Persoon

De Lancker, Angelus

ID
1355
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1355

Beschrijving

Stadsarchitect van Tielt


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Dekenij van de Sint-Pieterskerk

Ieperstraat 15 (Tielt)
Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin langsheen de Krommewalstraat en de Kistestraat.


Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Job

Nieuwstraat zonder nummer (Deinze)
Nieuwe kerk naar ontwerp van architect A. De Lancker met pseudobasilicale aanleg met aan drie zijden omringend, deels omhaagd kerkhof met ijzeren hekken aan vierkante gemetste pijlers, gebouwd in 1834-36 ter vervanging van de oude vervallen en te klein geworden romaanse kerk op de Kapelleberg bij de Leie, gesloopt in 1836.


Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

Poekedorpstraat zonder nummer (Aalter)
Neoclassicistisch kerkje gebouwd in 1842, inwijding in mei 1844, ter vervanging van een gotisch kerkje met romaanse toren. In de loop der tijd verschillende malen hersteld. De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van vijf traveeën met westtoren, een rechthoekig koor van één travee met halfronde apsis en twee sacristieën. Ommuurd kerkhof omheen de kerk met graftekens van de kasteelheren van Poeke en een geheel aan graftekens die de 20ste eeuw overspannen.


Schoolhuis

Deinzestraat 14 (Dentergem)
Dubbelwoonst van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gebouwd in 1872 door aannemer Henri Baert uit Tielt, naar ontwerp van de Tieltse stadsarchitect Angelus De Lancker. Doet in de eerste plaats dienst als schoolhuis bij de in hetzelfde jaar opgetrokken gemeenteschool (thans verdwenen).


Sint-Jozefscollege

Kortrijkstraat 59 (Tielt)
Kortrijkstraat nr. 59. Voormalige gebouwen van het <italic>Sint-Jozefscollege</italic>. Historiek. In 1686 stichten de Minderbroeders in een huis aan de zuidzijde van de Ieperstraat, waarvan de boomgaard paalt aan de westzijde van hun kloosterdomein (cf. nr. 17), een Latijnse school of humaniora, dit op aandringen van de Tielse magistraat en met tussenkomst van het hoofdbestuur van de Ka


Stadhuis Deinze

Markt 21 (Deinze)
Vrij monumentaal neoclassicistisch stadhuis nog enigszins aansluitend bij het Paladiaanse landhuistype, van 1840-43 naar ontwerp van architect A. De Lancker, ter vervanging van de in 1792 door brand vernielde stadshal.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Lancker [online] https://id.erfgoed.net/personen/1355 (Geraadpleegd op )