Persoon

De Leye, Gaston

ID
1377
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1377

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis en studentenrestaurant De Brug

Sint-Pietersnieuwstraat 45 (Gent)
Neoclassicistische lijstgevel met enkelhuisopstand, van vier traveeën en drie bouwlagen, met tentdak, volgens archiefstukken van 1862. Erachter gelegen studentenrestaurant zogenaamd De Brug van 1956-1960, naar ontwerp van architect G. De Leye.


Studentenhuis Fabiola

Jan Frans Willemsstraat 15, 15A-B, Stalhof 4 (Gent)
In 1960-1961 realiseerde de Rijksuniversiteit Gent een eerste studentenhuisvesting voor meisjes. Het ontwerp was van professor-ingenieur Gaston De Leye met een gordijngevel van de gespecialiseerde firma La Brugeoise & Nivelles. De architectuur van Home Fabiola is zakelijk en functionalistisch.


Universiteitscampus De Sterre

Krijgslaan 281 (Gent)
In de jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig liet de rijksuniversiteit Gent voor de Faculteit Wetenschappen een campus bouwen op de voormalige militaire terreinen De Sterre aan de Krijgslaan. Het ontwerp was in handen van ingenieur-architecten die aan de universiteit verbonden waren. De belangrijkste ontwerper was Jules Trenteseau


Warenhuis SARMA

Korenmarkt 3, 3A-E (Gent)
In 1958-1959 liet de N.V. SARMA een grootwarenhuis optrekken. Het ontwerp dat moderne elementen combineerde met historiserende topgevels was van architect Gaston De Leye. Het warenhuis is een hoekgebouw dat bewust opgedeeld werd in twee verschillende delen omdat het grootschalige complex anders de omgeving te veel zou domineren. Aan de zijde van de Korte Munt werd gekozen voor vier topgevels van drie bouwlagen in neotraditionele stijl. Richting Donkersteeg kreeg het complex drie tot vier bouwlagen en een meer hedendaagse, strakke vormgeving.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Leye [online], https://id.erfgoed.net/personen/1377 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.