Persoon

De Smet, Hyppolyte

ID
1551
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1551

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gemeenteschool

Kerkstraat 9 (Kaprijke)
Voormalige gemeenteschool, van circa 1910 tot 1940 ook in gebruik genomen als gemeentehuis, nu onder andere bibliotheek. Schoolcomplex met drie bouwblokken.


Heilig Hartkliniek en kapel

Moeie 18 (Eeklo)
Vroeger Weeshuis van liefdadigheid, dat opklimt tot 1839 naar plannen van de Eeklose architect Hypoliet De Smet. Vanaf de Koning Albertstraat zichtbare bakstenen kloostervleugel van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, waarvan negen linker traveeën van 1839, de drie rechter traveeën van 1877. Links aansluitende kapel van 1855 met twee zichtbare traveeën en toegangsportaal. Ten oosten, aanzet van de vroegere haakse ziekenzaalvleugel waarvan drie traveeën en twee bouwlagen bewaard bleven. Aan de kant van Moeie bevindt zich nog een deel van de aangelegde tuin met onder meer Heilig Hartbeeld en Mariagrot.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat 2 (Sint-Laureins)
De sobere Sint-Niklaaskerk, opgericht na de definitieve grensbepaling, werd gebouwd in 1670-1672 achter de oude Hiëronymuspolderdijkstraat aan de rand van de polder. De 17de-eeuwse constructie werd onder het beheer van de invloedrijke Gentse Sint-Pietersabdij eind 18de eeuw verrijkt en midden 19de eeuw uitgebreid.