Persoon

de Waghemakere, Herman

ID
1647
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1647

Beschrijving

Vader van de bouwmeesters Domien en Herman II de Waghemakere.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Hof van Immerseel met Bourgondische Kapel

Lange Nieuwstraat 29A-E (Antwerpen)
Van het voormalige Hof van Immerseel is de laatgotische huiskapel of zogenaamd "Bourgondische kapel" bewaard, gebouwd in opdracht van schout en markgraaf Jan I van Immerseel en te dateren in de jaren 1490. In het interieur zijn unieke laatgotische muurschilderingen bewaard. De kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl van twee bouwlagen onder zadeldak, bevindt zich in een vleugel tussen twee binnenplaatsen, die onder de kapel door verbonden zijn door middel van een korfboogdoorgang met stervormig ribbengewelf. Op de tweede binnenplaats bevindt zich een neotraditioneel koetshuis met paardenstal, te dateren omstreeks 1880 en wellicht toe te schrijven aan François Baeckelmans.


Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Handschoenmarkt (Antwerpen)
De oorsprong van de kathedraal was een kleine kapel uit de 9de eeuw, gelegen ten zuiden van de markt. De huidige kathedraal werd gebouwd van 1352 tot 1521. Tijdens de daarop volgende eeuw werden nog voltooiingswerken uitgevoerd.


Parochiekerk Sint-Gummarus

Kardinaal Mercierplein (Lier)
Georiënteerde kruisbasiliek in Brabantse hooggotiek. Eén der gaafste voorbeelden van deze stijl, voornamelijk wat de binnenordonnantie betreft.


Parochiekerk Sint-Jacob

Sint-Jacobstraat 9 (Antwerpen)
Basilicale kruiskerk met westtoren in Brabantse hoog-gotiek, in drie grote bouwfasen opgetrokken vanaf eind 15de eeuw tot midden 17de eeuw, door de bouwmeesters Herman I, Domien en Herman II de Waghemakere en Rombout Keldermans.


Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.


Sint-Elisabethgasthuis

Lange Gasthuisstraat 43-45, Leopoldstraat 26, 34 (Antwerpen)
Gasthuis dat opklimt tot de 11de eeuw, waarvan de nieuwe gebouwen met kapel op de huidige locatie werden ingewijd in 1238. De gotische kapel en ziekenzaal uit de 15de eeuw behoren tot de oudste gebouwen van de instelling, die op het einde van de 16de, in de loop van de 17de, en in de eerste helft van de 19de eeuw werd uitgebreid. Neoclassicistisch poortgebouw door Louis Serrure uit 1836.


Vleeshuis

Vleeshouwersstraat 38 (Antwerpen)
Halle in gotische stijl gebouwd door het gilde van de Beenhouwers in 1501-1504, naar en ontwerp van bouwmeester Herman de Waghemakere. Aangekocht door de Stad Antwerpen in 1899, en na restauratie door stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen heropend als Museum van Oudheden in 1913.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: de Waghemakere [online], https://id.erfgoed.net/personen/1647 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.