Persoon

De Taeye, Serafinus

ID: 1573   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1573

Beschrijving

Architect Serafinus De Taeye ontwierp vooral industriële gebouwen voor Gentse katoenspinnerijen, onder meer aan de Nieuwevaart en de Rooigemlaan

(Bron: BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, 59)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis naar ontwerp van Serafinus De Taeye

Muinkkaai 117 (Gent)
Burgerhuis in art nouveau van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain, naar ontwerp van architect-aannemer Serafinus De Taeye et Compagnie, van 1906.


Eenheidsbebouwing van hoekhuis en drie burgerhuizen

Parklaan 127-135 (Gent)
Eenheidsbebouwing van vier neoclassicistische panden, bestaande uit een hoekhuis en drie identieke burgerhuizen, volgens de bouwaanvraag daterend van 1896.


Katoenspinnerij La Nouvelle Orléans

Nieuwevaart zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer (Gent)
Voormalige katoenspinnerij en -twijnderij zogenaamd "La Nouvelle Orléans". Opgericht in 1896 ten westen van de oude Lieve. In 1899 uitgebreid met een nieuw gebouwencomplex van vier bouwlagen voor de self-acting spinnerij. Verdere uitbreiding met nieuwe spinnerij in 1905.


Spinnerijzaal

Nijverheidsstraat 7 (Brugge)
Nijverheidsstraat nr. 7. Voormalig spinnerijzaal van 1919 horende bij een nu verdwenen katoenspinnerij, heden in gebruik als handelszaak. De bankier Felix Dujardin koopt in 1846, net buiten de stadsgracht een strook tuingrond aan om er een katoenspinnerij op te richten. Met dit initiatief wenst hij vermoedelijk de zorgwekkende economische toestand van de stad Brugge wat aan te zwengelen. H


Textielfabriek en burelen Saffre Frères

Dijkstraat 45-47 (Oudenaarde)
Voormalige textielfabriek en burelen zogenaamde "Saffre Frères". Oprichting van een stoomweverij en ververij op de plaats van de vroegere blekerij Van den Bossche, volgens exploitatievergunning van 1897 door de gebroeders Saffre van Moeskroen, laatst gekend als UTO: Usines textiles d'Oudenaarde of de Oudenaardse Textielfabrieken. Gebouwen van weverij en ververij van 1901, uitgebreid in 1908 naar ontwerp van architectenbureau S. De Taeye van Gent, op de hoek met de huidige Blekerijstraat, de vroegere Coupure.


UCO-Rooigem, spinnerij en twijnderij

Rooigemlaan 2, 2A-F (Gent)
Voorheen zogenaamd "s.a. Filature de Roygem", later "UCO-CCR" en spinnerij "UCO-Rooigem". Spinnerij en twijnderij opgericht in 1897 met als beheerders E. Braun en E. Cruyplants. Vanaf 1919 opgenomen in het consortium van de Union Cotonnière (UCO).


Vynckiersite

Nieuwevaart 51 (Gent)
Site van Vynckier, bedrijf van elektrisch schakelmaterieel, dat hier gevestigd is sinds 1937. Omvangrijk bedrijventerrein, dat voornamelijk de gebouwen van drie vroegere textielfabrieken groepeert: Parmentier, Van Hoegaerden & Cie, opgevolgd door Indiennerie, Teinturerie Gantoise en tenslotte de spinnerij Pipyn.