Lange Noordstraat 38 (Antwerpen)
Appartementscomplex in art-decostijl, naar een ontwerp door de architect Fernand De Ruddere uit 1927, uitgevoerd in 1928. Het geheel bestaat uit twee volumes die haaks op elkaar aansluiten, met het hoofdgebouw in de Hoornstraat en de annex in de Lange Noordstraat.
Hoornstraat 4 (Antwerpen)
Burgerhuis in Louis-Philippestijl met gevels aan de Hoornstraat en de Lange Noordstraat, opgetrokken naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1853. Opdrachtgever was de koopman en reder Franciscus Xaverius Hubertus Vrancken-Gevers. Tot het project behoorde ook het vandaag verdwenen bedrijfspand van de bouwheer aan de Lange Noordstraat. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.
Meir 54 (Antwerpen)
Herenhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1852 opgetrokken in opdracht van François Meeùs-Trachez. Het ontwerp is niet gesigneerd, maar wordt toegeschreven aan de architect Bartholomeus De Proost. In de 16de eeuw bevond zich hier het ouderlijk huis van Pieter Paul Rubens.
Sint-Paulusstraat 10-32 (Antwerpen)
Symmetrische eenheidsbebouwing van burgerhuizen in neoclassicistische stijl aan beide zijden van het poortgebouw van de Sint-Pauluskerk, opgetrokken in opdracht van de kerkfabriek naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1854.
Sint-Katelijnevest 40-42 (Antwerpen)
Symmetrisch geheel van oorspronkelijk drie volgens spiegelbeeldschema gekoppelde winkelhuizen in Louis-Philippestijl, gebouwd in opdracht van de gezusters Maria Agnes en Theresia Hoefnagels, naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1860.
Bredestraat 4, Happaertstraat 30-38 (Antwerpen)
Herenhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1856 gebouwd in opdracht van de heer Koelman-Lauwers. Het ontwerp is niet gesigneerd, maar wordt toegeschreven aan de architect Bartholomeus De Proost. Achter het hotel strekken zich de overblijfselen uit van een groot herenhuis uit de 17de eeuw, "de Cleyne halve Maene".
Sint-Paulusstraat (Antwerpen)
Monumentaal poortgebouw van de Sint-Pauluskerk in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost, in 1859-1862 gebouwd door de aannemer Joseph Van Roey.
Oude Beurs 56 (Antwerpen)
In kern traditioneel diephuis uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Charles Louis Vaerewyck-Joris, liet in 1856 door de architect Bartholomeus De Proost het gevelfront vernieuwen in Louis-Philippestijl.
Sint-Paulusstraat (Antwerpen)
Neoclassicistische, blinde tuinmuur van het Sint-Paulusklooster, samen met de aanpalende eenheidsbebouwing van burgerhuizen opgetrokken in opdracht van de kerkfabriek van de Sint-Paulusparochie, naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1854.
Komedieplaats 3 (Antwerpen)
Winkelhuis in Louis-Philippestijl, gebouwd in opdracht van F.A. Myin namens de kinderen Myin, naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1857. Oorspronkelijk slechts drie bouwlagen en een mezzanine hoog, liet P.J. Myin-Fillet opnieuw namens de kinderen Myin het pand in 1860 verhogen met een vierde bouwlaag en mezzanine.
Oude Koornmarkt 27 (Antwerpen)
Winkelhuis met pseudo-traditioneel gevelfront, verbouwd door de architect Otto Fleischer in 1963. Traditionele kern, in neoclassicistische aangepast door Bartholomeus De Proost in 1859.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Proost [online], https://id.erfgoed.net/personen/1492 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.