Persoon

De Weerdt, Emile

ID
1652
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1652

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bankgebouw

Kouter 175-178, Kouterdreef 2-10 (Gent)
Zij- en achtergevel van een bankgebouw in neo-Lodewijk XVI-stijl: in de afgeronde hoektravee gesigneerd en gedateerd: E. De Weerdt architecte 1914.


Burgerhuis

Koning Albertlaan 31 (Gent)
Ruim burgerhuis van drie traveeën met drie bouwlagen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevel met natuurstenen parement, horizontaal gemarkeerd door cordons en aflijnende houten kroonlijst.


Burgerhuis

Henegouwenstraat 13-21 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen met winkelpui, uit het begin van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect E. De Weerdt. Witte geglazuurde bakstenen lijstgevel verrijkt met hardsteen; voornamelijk neoclassicistische ornamenten met vermenging van Jugendstilgetinte bloempanelen.


Burgerhuis naar ontwerp van Emile De Weerdt

Tentoonstellingslaan 32 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl volgens bouwaanvraag van 1915 opgericht in opdracht van juffrouw Cl. De Kneef naar ontwerp van architect Emile De Weerdt. Het enkelhuis heeft twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudomansardedak met dakkapel onder gebogen fronton met pijnappelbekroning en een oeil-de-boeuf.


Burgerhuis ontworpen door Emile De Weerdt

Parklaan 33 (Gent)
Burgerhuis met dubbelhuisopstand ontworpen door Emile De Weerdt in 1901. Dit burgerhuis is het enige pand in de Parklaan met dubbelhuisopstand en heeft tevens een uitzonderlijk brede voorgevel.


Burgerhuis ontworpen door Emile De Weerdt

Parklaan 42, 42A-E (Gent)
Burgerhuis van twee traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (pannen), volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect Emile De Weerdt van 1898.


Burgerhuizen ontworpen door Emile De Weerdt

Krijgslaan 2, Parklaan 1-3 (Gent)
Burgerhuizen in beaux-artsstijl ontworpen door Emile De Weerdt tussen 1922-1924. Hekwerk met geometrische vormgeving.


Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Koningin Astridlaan 12-22, 14A, 20A-B, 22A (Gent)
Eenheidsbebouwing van nagenoeg identieke burgerhuizen naar ontwerp van Emile De Weerdt, volgens bouwaanvraag van 1909 opgetrokken in opdracht van Victor Carpentier.


Eenheidsbebouwing van burgerhuizen ontworpen door Emile De Weerdt

Parklaan 5-23, 11A-H, 11K, 15A-H, 15K, 7A, 9A-H, 9K (Gent)
In zijn geheel ontworpen gevelwand met art-nouveau-inslag, naar ontwerp van architect E. De Weerdt, van 1898. Complex van woningen met voortuintjes afgesloten door fraaie ijzeren hekken.


Ensemble

Land van Waaslaan 171-175, 171A (Gent)
Deze twee burgerwoningen in de Land Van Waaslaan 171 en 173–175 werden als ensemble ontworpen in art-decostijl door de Gentse architect Emile De Weerdt in 1929. De twee woningen passen visueel naadloos bij elkaar, maar kregen een andere gevelindeling. De doorlopende horizontale gevelelementen en het identieke materiaalgebruik zorgen voor de eenheid.


Herenhuis ontworpen door E. De Weerdt

Kortrijksesteenweg 584, 586A (Gent)
Opvallend semi-losstaand art-nouveauherenhuis, volgens de bouwaanvraag naar ontwerp van architect E. De Weerdt, van 1900. Algemeen vrij klassieke dubbelhuisopstand, drie traveeën en twee bouwlagen onder rechts afgewolfd zadeldak.


Hoekhuis

Akkerstraat 94, Coupure 796, 796A-C (Gent)
Hoekhuis van twee traveeën, een afgekante hoektravee en drie traveeën met drie bouwlagen. De woning werd gebouwd naar een ontwerp van architect Emile De Weerdt uit 1901.


Hoekhuis

Papegaaistraat 48 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen met tentdak, volgens archiefstukken van 1915 naar ontwerp van architect E. De Weerdt. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels: voorgevel van drie traveeën met dubbelhuisopstand, afgeschuinde hoektravee en rechts zijgevel van drie traveeën, met neoclassicistische inslag.


Katoenspinnerij S.A. Galveston

Hurstweg 8, Wiedauwkaai 52 (Gent)
Voormalige katoenspinnerij "S.A. Galveston", opgericht circa 1910, opgenomen in het UCO-consortium in 1955. Het fabriekscomplex met zijn spinnerijgebouw van het Manchestertype dateert volgens de bouwaanvraag van 1910 en is een ontwerp van architect Emile De Weerdt. Rechthoekig blok vier bouwlagen onder plat dak met markerende traptoren in neostijl. Magazijnen ten oosten opgevat als rechthoekige gebouwen van één bouwlaag onder zadeldak.


Maalderij De Nieuwe Molens

Leopold II-laan 29, 33 (Brugge)
Maalderij in 1911 opgericht naar ontwerp van architect Emile De Weerdt op gronden reikend tot aan de Kolenkaai en de Nikolaas Gombertstraat. Van het complex is vandaag alleen de vleugel aan de Leopold II-laan onder meer met machinekamer, molen, stoomketel met schoorsteen bewaard.


Maalderij De Nieuwe Molens van Gent en Brugge

Tondelierlaan 1-25, 1A (Gent)
Behouden gevel van het voormalige magazijn, representatief voor de industriële architectuur van rond de eeuwwisseling. Een eerste gedeelte van zeven traveeën dateert van 1897 naar ontwerp van E. De Weerdt, in 1904 uitgebreid in dezelfde stijl met zeven traveeën rechts naar ontwerp van dezelfde architect; verhoogd met twee bouwlagen in 1930 naar ontwerp van architect H. Thilly.


Neoclassicistisch burgerhuis

Voldersstraat 15 (Gent)
Neoclassicistisch burgerhuis naar ontwerp van E. De Weerdt, met drie bouwlagen, twee traveeën en mansardedak met dakkapel en dakvensters; daterend van circa 1900.


Stadswoning ontworpen door E. De Weerdt

Jan Baptist Davidstraat 4 (Gent)
Opvallende woning ontworpen door architect E. De Weerdt in 1907 in een fraaie art-nouveaubaksteenarchitectuur.


Vynckiersite

Nieuwevaart 51-53 (Gent)
Site van Vynckier, bedrijf van elektrisch schakelmaterieel, dat hier gevestigd is sinds 1937. Omvangrijk bedrijventerrein, dat voornamelijk de gebouwen van drie vroegere textielfabrieken groepeert: Parmentier, Van Hoegaerden & Cie, opgevolgd door Indiennerie, Teinturerie Gantoise en tenslotte de spinnerij Pipyn.


Thema's

Ontwerper van

Parklaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Weerdt [online], https://id.erfgoed.net/personen/1652 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.