Persoon

de Mont, Frits

ID
1419
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1419

Beschrijving

Architect Frits de Mont is de zoon van de letterkundige Pol de Mont. Hij was actief in het Antwerpse in de periode 1910 tot 1950. Naast zijn praktijk was de architect redactielid en productief auteur voor het Antwerpse architectuurtijdschrift De Bouwgids, de spreekbuis van de Kring voor Bouwkunde. De art-nouveauwoning die hij in 1910 voor zijn vader ontwierp op de hoek van Jan Van Rijswijcklaan en Markgravelei, behoort tot zijn allereerste realisaties. Vóór de Eerste Wereldoorlog liet hij zich behalve met een aantal art-nouveau-ontwerpen opmerken met landhuisjes in cottagestijl. Tijdens het interbellum hanteert hij verder de cottagestijl, maar tekent daarnaast ook meer vooruitstrevende woningen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw De Deken-Thiebaut

Edgard Casteleinstraat 1 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw opgericht op de hoek van de Edgard Casteleinstraat en de Alfred Coolsstraat in opdracht van het echtpaar J. De Deken en V. Thiebaut naar ontwerp van architect Frits de Mont uit 1936.


Appartementsgebouw in art-decostijl

Osystraat 26-28 (Antwerpen)
Appartementsgebouwen in art-decostijl, in drie fasen gebouwd in opdracht van Karel Meerbergen en de Société Immobilière K.M.B., naar ontwerpen door de architect Frits de Mont uit 1932 en 1941, en Eduard Van Ballaer uit 1948.


Burgerhuis in art nouveau

Jan Van Rijswijcklaan 84 (Antwerpen)
Burgerhuis in art nouveau gebouwd in opdracht van de letterkundige Pol de Mont, naar een ontwerp van zijn zoon architect Frits de Mont uit 1910. De rijwoning vormt de hoek met de Markgravelei, en telt drie bouwlagen en een mansarde.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Haantjeslei 156 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Frits de Mont uit 1912. Opdrachtgever was de in Brussel geboren Armand Joseph Dursin (°1884), destijds ongehuwd en bureelbediende van beroep. Voor de bouw tekende de aannemer Joseph Vanbleu.


Burgerhuizen

Graaf van Hoornestraat 49, 53 (Antwerpen)
Deze twee burgerhuizen werden samen met het tussenliggende nummer 51 gebouwd als neoclassicistische ensemble voor rekening van F.C. Mertens rond 1898.


De Marbaixstraat

De Marbaixstraat 1-56, 58-68 (Antwerpen)
Gelegen op het gehucht Dam tussen Lange Lobroekstraat en Ceulemansstraat. Opening door architect Jacques De Weerdt op 22 februari 1910. Genoemd naar hoofdingenieur-directeur van Bruggen en Wegen August De Marbaix, die in de jaren 1840-1843 de leiding had bij de aanleg van de Rijn- of havenspoorweg.


Drukkerij-uitgeverij De Vos & Van der Groen, later Mercurius

Rodestraat 44 (Antwerpen)
Burgerhuis in vroege rococostijl uit het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw, oorspronkelijk slechts drie traveeën breed, en mogelijk met een 17de-eeuwse kern. Neotraditioneel bedrijfsgebouw door Frits de Mont uit 1911 op de binnenplaats.


Eclectische meergezinswoning

Eglantierlaan 94 (Antwerpen)
Meergezinswoning in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van Felix Joosten, naar een ontwerp door de architect Frits de Mont uit 1912.


Geheel van twee meergezinswoningen in beaux-artsstijl

Baron Joostensstraat 10, Van den Nestlei 3 (Antwerpen)
Geheel van twee meergezinswoningen in sobere beaux-artsstijl, opgetrokken op een geknikt perceel tussen Van Den Nestlei en Baron Joostensstraat, naar een ontwerp door de architect Frits de Mont uit 1913. Opdrachtgever was Jos Ottelohé, aannemer de firma A. Ernemann & Cie.


Godshuis De Grooff

Van Trierstraat 32 (Antwerpen)
Bejaardentehuis gebouwd in opdracht van de Commissie voor Openbare Onderstand, naar een ontwerp in art-decostijl door de architect Frits de Mont uit 1927. Het project betrof de verbouwing en uitbreiding van een bestaand godshuis met dezelfde naam, dat de drie linker traveeën van de voorbouw omvatte.


Groep burger- en winkelhuizen

Haantjeslei 7, 18-21, 23-27, 31-33, 85-93, 101-103 (Antwerpen)
Groep burger- en winkelhuizen in eclectische of art-nouveaustijl, gebouwd tussen 1901 en 1914. Rijwoningen van twee tot drie traveeën en overwegend drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevels met parementen uit baksteenmetselwerk of Silezische brikken, geaccentueerd door speklagen en ontlastingsbogen in contrasterende kleur.


Hoekpand

Franz Courtensstraat 3-4 (Dendermonde)
Hoekpand in neotraditionele stijl, ontwerp uit 1925 van Frits de Mont. Roodbruine baksteenbouw, opgetrokken volgens een repeterend schema. Zes traveeën en drie bouwlagen onder een half schilddak in kunstleien. Zijgevel van respectievelijk vier traveeën en drie traveeën en drie en twee bouwlagen, onder achtereenvolgens twee trapgevels en een lijstgevel. Bijhorend achtergelegen loods onder sheddaken langs de Kazernestraat.


Kunstenaarswoning Floris Jespers

Marialei 40 (Antwerpen)
Woning met atelier in modernistische stijl, gebouwd in opdracht van de kunstschilder Floris Jespers, naar een ontwerp door de architect Frits de Mont uit 1929. Het project betrof de complete verbouwing van een bestaand pand, waar Jespers al langer gevestigd was. Al in 1932 liet hij door de architect Léon Stynen de pui verbouwen.


Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Haantjeslei 140 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Alfred Patrie, naar een ontwerp door de architect Frits de Mont uit 1912. Net als de later dat jaar gerealiseerde woning Dursin verderop aan de Haantjeslei, behoort de woning Patrie tot het vroege oeuvre van de architect.


Meergezinswoning met art-nouveau-inslag

Coebergerstraat 26 (Antwerpen)
Meergezinswoning met art-nouveau-inslag, gebouwd in opdracht van Henri Snel, naar een ontwerp door de architect Frits de Mont uit 1912.


Neotraditioneel rijhuis

Handschoenmarkt 13 (Antwerpen)
Neotraditioneel rijhuis, een café-restaurant met hotelaccomodatie, gebouwd in opdracht van August Maho, naar een ontwerp door de architect Frits de Mont uit 1910.


Rijhuis in art-decostijl

Mechelsesteenweg 94-96 (Antwerpen)
Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen naar ontwerp van architect Frits de Mont (cf. inscriptie op puilijst), van circa 1920.


Villa Dageraad

Venneborglaan 47 (Antwerpen)
Grote burgerwoning in cottagestijl met tweeledige indeling, de brede venstertravee eindigt in een puntgevel versierd met pseudovakwerk en heeft een twee bouwlagen tellende bow window, van 1929 ontworpen door architect Frits de Mont.


Villa in cottagestijl

Leopold III-lei 9 (Edegem)
Villa in eenvoudige cottagestijl, naar ontwerp van Frits de Mont van 15 december 1910.


Villa in cottagestijl

Leopold III-lei 23 (Edegem)
Bepleisterde en beschilderde villa in cottagestijl, van één bouwlaag onder zadeldak, naar ontwerp van Frits de Mont.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: de Mont [online], https://id.erfgoed.net/personen/1419 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.