Persoon

De Vigne, Edmond

ID
1583
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1583

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burger- en hoekhuis met winkels

Gouvernementstraat 18, Henegouwenstraat 91-93 (Gent)
Rij- en hoekhuis van twee en vijf traveeën met afgesnuite hoektravee, deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne, behorende tot de doorsnee-architectuur van die tijd.


Burgerhuis

Henegouwenstraat 36 (Gent)
Winkelhuis deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne, behorende tot de doorsnee-architectuur van die tijd: sobere bak- en hardsteenbouw met drie bouwlagen en meestal twee traveeën, onder mansardedak (leien of kunstleien) met dakkapellen, bekroond met houten frontons.


Burgerhuis met winkel

Henegouwenstraat 73-81 (Gent)
Oorspronkelijk één huis van twee traveeën met zandstenen voorgevel en typische arduinen winkelpui. Rijhuis deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne.


Burgerhuis met winkel

Henegouwenstraat 40 (Gent)
Winkelhuis deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne, behorende tot de doorsnee-architectuur van die tijd. Twee traveeën zoals nummer 36, met gelijkaardige pui-indeling doch van hardsteen.


Gekoppelde burgerhuizen met winkels

Henegouwenstraat 42-44, 42A-D, 42F (Gent)
Gekoppelde winkelhuizen met twee traveeën met iets hoger oplopende middentravee bekroond met driehoekig fronton, deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne, behorende tot de doorsnee-architectuur van die tijd.


Gekoppelde burgerhuizen met winkels

Henegouwenstraat 85-89, 89A-C, 87A-C (Gent)
Identieke huizen van twee traveeën met bepleisterde van imitatiebanden voorziene bovenverdiepingen boven gelijkaardige arduinen puien en balkon, deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne.


Gekoppelde burgerhuizen met winkels

Henegouwenstraat 6-8, 8A (Gent)
Gekoppelde enkelhuizen met laat-gotische en middeleeuwse reminiscenties in de gevelornamenten en -afwerking. Deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne.


Hoekhuis

Henegouwenstraat 4 (Gent)
Hoekhuis van respectievelijk drie en vier traveeën. Afgesnuite, door geblokte pilasters afgelijnde hoektravee met korfboogdeur. Deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne.


Hoekhuis

Henegouwenstraat 46, 46A (Gent)
Hoekhuis deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne, behorende tot de doorsnee-architectuur van die tijd. Respectievelijk twee en één travee; gemarkeerde afgesnuite hoektravee.


Kasteel van Groot-Bijgaarden en bijgebouwen

Isidoor Van Beverenstraat 5 (Dilbeek)
Kasteeldomein met een in kern 16de en 17de-eeuws omgracht kasteel toegankelijk via een brug en poortgebouw met aanpalende portierswoning met koetshuis. Vrijstaande donjon die mogelijk terug gaat tot begin 15de eeuw.


Kasteeldomein van Groot-Bijgaarden

Isidoor Van Beverenstraat 5 (Dilbeek)
Domein rond 17de-eeuws, omgracht kasteel met middeleeuwse donjon en, tot circa 1800, een kleine parterretuin; diepgaand gerestaureerd in 1903-1930 en omringd met een lusthof van 3 hectare 72 are, gedeeltelijk landschappelijk maar met twee regelmatige tuinen.


Koninklijke Nederlandse Schouwburg

Sint-Baafsplein 17 (Gent)
Koninklijke Nederlandse Schouwburg, opgericht in eclectische stijl, naar ontwerp van Edmond De Vigne, daterend van 1897-1898. Voorgevel met voornamelijk neorenaissance elementen, van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met sterk gemarkeerde middenpatrij van drie traveeën bekroond met monumentale puntgevel, ingevuld met een rondboogvormig tympanon met mythologisch tafereel in mozaïek.


Zwembassin Van Eyck

Julius de Vigneplein 5 (Gent)
Zwembassin "Van Eyck", opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in 1886 naar ontwerp van architect Ed. De Vigne, zie bouwaanvraag. Bak- en hardstenen voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, met mansardedak (zinkplaten), voorzien van twee dakkapellen. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, begrensd door schuin geplaatste hoekpilasters.