Persoon

De Proost, Bartholomeus

ID: 1492   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1492

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw met kantoor in art-decostijl

Lange Noordstraat 38 (Antwerpen)
Appartementscomplex in art-decostijl, naar een ontwerp door de architect Fernand De Ruddere uit 1927, uitgevoerd in 1928. Het geheel bestaat uit twee volumes die haaks op elkaar aansluiten, met het hoofdgebouw in de Hoornstraat en de annex in de Lange Noordstraat.


Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Hoornstraat 4 (Antwerpen)
Burgerhuis in Louis-Philippestijl met gevels aan de Hoornstraat en de Lange Noordstraat, opgetrokken naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1853. Opdrachtgever was de koopman en reder Franciscus Xaverius Hubertus Vrancken-Gevers. Tot het project behoorde ook het vandaag verdwenen bedrijfspand van de bouwheer aan de Lange Noordstraat. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.


De Cleynen Sint-Arnold

Meir 54 (Antwerpen)
Herenhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1852 opgetrokken in opdracht van François Meeùs-Trachez. Het ontwerp is niet gesigneerd, maar wordt toegeschreven aan de architect Bartholomeus De Proost. In de 16de eeuw bevond zich hier het ouderlijk huis van Pieter Paul Rubens.


Geheel van gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Sint-Paulusstraat 10-32 (Antwerpen)
Symmetrische eenheidsbebouwing van burgerhuizen in neoclassicistische stijl aan beide zijden van het poortgebouw van de Sint-Pauluskerk, opgetrokken in opdracht van de kerkfabriek naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1854.


Gekoppelde winkelhuizen in Louis-Philippestijl

Sint-Katelijnevest 40-42 (Antwerpen)
Symmetrisch geheel van oorspronkelijk drie volgens spiegelbeeldschema gekoppelde winkelhuizen in Louis-Philippestijl, gebouwd in opdracht van de gezusters Maria Agnes en Theresia Hoefnagels, naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1860.


Hotel Koelman-Lauwers en de Cleyne halve Maene

Bredestraat 4, Happaertstraat 30-38 (Antwerpen)
Herenhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1856 gebouwd in opdracht van de heer Koelman-Lauwers. Het ontwerp is niet gesigneerd, maar wordt toegeschreven aan de architect Bartholomeus De Proost. Achter het hotel strekken zich de overblijfselen uit van een groot herenhuis uit de 17de eeuw, "de Cleyne halve Maene".


Poortgebouw Sint-Pauluskerk

Sint-Paulusstraat zonder nummer (Antwerpen)
Monumentaal poortgebouw van de Sint-Pauluskerk in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost, in 1859-1862 gebouwd door de aannemer Joseph Van Roey.


Traditioneel diephuis met lijstgevel in Louis-Philippestijl

Oude Beurs 56 (Antwerpen)
In kern traditioneel diephuis uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Charles Louis Vaerewyck-Joris, liet in 1856 door de architect Bartholomeus De Proost het gevelfront vernieuwen in Louis-Philippestijl.


Tuinmuur van het Sint-Paulusklooster

Sint-Paulusstraat zonder nummer (Antwerpen)
Neoclassicistische, blinde tuinmuur van het Sint-Paulusklooster, samen met de aanpalende eenheidsbebouwing van burgerhuizen opgetrokken in opdracht van de kerkfabriek van de Sint-Paulusparochie, naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1854.


Winkelhuis in Louis-Philippestijl

Komedieplaats 3 (Antwerpen)
Winkelhuis in Louis-Philippestijl, gebouwd in opdracht van F.A. Myin namens de kinderen Myin, naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1857. Oorspronkelijk slechts drie bouwlagen en een mezzanine hoog, liet P.J. Myin-Fillet opnieuw namens de kinderen Myin het pand in 1860 verhogen met een vierde bouwlaag en mezzanine.


Winkelhuis met pseudo-traditionele puntgvel

Oude Koornmarkt 27 (Antwerpen)
Winkelhuis met pseudo-traditioneel gevelfront, verbouwd door de architect Otto Fleischer in 1963. Traditionele kern, in neoclassicistische aangepast door Bartholomeus De Proost in 1859.