Persoon

De Munnynck, Lucien

ID
1425
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1425

Beschrijving

Bronnen

S.N. 1967: orde van architecten. inschrijvingen, einde 1967, op de tabellen van de raden van de orde, Brussel, 204.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Lucien De Munnynck

André Devaerelaan 130 (Kortrijk)
Eigen woonhuis van bouwkundige Lucien De Munnynck van 1932. Art-decovormentaal voor deur en vensteromlijsting, overhoekse erker, uitvergrote consoles van gootlijst en zadeldak waarbij het voorste gewelfd schild uitzwenkt; volgens plan plat dak. Vernieuwd houtwerk en plaatsing garagedeur rechts in plaats van venster.


Art-deco-stadswoning

Goedendaglaan 57 (Kortrijk)
Woonhuis naar ontwerp van Lucien De Munnynck (Kortrijk) van 1932, gedateerd 1933. Art-deco-enkelhuis met ondergrondse garage waarboven doorgetrokken bow window; smalle deurtravee toegankelijk via trap.


Burgerhuis

Koningin Astridlaan 7-9 (Kortrijk)
Modernistisch geïnspireerde woning uit 1939 naar ontwerp van Lucien De Munnynck Kortrijk zie gevelsteen, in opdracht van M. Clarysse. Beraapte lijstgevel bekleed met arduin ter hoogte van de begane grond onder sterk uitkragende gootlijst geschraagd door kwartcirkelvormige consoles.


Burgerhuis

Zwevegemstraat 20-22 (Zwevegem)
Burgerhuis met oudere kern en met vernieuwde voorgevel van jaren 1920 door architect L. De Munnynck uit Kortrijk. Dubbelhuis met parement van gele baksteen met rijkelijk gebruik van arduin en metalen deur met bewaard lampje van Decraeve Robert, kunstsmid uit 1942


Burgerhuis in art-decostijl van 1933

Passionistenlaan 47 (Kortrijk)
Art-deco-burgerhuis naar ontwerp van Lucien De Munnynck (Kortrijk) van 1933. Breedhuis getypeerd door materiaal- en kleurgebruik, opvallende schuine erker. Uitzicht evenwel sterk gewijzigd door vernieuwde vensters en deur, en toevoeging dakkapel.


Burgerhuis van 1936

Oudenaardsesteenweg 166 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1936, naar ontwerp van Lucien De Munnynck (Kortrijk), opgetrokken in Anglo-Normandische bouwstijl zie de houten kozijnen met uitgewerkte tussenstijlen met rankmotieven en gekleurd glas in lood.


Burgerhuis van 1937

Oudenaardsesteenweg 229 (Kortrijk)
Art-decogetint burgerhuis van 1937, naar ontwerp van Lucien De Munnynck (Kortrijk). Baksteenbouw onder pannen zadeldak.


Christen Werkers Verbond

Wijngaardstraat 48 (Kortrijk)
Art-decogildenhuis van 1930 naar ontwerp van architect Lucien De Munnynck (zie gevelsteen). In 1946 verbouwing van één travee naar ontwerp van Lucien De Munnynck (Kortrijk). Gerenoveerd en uitgebreid in 1994 tot "de Nieuwe Gilde" naar ontwerp van Dirk Jaspaert, waarbij oude panden gerenoveerd worden en er tevens nieuwbouw wordt aangebracht, het project strekt zich uit over de Wijngaardstraat en de Sint-Janslaan.


Herenhuis, brouwerswoning en kapel

Groeningestraat 1 (Kortrijk)
Het Instituut ten Broele met voormalig klooster van Heilige Vincentius à Paulo en kapel. Het huidige gebouwencomplex omvat een herenhuis, gebouwd tussen 1761 en 1765 in opdracht van het Kapittel van Onze-Lieve-Vrouw voor de kanunniken, en de voormalige brouwerswoning van Vandemaele-Valcke van de brouwerij de Krone. Beide gevels werden vernieuwd naar ontwerp van architect L. De Munnynck van 1946. Neobarokke kapel van de zusters Paulinen van 1889, naar ontwerp van architect Van Hoecke.


