Persoon

De Villegas, L.

ID
1586
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1586

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Oude Pastorie

Paalweg 1 (Zwalm)
De Oude Pastorie is representatief voor plattelandspastorieën uit de 18de eeuw. Ook de geïsoleerde inplanting ten noorden van de kerk is karakteristiek. De huidige benaming ontstond na de bouw van een nieuwe pastorie dichter bij de kerk in 1888.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorp (De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Afsneedorp (Gent)
Zeer schilderachtig gelegen plattelandskerkje aan de linker Leie-oever met gedeeltelijk ommuurd kerkhof en omringende beplanting. Eerste vermelding van een kerk in 939 doch vermoedelijk nog vroeger opklimmend. Het huidige kerkje is echter het resultaat van talrijke verbouwingen. Romaanse kern uit eind 12de eeuw in de vorm van een Latijns kruis met kruisingstoren.


Parochiekerk Sint-Martinus

Materplein (Oudenaarde)
Eerste vermelding van een kerk te Mater in 998 toen Arnulf, markgraaf van Valencijn, de kerk schonk aan de Gentse Sint-Pietersabdij. Tegenwoordige kerk, opgericht in 1780-1783 naar ontwerp van 1780 van L. De Villegas, bouwkundige van de Gentse Sint-Pietersabdij, op de plaats van de kleinere parochiekerk. Landelijke parochiekerk typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw tot de eerste helft van de 19de eeuw, met sober exterieur en neoclassicistisch interieur.


Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Dorpsstraat 10 (Gent)
De huidige kerk werd grotendeels gebouwd in 1775 onder leiding van L. De Villegas, religieus en bouwmeester van de Sint-Pietersabdij. Westelijke zijde uitgebreid met twee traveeën en nieuwe toren voorzien van een hoge naaldspits circa 1860 naar ontwerp van architect E. de Perre. Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond: driebeukige pseudobasilicale kerk van zeven traveeën met recht afgesloten koor van één travee, links en rechts geflankeerd door een vierkante berging en sacristie. Omringend kerkhof met graftekens.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Dorp 2 (De Pinte)
Achterin gelegen dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl, nieuw gebouwd in 1765 in opdracht van abt Gudwaldus Seiger van de Gentse Sint Pietersabdij, onder leiding van de abdijbouwmeesters M. Van den Haute en L. De Villegas. Ruime omgrachte pastorietuin met ten oosten de voormalige koetshuizen daterende uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


Pastorie Sint-Jan Baptistparochie met tuin

Afsneedorp 9 (Gent)
Alleenstaand dubbelhuis van zes traveeën met twee bouwlagen en zadeldak en ommuurde tuin. Huidig gebouw met oude kern vermoedelijk aangepast en uitgebreid circa 1769 in opdracht van de Sint-Pietersabdij onder leiding van J. Van Duerne, bouwmeester. Verankerde bakstenen voorgevel met classicistische inslag, horizontaal gemarkeerd door geschilderde banden.


Toren oude Sint-Amanduskerk

Noël Schoorensstraat 7 (Nazareth)
Gewitte bakstenen toren onder tentdak, voormalige westtoren van een driebeukige kruiskerk, van 1771-72. Vanaf 1912 bouw van een nieuwe kerk iets verderop. Het mobilair uit de oude kerk wordt grotendeels overgebracht. De oude kerk werd op de toren na circa 1933 gesloopt. Op de plaats van het vroegere altaar richtte men in 1938 een monumentaal kruisbeeld op.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Villegas [online], https://id.erfgoed.net/personen/1586 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.