Persoon

De Vos-Van Kleef, Dirk

ID
1622
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1622

Beschrijving

Désiré De Vos, in zijn tijd bekend als Dirk De Vos-Van Kleef, was architect, uitgever en auteur. Hij kwam uit Vlaamsgezinde, liberale kringen en paste wellicht daarom zijn naam aan.

Als architect was hij een voorstander van de cottagestijl, wat zich uitte in de landhuizen die hij realiseerde in Hoogboom, Kalmthout, Kontich en Ekeren. In zijn publicatie “Le nouvel Anvers Cité Jardin” uit 1907 beschreef hij uitvoerig het fenomeen van de tuinwijken of landelijke villawijken die zich rond de eeuwwisseling aan de rand van Antwerpen ontwikkelden.

Hij was als schilder en meubelontwerper ook bezig met andere kunstvormen en schreef zelfs een publicatie over de “Beknopte geschiedenis van de Klos- en Naaldkant”. Desiré De Vos was drukker van affiches en was de bezieler van uitgeverij en drukkerij Mercurius aan de Rodestraat te Antwerpen.

De Vos-Van Kleef kan gezien worden als een belangrijke architectuurcriticus voor de Vlaamse architectuur van het begin van de 20ste eeuw en het interbellum. In 1910 stond hij samen met Flor Van Reeth en Paul Smekens aan de wieg van de “Bouwgids”. Dit is een architectuurtijdschrift dat werd opgericht in opdracht van de Kring voor Bouwkunde. Het vormde een verderzetting van het tijdschrift "Vademecum voor het Bouwvak". In 1922 versmolt de Kring voor Bouwkunde met de Koninklijke Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen, maar dit bracht het voorbestaan van Bouwgids niet in het gedrang. Heel veel artikels werden geschreven door De Vos; andere actieve auteurs waren Van Reeth, De Mont, Leurs, Cloquet en Hoste.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Villa 't Kersouwke

Koningin Astridlaan 71 (Kapellen)
Villa 't Kersouwke is een rechthoekig gebouw in cottagestijl van één bouwlaag onder mank zadeldak met overkragende daklijst en windborden, gebouwd tussen 1902 en 1909. De villa is ontworpen door architect Dirk De Vos-Van Kleef.


Villa De Lindekens

Koningin Astridlaan 65 (Kapellen)
Landhuis van circa 1900 naar ontwerp van D. De Vos - Van Kleef in cottagestijl, gelegen in beboomde tuin, aan straatzijde afgesloten door haag en ijzeren hek.


Villa De Merel

Koningin Astridlaan 69 (Kapellen)
Huis in cottagestijl gelegen in beboomde tuin en gebouwd in 1903 naar ontwerp van D. De Vos - Van Kleef.

Opdrachtgever van

Villa De Lindekens

Koningin Astridlaan 65 (Kapellen)
Landhuis van circa 1900 naar ontwerp van D. De Vos - Van Kleef in cottagestijl, gelegen in beboomde tuin, aan straatzijde afgesloten door haag en ijzeren hek.