Persoon

De Taeye, Serafinus

ID
1573
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1573

Beschrijving

Architect Serafinus De Taeye ontwierp vooral industriële gebouwen voor Gentse katoenspinnerijen, onder meer aan de Nieuwevaart en de Rooigemlaan

(Bron: BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, 59)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis naar ontwerp van Serafinus De Taeye

Muinkkaai 117 (Gent)
Burgerhuis in art nouveau van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain, naar ontwerp van architect-aannemer Serafinus De Taeye et Compagnie, van 1906.


Eenheidsbebouwing van hoekhuis en drie burgerhuizen

Parklaan 127-135 (Gent)
Eenheidsbebouwing van vier neoclassicistische panden, bestaande uit een hoekhuis en drie identieke burgerhuizen, volgens de bouwaanvraag daterend van 1896.


Katoenspinnerij La Nouvelle Orléans

Nieuwevaart zonder nummer (Gent)
Voormalige katoenspinnerij en -twijnderij zogenaamd La Nouvelle Orléans, opgericht in 1896. In 1899 uitgebreid met een spinnerijgebouw van het Manchestertype van vier bouwlagen. In 1905 uitgebreid en in 1908 werd de traptoren hoger opgetrokken, onder leiding van Serafinus De Taeye & Cie. In 1907 naar zijn ontwerp bouw van kantoorgebouwen van één bouwlaag in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Ten noorden en oosten katoenmagazijnen van 1912. De ronde fabrieksschouw ten noordwesten van de spinnerij werd opgetrokken in 1947.


Sociale woningbouw

Roggestraat 118-120 (Gent)
Sociale woningbouw verwezenlijkt door de "Gentsche Maatschappij der Werkerswoningen" op grond van "La Nouvelle Orléans". Twaalf appartementen van K. Van Rysselberghe van 1914, volgens gevelsteen met aannemer S. De Taeye en Compagnie.


Spinnerijzaal

Nijverheidsstraat 7 (Brugge)
Voormalig spinnerijzaal van 1919 horende bij een nu verdwenen katoenspinnerij, heden in gebruik als handelszaak. De bankier Felix Dujardin koopt in 1846, net buiten de stadsgracht een strook tuingrond aan om er een katoenspinnerij op te richten. Met dit initiatief wenst hij vermoedelijk de zorgwekkende economische toestand van de stad Brugge wat aan te zwengelen.


Textielfabriek en burelen Saffre Frères

Dijkstraat 45, 47A (Oudenaarde)
Gebouwen van weverij en ververij van 1901, uitgebreid in 1908 naar ontwerp van architectenbureau S. De Taeye van Gent, op de hoek met de huidige Blekerijstraat. In de jaren 1920 nog meermaals uitgebreid. Een groot deel van de gebouwen werd circa 2020 gesloopt en een deel wordt nog verbouwd.


UCO-Rooigem, spinnerij en twijnderij

Rooigemlaan 2, 2A-F (Gent)
Voorheen zogenaamd "s.a. Filature de Roygem", later "UCO-CCR" en spinnerij "UCO-Rooigem". Spinnerij en twijnderij opgericht in 1897 met als beheerders E. Braun en E. Cruyplants. Vanaf 1919 opgenomen in het consortium van de Union Cotonnière (UCO).


Vynckiersite

Nieuwevaart 51-53 (Gent)
Site van Vynckier, bedrijf van elektrisch schakelmaterieel, dat hier gevestigd is sinds 1937. Omvangrijk bedrijventerrein, dat voornamelijk de gebouwen van drie vroegere textielfabrieken groepeert: Parmentier, Van Hoegaerden & Cie, opgevolgd door Indiennerie, Teinturerie Gantoise en tenslotte de spinnerij Pipyn.