Persoon

De Roy, Jean

ID
1522
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1522

Beschrijving

Jean, voluit Jean-Louis, De Roy groeide op in een schrijnwerkersfamilie. Toen hij al op 14-jarige leeftijd startte met zondagslessen architectuur aan Sint-Lucas Brussel (Schaarbeek), werd dan ook ‘menuiserie’ als zijn beroep vermeld. In de jaren nadien volgde hij voornamelijk de avondlessen aan Sint-Lucas, en studeerde er in 1934 af met onderscheiding. Nadien realiseerde hij een omvangrijk oeuvre in zijn geboortedorp Merchtem en in de nabije omgeving ervan, tot aan zijn vroegtijdig overlijden in 1973.

Het oeuvre van De Roy kwam aan het licht bij de herinventarisatie van de Vlaamse Rand en werd ook door de familie van de architect in kaart gebracht. Verschillende realisaties werden gesigneerd met een gevelsteen. In Merchtem zijn er een aantal opvallende, vroege realisaties uit de jaren 1930 bewaard die aansluiten bij de moderne stromingen van dat moment, hoofdzakelijk met invloeden van de art deco. Verschillende van deze ontwerpen bewaren verzorgd schrijnwerk en kleurrijke glas-in-loodramen, waarschijnlijk eveneens naar eigen ontwerp. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn:

In Londerzeel (Steenhuffel) is nog een woonhuis met hoeve bewaard uit deze vroege periode (Bouw 7). Jean De Roy was in de jaren 1930 ook verantwoordelijk voor de verbouwing van een rijwoning in Grimbergen tot café en danszaal Eldorado. Dit opvallende, kwalitatieve ontwerp getuigt van een modernistische stijl met art-deco-inslag. Ook in Merchtem was hij verantwoordelijk voor aanpassings- en uitbreidingswerken aan bestaande gebouwen, bijvoorbeeld de school aan de Gasthuisstraat (1938 en na WOII) en de parochiekerk in Peizegem (1951). Hij ontwierp eveneens meubilair, bijvoorbeeld voor de school aan de Stationsstraat (1935), en was de ontwerper van het grafmonument van August De Boeck op de Merchtemse begraafplaats, ingehuldigd in 1939.

Een heel groot deel van zijn oeuvre dateert van na de Tweede Wereldoorlog en omvat hoofdzakelijk woonhuizen in een eerder traditionele stijl. Een voorbeeld hiervan is zijn eigen woning aan de Brusselsesteenweg (nummer 6) uit 1950. Aan de Koning Albertstraat zijn twee grootschaligere villa’s bewaard, namelijk een notariswoning op de hoek van de Koning Leopold III-straat (nummer 27) uit midden jaren 1950 en ook de woning met voormalige dokterspraktijk ter hoogte van nummer 36 leunt aan bij zijn architectuurstijl. In de naoorlogse periode ontwierp hij ook publieke gebouwen, zoals bijvoorbeeld bejaardentehuizen in Merchtem en Buggenhout, en een kraaminrichting aan de August De Boeckstraat in Merchtem rond 1960, die later herbestemd werd tot politiekantoor. Daarnaast ontwierp hij sociale woningen in opdracht van huisvestingsmaatschappij Providentia.

  • KADOC, Archief Sint-Lucas Brussel, steekkaarten, nummer 74, J. De Roy.
  • Informatie verkregen van de familie van architect De Roy (22 juli 2017).

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Begraafplaats Merchtem

Brusselsesteenweg 63 (Merchtem)
Ommuurde en deels omhaagde begraafplaats op een rechthoekige plattegrond, in gebruik genomen omstreeks 1905.


Burgerhuis

August De Boeckstraat 73 (Merchtem)
Burgerhuis met art-decovormgeving, lijstgevel verlevendigd door de hoger opgetrokken deurtravee en afgeronde erker van de bovenverdieping, kadastraal geregistreerd in 1936 en gebouwd naar ontwerp van architect Jean De Roy.


Burgerhuis

Reedijk 13 (Merchtem)
Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid met invloeden van de art-decostijl, kadastraal geregistreerd in 1934, het pand is gesigneerd in de plint "JEAN DE ROY/ ARCHITEKT".


Burgerhuis naar ontwerp van Jean De Roy

Koning Albertstraat 65 (Merchtem)
Modernistisch getint burgerhuis van drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak, gebouwd naar ontwerp van de Merchtemse architect Jean De Roy en kadastraal geregistreerd in 1940.


Burgerhuis naar ontwerp van Jean De Roy

Stoofstraat 24 (Merchtem)
Burgerhuis in art deco, gebouwd in opdracht van wisselagent Jan Frans Saerens en zijn echtgenote Elvire Van Hamme, kadastraal geregistreerd in 1935. De woning is een ontwerp van de Merchtemse architect Jean De Roy.


Café met danszaal Eldorado

Kerkstraat 251 (Grimbergen)
Bakstenen rijhuis van twee bouwlagen onder doorlopend pannen zadeldak, uit het begin van de 20ste eeuw, waarvan de begane grond in de jaren 1920 verbouwd werd tot een woongedeelte, een café in pakketbootstijl en een danszaal in beaux-artsstijl.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en omringend kerkhof

Nieuwbaan 75 (Merchtem)
Neogotische parochiekerk gebouwd naar ontwerp van Gustave Hansotte, kadastraal geregistreerd in 1880 en vergroot met één travee in 1903, achterin op het ontruimde kerkhof is een Mariagrot uit eind 19de eeuw, evenals een recent oorlogsmonument.


Parochiekerk Sint-Stefanus

Dorp (Asse)
Georiënteerde longitudinale kruiskerk in classicistische stijl, opgetrokken in de periode 1754-1758 op kosten van de abdij van Affligem. Tot op heden omgeven door een deels bewaard, ommuurd kerkhof.


Villa

Poverstraat 4 (Merchtem)
Op een heuvel gelegen villa van drie traveeën en twee bouwlagen onder een hoog schilddak met kleine dakkapel, in 1935 gebouwd naar ontwerp van de Merchtemse architect Jean De Roy.


Vrije meisjesschool

Gasthuisstraat 15 (Merchtem)
Voormalige vrije meisjesschool, opgericht in 1875 en uitgebreid in 1933, tot het huidige uitzicht in 1938 aangepast naar ontwerpplannen van architect Jean De Roy.


Thema's

Ontwerper van

August De Boeckstraat

Koning Albertstraat

Langensteenweg

Reedijk

Stationsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Roy [online], https://id.erfgoed.net/personen/1522 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.