Persoon

De Maen, Hubert

ID
1389
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1389

Beschrijving

Hubert De Maen studeerde in 1913/14 af als architect aan het Sint-Lucasinstituut te Gent. In 1930 woonde hij aan het Vrijheidsplein te Lokeren.

Bibliografie:

  • VAN DE PERRE D. 2003: Op de grens van twee werelden: beeld van het architectuuronderwijs aan het Sint-Lucasinstituut te Gent in de periode 1919-1965/1974, Gent, 41, 174.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Kazernestraat zonder nummer (Dendermonde)
Burgerhuis ontworpen in 1922 door de Lokerse architect Hubert De Maen samen met de aansluitende huizenrij, nummer 10-18, en het hoekpand Franz Courtensstraat nummer 5 / Kazernestraat nummer 2. Sober bakstenen rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) voorzien van twee dakvensters.


Burgerhuis

Franz Courtensstraat 2 (Dendermonde)
Burgerhuis in eclectische stijl, in 1924 opgetrokken volgens de plannen van de Lokerse architect Hubert De Maen. Monumentale geelbakstenen rijwoning met veelvuldig gebruik van witsteen voor onder meer de pui en vensteromlijstingen met voluutvormige sluitsteen.


Ensemble van burgerhuizen

Kazernestraat 10-18 (Dendermonde)
Ensemble van burgerhuizen volgens repeterend schema, opgetrokken naar een ontwerp van architect Hubert De Maen van 1922. Enkelhuizen in de rij van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedaken met pannen, aan de voorzijde bekleed met leien, elk voorzien van een rechthoekig en een rondboog- of mijtervormig dakvenster.


Ensemble van burgerhuizen

Dijkstraat 82-84 (Dendermonde)
Enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema met bijkomende poorttravee rechts, volgens bouwplan van 1922 ontworpen door architect Hubert De Maen in wederopbouwstijl met art-nouveau-inslag, ter vervanging van een vernietigd gebouw. Rijhuizen van drie bouwlagen, met kelderkeuken en mansardeverdieping, van twee en drie traveeën, onder een combinatie van een mank en geknikt zadeldak bedekt met kunstleien.


Herenhuis Van Winckel

Kerkstraat 28-30 (Dendermonde)
Herenhuis, opgetrokken in 1923 ter vervanging van een vernielde woning. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak met twee getoogde dakkapellen. Het werd gerealiseerd in een eclectische stijl met onder meer invloeden van de art deco. Architect De Maen ontwierp dit herenhuis als totaalproject. De grote ommuurde tuin herbergt een bakstenen paviljoen met blauwe hardstenen poort met rocaillemotieven.


Hoekhuis

Bogaerdstraat 2, 2A, Werf 1 (Dendermonde)
Hoekhuis, samen met het aanpalende huis Bogaerdstraat nummer 2-2A gebouwd als twee handelshuizen en woonhuis naar ontwerp van 1924 van architect Hubert De Maen, verbouwd in 1943 en op de begane grond omgevormd tot café. Hoekpand van drie bouwlagen opeenvolgend van rechts naar links één travee, een afgeschuinde hoektravee en tweemaal drie traveeën tellend aan de Bogaerdstraat, onder half schilddak.


Hoekhuis

Franz Courtensstraat 5, Kazernestraat 2 (Dendermonde)
Hoekhuis, naar een ontwerp van 1922 van de hand van architect Hubert De Maen uit Lokeren. Opgetrokken in opdracht van de weduwe J. Van Mossevelde die tevens een aansluitende huizenrij langs de Kazernestraat nummer 6-18 liet bouwen, naar een ontwerp van dezelfde architect. Volumewerking door licht in- en uitspringende gevelvlakken. Aanpalend volume langs de Kazernestraat nummer 2, uit dezelfde bouwfase en naar het ontwerp van dezelfde architect. Eén bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak.


Hovernierswoning van het Geel kasteeltje

Langemuntstraat 18 (Zele)
Voormalige hovenierswoning van het Geel kasteeltje, volgens bouwaanvraag van 1929 naar ontwerp van architect Hubert De Maen gebouwd in opdracht van Achilles De Smedt. Naar materiaalgebruik en bouwstijl duidelijk een aanhorigheid van de vroegere brouwerswoning grenzend aan de omringende tuin en gelijktijdig geplaatste tuinafsluiting.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt

Lepelstraat 4 (Lokeren)
Kapel, in 1933 opgetrokken naar ontwerp van de Lokerse architect Hubert De Maen, als onderdeel van de toegang tot het moederhuis. Neobarok gebouw van verankerde baksteen op hoge natuurstenen sokkel en afgedekt door zadeldaken.


Notariswoning

Kerkstraat 68 (Dendermonde)
Monumentaal en beeldbepalend burgerhuis, volgens de bouwaanvraag ontworpen door architect Hubert De Maen in 1922-1923. De voormalige notariswoning is opgetrokken in een eclectische stijl met architectuurelementen onder meer ontleend aan het classicisme, art deco. De woning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en evenveel bouwlagen is afgedekt met een leien zadeldak.


Oude Tuinwijk

Labostraat 1-10, 12-28, Tuinwijkstraat 1-32, Van Duysestraat 43-45 (Lokeren)
Arbeiderswijk met 53 woningen, van 1928 tot 1931 gerealiseerd als eerste project van de sociale huisvestingsmaatschappij Tuinwijk naar ontwerp van architect Hubert De Maen. Door de economische crisis werden 69 bijkomende woningen niet uitgevoerd.


Stads-Lagere Jongensschool, beroeps- en nijverheidsschool

Durmelaan 34 (Lokeren)
In 1926 gebouwd naar ontwerp van architect Hubert De Maen (Lokeren).


Villa Elvira

Donklaan 255 (Berlare)
Beeldbepalend hoekpand ingeplant tegenover de noordelijke hoek van het Donkmeer, in oorsprong teruggaand op één van de oudste café-restaurants aan het Donkmeer. De blokvormige eclectisch getinte constructie van twee bouwlagen met mansardedak uit 1914 werd in 1927 aan de Brielstraat zijdelings aanzienlijk uitgebreid, met aansluitende verlenging van het bestaande mansardedak.