Persoon

de Lancker, Achiel

ID: 1355   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1355

Beschrijving

Stadsarchitect van Tielt


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Lambertus

Poekedorpstraat zonder nummer (Aalter)
Door kerkhof omgeven neoclassicistisch kerkje gebouwd in 1842, inwijding in mei 1844, ter vervanging van een gotisch kerkje met Romaanse toren.


Stadhuis Deinze

Markt 21 (Deinze)
Vrij monumentaal neoclassicistisch stadhuis nog enigszins aansluitend bij het Paladiaanse landhuistype, van 1840-43 naar ontwerp van architect A. de Lancker, ter vervanging van de in 1792 door brand vernielde stadshal.


Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Job

Nieuwstraat zonder nummer (Deinze)
Nieuwe kerk ingeplant in de knik van de straat met westgevel uitziend op de straat en aan drie zijden omringend, deels omhaagd kerkhof met ijzeren hekken aan vierkante gemetste pijlers. Gebouwd in 1834-36 op grond geschonken door juffrouw M. Stevens van het nabij gelegen kasteeltje zogenaamd "Goed te sPauws" ter vervanging van de oude vervallen en te klein geworden Romaanse kerk op de Kapelleberg bij de Leie, gesloopt in 1836.


Schoolhuis

Deinzestraat 14 (Dentergem)
Doet in de eerste plaats dienst als schoolhuis bij de in hetzelfde jaar opgetrokken gemeenteschool (thans verdwenen).


Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin

Ieperstraat 15 (Tielt)
Ieperstraat nr. 15/ Krommewalstraat/ Kistestraat. Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin langsheen de Krommewalstraat en de Kistestraat. Historiek. Op de plaats van de huidige dekenij staan voorheen enkele kleinere huisjes, cf. de kaarten opgemaakt door Lodewijk de Bersacques bij het landboek van Tielt-binnen van 1635 en de kopergravure opgenomen in "<italic>Flandria Illustr


Sint-Jozefscollege

Kortrijkstraat 59 (Tielt)
Kortrijkstraat nr. 59. Voormalige gebouwen van het <italic>Sint-Jozefscollege</italic>. Historiek. In 1686 stichten de Minderbroeders in een huis aan de zuidzijde van de Ieperstraat, waarvan de boomgaard paalt aan de westzijde van hun kloosterdomein (cf. nr. 17), een Latijnse school of humaniora, dit op aandringen van de Tielse magistraat en met tussenkomst van het hoofdbestuur van de Ka