Persoon

De Lattin, Jules

ID
1364
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1364

Beschrijving

Jules de Lattin werd in Antwerpen geboren als jongste zoon van de letterkundige en toneelschrijver Gustaaf de Lattin (Antwerpen, 1858-1918) en Josephine Catharina Neuhard (°Antwerpen, 1859). Hij studeerde architectuur in Antwerpen, behaalde het diploma van landmeter in 1910 en van architect in 1915. Vanaf 1916 doceerde hij architectuurfilosofie en -psychologie aan de “Flämische Hochschüle” in Antwerpen, die in 1919 door de Belgische regering zou worden opgeheven. Om een veroordeling wegens activisme te ontlopen, was Jules de Lattin in oktober 1918 met zijn echtgenote Fanny Moortgat naar Duitsland gevlucht. Via Bad Salzuflen, een doorgangsoord voor Vlaamse activistische ballingen, kwam het jonge gezin in maart 1919 in Wolfenbüttel (deelstaat Braunschweig, heden Niedersachsen) terecht. De Lattin vervoegde daar zijn voor activisme veroordeelde schoonvader Antoon Moortgat, de voormalige directeur van de onder Duitse bezetting vervlaamste Hoogere Handelsschool in Antwerpen. Pogingen om zijn beroep van architect in Duitsland opnieuw op te nemen hadden vermoedelijk geen succes. Tijdens de jaren 1920 en 1930 kwam De Lattin aan de kost als kantoorklerk bij de Braunschweigerischen Landesversicherungsanstalt, en als docent Frans aan Technische Hochschule in Braunschweig.

Het architecturale oeuvre van Jules de Lattin lijkt beperkt te zijn gebleven tot de twee woningen voor zijn vader Gustaaf de Lattin in de Cuperusstraat uit 1912, en de woning voor zijn schoonvader Antoon Moortgat in de van Putlei uit 1913. Hij was ook verbonden aan L’Epargne Immobilière, de bouw- en vastgoedmaatschappij van architect Georges Matthyssens. Zelf maakte De Lattin in zijn curriculum nog melding van het interieur van het in 1945 uitgebrande kasteel Savelkoul te Mortsel, de wederopbouw van de in 1914 gebombardeerde binnenstad van Antwerpen, en toneeldecor- en kostuumontwerpen voor de door zijn vader geleide Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Antwerpen.

  • DOLDERER W. 2000: Activistische ballingen in Duitsland na de Eerste Wereldoorlog Deel I, Wetenschappelijke Tijdingen LIX.2, 96.
  • LAMMERS U. 2005: Julius de Lattin. Een Professor auf Abwegen. Eine biografische Skizze, Braunschweigische Heimat 91.2, 16-19.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in art nouveau

Van Putlei 8 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Antoon Moortgat, naar een ontwerp door architect Jules de Lattin uit 1913 (inscriptie). Antoon Moortgat (1862-1927), was van 1895 tot 1899 hoofdredacteur van de Antwerpse liberale kranten De Koophandel en De Nieuwe Gazet.


Twee burgerhuizen in art-nouveaustijl

Cuperusstraat 13-14 (Antwerpen)
Geheel van twee burgerhuizen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jules de Lattin uit 1912. Opdrachtgever was de letterkundige en toneelschrijver Gustaaf de Lattin (1858-1918), de vader van de architect.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: De Lattin [online], https://id.erfgoed.net/personen/1364 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.