Persoon

De Villegas, L.

ID: 1586   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1586

Beschrijving

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Afsneedorp zonder nummer (Gent)
Zeer schilderachtig gelegen plattelandskerkje aan de linker Leie-oever met gedeeltelijk ommuurd kerkhof en omringende beplanting. Eerste vermelding van een kerk in 939 doch vermoedelijk nog vroeger opklimmend. Romaanse kern uit eind 12de eeuw in de vorm van een Latijns kruis met kruisingstoren.


Pastorie Sint-Jan Baptistparochie met ommuurde tuin

Afsneedorp 9 (Gent)
Alleenstaand dubbelhuis van zes traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de straat). Huidig gebouw met oude kern vermoedelijk aangepast en uitgebreid circa 1769 in opdracht van de Sint-Pietersabdij onder leiding van J. Van Duerne.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Dorpsstraat 10 (Gent)
De huidige kerk werd grotendeels gebouwd in 1775 onder leiding van L. De Villegas, religieus en bouwmeester van de Sint-Pietersabdij (jaarsteen in noordelijke gevel en koor). Westelijke zijde uitgebreid met twee traveeën en nieuwe toren voorzien van een hoge naaldspits circa 1860 naar ontwerp van architect E. de Perre.


Parochiekerk Sint-Martinus

Materplein zonder nummer (Oudenaarde)
Eerste vermelding van een kerk te Mater in 998 toen Arnulf, markgraaf van Valencijn, de kerk schonk aan de Gentse Sint-Pietersabdij. De vroegere parochiekerk bevond zich echter ten noordoosten van de tegenwoordige kerk, namelijk ter hoogte van de huidige Sint-Amelbergakapel.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Dorp zonder nummer (De Pinte)
Ingeplant ten oosten van het driehoekig, vroeger beboomd dorpspleintje, midden ommuurd kerkhof met fraai ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof, links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus, van 1929.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Dorp 2 (De Pinte)
Achterin gelegen, omgracht dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl, nieuw gebouwd in 1765 in opdracht van abt Gudwaldus Seiger van de Gentse Sint Pietersabdij, onder leiding van de abdijbouwmeesters M. Van den Haute en L. De Villegas.


Toren oude Sint-Amanduskerk

Noël Schoorensstraat 7 (Nazareth)
In 1123 door de bisschop van Doornik opgedragen aan de Sint-Pietersabdij. Heropbouw in de 17de en 18de eeuw: voornamelijk in 1771-72 vergroten van kerk door toevoeging van linker zijbeuk en bouw van een nieuwe toren onder leiding van de bouwmeester van de Sint-Pietersabdij L. De Villegas.


Oude Pastorie

Paalweg 1 (Zwalm)
Pastorie gebouwd in 1783, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met drie dakkapellen, geflankeerd door lagere zijaanbouwsels onder lessenaarsdak.