Interbellumwoning

Kouterweg 131 (Izegem)
Modernistisch getint enkelhuis uit de jaren 1930 van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak met sterk overkragende kroonlijst; rechts aanpalende garage. Voortuin afgezet met gebogen bakstenen muur gesigneerd "Bouwmeester L. De Munnynck Kortrijk".


Modernistisch burgerhuis

Bergelen 24 (Wevelgem)
Half vrijstaande modernistische burgerwoning opgetrokken in de jaren 1930 en gesigneerd "BOUWMEESTER DEMUNNYNCK KORTRIJK".


Modernistisch burgerhuis

Oudenaardsesteenweg 72 (Kortrijk)
Modernistisch burgerhuis van 1934, naar ontwerp van Lucien De Munnynck (Kortrijk). Parement van gele baksteen met gebruik van granito voor muurvlakken en lateien. Rechthoekige deur in geprofileerde omlijsting.


Parochiekerk Sint-Arnoldus

Westdorp 1 (Anzegem)
Georiënteerd bedehuis in kern teruggaand tot de 13de eeuw, maar het huidig neogotisch uitzicht wordt bepaald door de ingrijpende verbouwingswerken op het einde van de 19de eeuw naar ontwerp van A. Van Assche. De interieurdecoratie van de kerk wordt uitgevoerd door L. Bressers circa 1907. Ten oosten van de kerk bevinden zich resten van de ommuring.


Sint-Jan Berchmansschool van de Broeders Van dale

Beekstraat 65 (Kortrijk)
Heden parochiaal centrum. In oorsprong Sint-Jan Berchmansschool van de Broeders Van dale, gesticht in 1931; van 1958 tot 1963 Sint-Amandscollege afdeling Zuid; vanaf 1964 parochiecentrum. Huidig pand van 1949 gesigneerd door Lucien De Munnynck (Kortrijk). Typerende ritmering door traveenissen; horizontale geleding door arduinen plint en similibanden.


Stadswoning

Theodoor Sevenslaan 54 (Kortrijk)
Woonhuis aansluitend bij de geometrische art deco naar ontwerp van Lucien De Munnynck van 1931. Gediversifieerd geel-oranje bakstenen parement met afgeronde hoek ter hoogte van dieperin gelegen deur en driezijdige erker deel uitmakend van overluifeld vensterregister.


Stadswoning en kapel

André Devaerelaan 132 (Kortrijk)
Woonhuis en kapel van 1932 naar ontwerp van L. De Munnynck (Kortrijk). Kapel gebouwd in opdracht van dhr. Lambrechts (zie Veldstraat, Vetex) met beeld van Heilige Theresia, zie initialen "H-T" in gevel en op afwijkend plan "Sancta Theresia".


Tweewoonst

Tiegemstraat 3-5 (Zwevegem)
Tweewoonst uit de jaren 1940 van door bouwmeester L. De Munnynck uit Kortrijk met lijstgevel van gele baksteen, rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Naastgelegen werkplaats van rode baksteen.


Villa Zonnekracht

Tiegemberg 56 (Anzegem)
Buitenverblijf en atelier van de Kortrijkse kunstenaar Lieven Colardyn (1894-1962). Kunstenaarsatelier omgeven door omhaagde tuin. Houten hek tussen twee polygonale bakstenen pijlers. Het oorspronkelijke L-vormige volume, dat bestond uit een ontvangst- en tentoonstellingsruimte op de begane grond en atelier en slaapkamer op de bovenverdieping, werd volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1931. Kubistische woning, bestaande uit verschillende in elkaar grijpende geometrische bakstenen volumes variërend van één à twee bouwlagen.


Thema's

Ontwerper van

Wijk Lange Munte

Woonwijk Blauwe Poort


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Munnynck [online], https://id.erfgoed.net/personen/1425 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.