Persoon

Wybo, Arthur

ID
12815
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12815

Beschrijving

Arthur Wybo studeerde monumentale schilderkunst aan Sint-Lucas in Gent. Nadien vestigde hij zich als zelfstandig schilder-decorateur in Veurne. Tussen 1892 en 1909 was hij daarnaast werkzaam als tekenaar bij François-Ambroise Comère en Jules-Adrien Capronnier, die sinds 1891 het glazeniersatelier Capronnier in Schaarbeek uitbaatten. Wybo was verantwoordelijk voor het uittekenen van ontwerpen op ware grootte (kartons), die hij regelmatig signeerde met zijn monogram AW. Hij nam het atelier over in 1909 tot aan zijn dood in 1914. Arthur werkte regelmatig samen met zijn jongere broer Camille Wybo, die zich in 1899 had gevestigd in Doornik als glasschilder.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Burgerhuis

Wegvoeringstraat 102 (Wetteren)
Burgerwoning, gebouwd circa 1868 naar een gevelplan van 1864 door architect A. Van Hecke uit Brugge. Opvallende woning in neoclassicistische stijl van vier traveeën en twee bouwlagen onder een doorlopend schilddak. Het huidige voorkomen beantwoordt grotendeels aan het gevelontwerp van 1864. Bewaarde, rijkelijke interieurdecoratie in neostijlen van de hand van onder meer Séraphin De Maertelaere, Seraphien Seys en Arthur Wybo.


Decanale kerk Sint-Tillo

Kerkplein 1 (Izegem)
Georiënteerde hallenkerk gelegen te midden van plein en omzoomd door struikgewas; noordelijk transept met gedenkplaat aan de noordgevel en ten noorden, Christus aan het kruis onder zadeldakje aan de westgevel.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Schuiferskapelle-Dorp (Tielt)
Laatclassicistische parochiekerk, grotendeels gebouwd in 1838-1840 naar ontwerp van de Tieltse stadsarchitect Van Caneghem, in aansluiting op het classicistische koor dat is opgetrokken in 1786-1788. Gebouwd ter vervanging van een begin-18de-eeuwse kapel, op de plaats waar zich sinds 1242 in opeenvolgende bouwfasen de "Kapel van Hulswalle" bevindt. Kerk opgetrokken op een rechthoekig grondplan, met een vierzijdige westtoren. Driebeukig pseudobasilicaal schip van zes traveeën, koor met halfronde sluiting, geflankeerd door vierkante aanbouwen van sacristieën. Materiaalgebruik: volledig opgebouwd in donkerrode baksteen. Leien zadeldaken en torenspits.


Parochiekerk Sint-Bernardus

Kerkstraat (Overijse)
Noordoostelijk georiënteerde kerk in een sobere neogotiek, opgetrokken in de jaren 1860 naar ontwerp van architect Louis Spaak, omringend kerkhof afgesloten met een bakstenen muur.


Parochiekerk Sint-Servaas

Kersbeek-Dorp 5 (Kortenaken)
Kerk met gotisch koor met steunberen, einde 16de eeuw opgetrokken uit baksteen met zandstenen speklagen. Noordoostelijke sacristie uit de tweede helft van de 18de eeuw. Neoclassicistische toren en éénbeukige ruimte. Neogotische zuidoostelijke sacristie.


Stadhuis van Lo

Markt 1 (Lo-Reninge)
Beeldbepalend gebouw met belfort gelegen aan de noordoostzijde van de Markt. In 1565-1566 bouwde meestermetser Joos Staesin een nieuw stadhuis in regionale renaissancestijl ter vervanging van het oude. Confer de jaarankers 1566 bouwde hij naast het stadhuis een half vrijstaand torenvolume, belfort, om er de stadsklok en een kleine beiaard in op te hangen. Meermaals gerestaureerd en uitgebreid.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wybo [online], https://id.erfgoed.net/personen/12815 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.