiting, met ten zuidoosten aansluitende sacristie. In de kerk hangt een gedenkplaat ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog met uitgebreid na de Tweede Wereldoorlog.


Parochiekerk Sint-Denijs

Dorpstraat 51 (Wichelen)
Architect-priester Jan August Clarysse, onderpastoor van Wingene, tekende in 1855 het ontwerp voor een nieuwe kerk. De oude parochiekerk werd in 1856 afgebroken. Iets meer centraal binnen hetzelfde kerkhof werd in 1856-1858 een driebeukige neogotische kerk gebouwd.


Parochiekerk Sint-Denijs

Kalkendorp (Laarne)
Plattelandskerk ingeplant in het dorpscentrum in de hoek gevormd door Kalkendorp, voorheen omgeven door een kerkhof. De plattegrond ontvouwt een driebeukige kruiskerk van drie traveeën, kruisingstoren op vierkante aanzet, uitspringende transeptarmen, hoogkoor van twee traveeën met vijfzijdige apsis en zijkoren van twee ongelijke traveeën met driezijdige sluitingen.


Parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding

Dorp (Wichelen)
Driebeukige hallenkerk met vierkante gotische westtoren, noordelijke zijbeuk van vijf traveeën, zuidelijke zijbeuk van drie traveeën, ten zuiden uitspringend transept, koor van één travee met driezijdige afsluiting, geflankeerd door sacristie en berging. Huidig kerkgebouw dateert uit diverse perioden en gaat terug op een kleinere en wellicht aanvankelijk eenbeukige kerk waarvan de basisstructuur zou opklimmen tot de 14de eeuw of 15de eeuw.


Parochiekerk Sint-Macharius

Dorpsstraat (Laarne)
Laatgotische hallenkerk centraal ingeplant op het dorpsplein, oorspronkelijk omringd door een ovaalvormig ommuurd kerkhof, gebruikelijk bij middeleeuwse dorpskerken.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Gebroeders Ganton [online], https://id.erfgoed.net/personen/12782 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.