Persoon

de Lance, Georges

ID
1353
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1353

Beschrijving

Ridder Georges Lambert Bernard de Lance ontwierp tussen 1806 en 1809 het park Groot Asdonk te Engsbergen (Tessenderlo), ook de heraanleg in landschappelijke stijl rond 1830 van het park van Hamal is van zijn hand. In 1818-1819 werden naar zijn ontwerp de aanleg van de promenades en de omgeving van de bron van Géronstère in Spa uitgevoerd. Hij was als ontwerper vooral in de provincie Luik actief.

Tijdens zijn carrière vervulde hij verschillende functies: in 1816-1817 was hij hoofd van de Waterstaat, vanaf 1823 was hij gedurende 10 jaar hoofd van de controledienst voor gouden en zilveren voorwerpen en in 1824 werd hij benoemd als afgevaardigde in de provinciale staten.

  • DE HARLEZ DE DEULIN N. 2008: Parcs et jardins historiques de Wallonie, Namen, p. 413.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Hoeve Groot Asdonk met tuin

Asdonkstraat 39-41 (Diest), Asdonkstraat (Tessenderlo)
De hoeve van Groot Asdonk, met huis van plaisantie, werd rond 1760 door Arnold Cox gebouwd op de 'Brabantse Hoek', een gebied van natte podzolbodems, heide en vennen, op de grens met Tessenderlo-Engsbergen. Cox was jurist en drossaard van Diest, en stamde uit een Maaslands geslacht, waaruit de rentmeesters van Aldenbiezen werden gerekruteerd. Het geheel is omgeven door 'Jardin anglais' of 'anglo-chinois' van 6 hectare ; vermoedelijk aangelegd rond 1810 op oude kleiwinning; verrukkelijk labyrint van eilandjes, landtongen, landengten, kanaaltjes, heuveltjes, uitbundig slingerende paden tussen bemoste walletjes, rododendronmassieven en enkele zeldzame soorten eik.


Kasteel van Hamal

Hamalstraat 4, 4B (Tongeren)
Ruim omgracht kasteel, gelegen in een bijzonder gaaf bewaard landschap en park in landschapsstijl. Het park is gestoffeerd met een belvedère, een kleine pyramide en een boog.


Parkje en hoogstamboomgaard van hoeve de Oude Vlieg

Steenweg 239 (Alken)
Klein parkje van 1 ha met een aanleg in landschappelijke stijl van rond 1900, maar ontstaan midden 19de eeuw bij een gesloten hoeve, met 17de en 18de-eeuwse kern maar uitzicht uit midden 19de eeuw. Hoogstamboomgaard met veekeringshaag.


Tuin van het algemeen ziekenhuis

Michel Theysstraat 18 (Diest)
Overblijfsel in een sterk gedegradeerde omgeving van een vroeglandschappelijke tuin met serpentinevijver, uit het begin van de 19de eeuw; een gedeelte van de vijver en enkele oude bomen bleven bewaard.