Persoon

De Maen, Hubert

ID: 1389   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1389

Beschrijving

Hubert De Maen studeerde in 1913/14 af als architect aan het Sint-Lucasinstituut te Gent. In 1930 woonde hij aan het Vrijheidsplein te Lokeren.

Bibliografie:

  • VAN DE PERRE D. 2003: Op de grens van twee werelden: beeld van het architectuuronderwijs aan het Sint-Lucasinstituut te Gent in de periode 1919-1965/1974, Gent, 41, 174.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Franz Courtensstraat 2 (Dendermonde)
Burgerhuis in eclectische stijl, in 1924 opgetrokken volgens de plannen van de Lokerse architect Hubert De Maen. Monumentale geelbakstenen rijwoning met veelvuldig gebruik van witsteen voor onder meer de pui en vensteromlijstingen met voluutvormige sluitsteen.


Burgerhuis

Kazernestraat zonder nummer (Dendermonde)
Burgerhuis ontworpen in 1922 door de Lokerse architect Hubert De Maen samen met de aansluitende huizenrij (nummer 10-18) en het hoekpand Franz Courtensstraat nummer 5 / Kazernestraat nummer 2 in opdracht van de weduwe J. Van Mossevelde.


Ensemble van burgerhuizen

Kazernestraat 10-18 (Dendermonde)
Fraai ensemble van vijf burgerhuizen volgens repeterend schema, opgetrokken naar een ontwerp van architect Hubert De Maen (Lokeren) van 1922. Gerealiseerd in opdracht van weduwe J. Van Mossevelde die ook de aanpalende woningen Kazernestraat nummer 8, nummer 2 en Franz Courtensstraat nummer 5 liet bouwen.


Ensemble van burgerhuizen

Dijkstraat 82-84 (Dendermonde)
Twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema met bijkomende poorttravee rechts, volgens bouwplan van 1922 ontworpen door architect Hubert De Maen (Lokeren) in opdracht van Eugeen Vertongen in wederopbouwstijl met art-nouveau-inslag, ter vervanging van een vernietigd gebouw.


Herenhuis Van Winckel

Kerkstraat 28-30 (Dendermonde)
Voormalig herenhuis Van Winckel. Volgens bouwplan en gevelsteen liet rechter Leon Van Winckel in 1923 een herenhuis optrekken naar ontwerp van architect Hubert De Maen (Lokeren) ter vervanging van de vernielde woning van industrieel Julien De Bruyn daterend van circa 1901-1902 in neoclassicistische stijl.


Hoekhuis

Bogaerdstraat 2, Werf 1 (Dendermonde)
Hoekhuis thans met café, samen met het aanpalende huis Bogaerdstraat nummer 2 gebouwd als twee handelshuizen en woonhuis naar ontwerp van 1924 van architect Hubert De Maen, verbouwd in 1943 en op de begane grond omgevormd tot café.


Hoekhuis

Franz Courtensstraat 5, Kazernestraat 2 (Dendermonde)
Hoekhuis, naar een ontwerp van 1922 van de hand van architect Hubert De Maen uit Lokeren. Opgetrokken in opdracht van de weduwe J. Van Mossevelde die tevens een aansluitende huizenrij langs de Kazernestraat nummer 6-18 liet bouwen, naar een ontwerp van dezelfde architect.


Hovernierswoning van het Geel kasteeltje

Langemuntstraat 18 (Zele)
Voormalige hovenierswoning van het Geel kasteeltje, volgens bouwaanvraag van 1929 naar ontwerp van architect Hubert De Maen gebouwd in opdracht van Achilles De Smedt. Naar materiaalgebruik en bouwstijl duidelijk een aanhorigheid van de vroegere brouwerswoning grenzend aan de omringende tuin en gelijktijdig geplaatste tuinafsluiting.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt

Lepelstraat 4 (Lokeren)
Kapel, in 1933 opgetrokken naar ontwerp van de Lokerse architect Hubert De Maen, als onderdeel van de toegang tot het moederhuis. Neobarok gebouw van verankerde baksteen op hoge natuurstenen sokkel en afgedekt door zadeldaken.


Notariswoning

Kerkstraat 68 (Dendermonde)
Monumentaal en beeldbepalend burgerhuis vlakbij de Onze-Lieve-Vrouwekerk, volgens de bouwaanvraag ontworpen door architect Hubert De Maen (Lokeren) in 1922-1923 voor het notariaat van de heer Frans Gorus Ressen.


Oude Tuinwijk

Labostraat 1-10, 12-28, Tuinwijkstraat 1-32, Van Duysestraat 43-45 (Lokeren)
Arbeiderswijk met 53 woningen, van 1928 tot 1931 gerealiseerd als eerste project van de sociale huisvestingsmaatschappij Tuinwijk naar ontwerp van architect Hubert De Maen. Door de economische crisis werden 69 bijkomende woningen niet uitgevoerd.


Stads-Lagere Jongensschool, beroeps- en nijverheidsschool

Durmelaan 34 (Lokeren)
In 1926 gebouwd naar ontwerp van architect Hubert De Maen (Lokeren).


Villa Elvira

Donklaan 255 (Berlare)
Voormalig hotel-restaurant "Elvira", thans brasserie-restaurant "Elvira". Beeldbepalend hoekpand ingeplant tegenover de noordelijke hoek van het Donkmeer. In oorsprong teruggaand op één van de oudste café-restaurants aan het Donkmeer genaamd "Villa Elvira".

Opdrachtgever van

Oude Tuinwijk

Labostraat 1-10, 12-28, Tuinwijkstraat 1-32, Van Duysestraat 43-45 (Lokeren)
Arbeiderswijk met 53 woningen, van 1928 tot 1931 gerealiseerd als eerste project van de sociale huisvestingsmaatschappij Tuinwijk naar ontwerp van architect Hubert De Maen. Door de economische crisis werden 69 bijkomende woningen niet uitgevoerd.


Thema's