Persoon

De Heem, Eugène

ID: 1317   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1317

Beschrijving

Afgestudeerd in 1904 aan de Gentse Academie, stage bij Henri Maquet, leerling-architect bij de Koninklijke Commissie voor Monumenten vanaf 1905. Werk te Gent, Eeklo, Lokeren, Deinze, Lochristi: villa's, rijwoningen, industriële gebouwen. Cottage aan de Krijgslaan 165 uit 1930, en diverse niet-geïdentificeerde cottages aan de De Pintelaan te Gent.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Neotraditionele huizenrijen

Geraniumstraat 1-16, 17-23 (Gent)
Neotraditionele huizenrijen van één bouwlaag van 1919, volgens gevelsteen, opgericht door het "bureel van weldadigheid" voor bejaarde echtparen. Bakstenen huisjes van twee traveeën onder zadeldak (pannen), voorzien van arduinen gevelstenen met de namen van de stichters en onder meer de inhuldigingsdatum 23 juli 1919.


Parochiekerk Sint-Jan de Doper

St.Jans-Plein zonder nummer (Lierde)
Eénbeukig landelijk kruiskerkje met een harmonisch geproportioneerd silhouet, niettegenstaande meerdere vergrotingen in verschillende bouwfasen; kerk nu voornamelijk neogotisch van karakter met uitzondering van de vierkante westtoren.


Villa Nieuw Malecote

Oude Staatsbaan 156 (Maldegem)
De huisnaam van de villa, Nieuw Malecote, is ontleend aan de oude omwalde hoeve Malecote, opklimmend tot de Middeleeuwen (13de eeuw), in deze wijk, en waarmee de villa verbonden was via een dreef. De villa werd gebouwd in opdracht van Adolphe Standaert-Orridge, industrieel uit de wijk Balgerhoeke op grondgebied Eeklo.


Vlasspinnerij La Liève

Wiedauwkaai zonder nummer (Gent)
Voormalige vlasspinnerij "La Liève". Eertijds één der bekendste Gentse spinnerijen, gebouwd in 1866, omgevormd tot "Société Linière La Lieve" in 1888, ook zogenaamd "de Wiedauwe". Nog bestaande stapelloodsen verhuurd aan UCO-Galveston.