Persoon

De Roose, Raphaël

ID
1518
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1518

Beschrijving

Architect Raphaël De Roose, geboren in Ronse in 1909 en gehuwd met Alice Van Ruyskensvelde, volgde de opleiding architectuur in Doornik. Het oeuvre dat we van hem kennen bevindt zich in Brakel. Hij ontwierp ook zijn eigen woning in de Dr. De Drijverstraat 32, waar hij tot aan zijn overlijden woonde.

  • Informatie verkregen van Inge De Roose, juni 2020.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-decoburgerhuis

Brusselsestraat 32 (Brakel)
Geelbakstenen art-decowoning uit 1938 naar ontwerp van R. De Roose. Rijhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder geknikt zadelddak met twee dakkapellen.


Burgerhuis

Herreweg 3 (Brakel)
Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met kern uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, zie schilddak (kunstleien). Huidige voorgevel van gele baksteen met rechts opvallend afgeronde erker.


Café naar ontwerp van architect R. De Roose

Grote Markt 39 (Ronse)
Café Aquarelle, gebouwd op de plaats van lage 19de-eeuwse huizen en vroegere cafés; volgens bouwplan opgetrokken in 1942 naar ontwerp van architect R. De Roose in een vrij strakke baksteenarchitectuur.


Gemeentehuis van Opbrakel en gemeenteschool

St.-Martensstraat 49-53 (Brakel)
Symmetrisch gebouw uit 1871 van twee verdiepingen en zeven traveeën onder schilddak naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Aanvankelijk omvatte het gebouw in de linker helft een enkelhuis als woning voor het schoolhoofd, een centrale toegang en in het rechter deel een klaslokaal op benedenverdieping en gemeentehuis op bovenverdieping. Na aanbouw rechts van een nieuwe jongensschool in 1952-53 naar ontwerp van architect R. De Roose, werd de rechter helft volledig in gebruik genomen als gemeentehuis.


Herberg de Coornblomme

Marktplein 5-6 (Brakel)
Brood-Banket Van Der Linden, voormalige herberg zogenaamd "In de Koornbloem bij Fr.Van De Weghe", voorheen "De Coornblomme". Tot 1838 eveneens vergaderruimte van gemeenteraad. In kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, mogelijk ouder. Huidig uitzicht uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


Villa

Meerbeekstraat 22 (Brakel)
Beeldbepalende villa met voortuintje en laag muurtje van 1951 naar ontwerp van architect R. De Roose. Vierkant volume van twee bouwlagen en drie traveeën onder hoog schilddak met nokbekroningen en uitgelengde dakkapel.


Villa

Tenbossestraat 59 (Brakel)
Villa met kleine voortuin, samen met tuinafsluiting in 1941 door architect R. De Roose ontworpen. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder snijdende schild- en mansardedaken.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Roose [online], https://id.erfgoed.net/personen/1518 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.