Persoon

De Weerdt, Jacques

ID
1654
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1654

Beschrijving

Jacques De Weerdt (1867-1942) is actief geweest in Antwerpen en wordt beschouwd als een laatbloeier binnen de Antwerpse art nouveau. Nadat hij zijn opleiding aan de Mechelse academie volbrengt (1880), gaat hij aan de slag als tekenaar bij de staatsspoorwegen. De Weerdts eerste ontwerpen doen hem niet onderscheiden van de massa. Het is pas met zijn eigen huis in Vlaamse neorenaissance stijl (Antwerpen, Arthur Sterckstraat 10) dat hij zich in 1897 doet opmerken.

De art nouveauperiode breekt voor De Weerdt pas aan in 1904. Op dat moment zijn de meeste andere Antwerpse art nouveau architecten, zoals Jos Bascourt (1863-1927), al over hun hoogtepunt heen. Het is enigszins verwonderlijk dat De Weerdt zijn lokale collega-architecten niet als voorbeeld gebruikt. In plaats daarvan opteert hij voor de Brusselse art nouveau als inspiratiebron. Invloeden van Horta zijn in zijn eerste art nouveau-ontwerp duidelijk aanwezig. Deze vernieuwende invalshoek zorgt dat dit “Quinten Metsijs”-huis (Cogels-Osylei 80) meteen een statement maakt in Antwerpen.

De Weerdts eerste ontwikkelingen binnen de art nouveau gebeuren zonder veel eigen inspiratie. Hij houdt nogal sterk vast aan de ontwerpen van zijn grote voorbeelden en aan modelboeken. Pas vanaf 1905 geeft De Weerdt een eigen invulling aan zijn art nouveau. Hij opteert voor een meer florale en louter decoratieve benadering. Hier en daar duiken ook de eerste tekenen van neorococo op, een stijl die De Weerdt drie jaar later ook toepast voor zijn derde eigen woning in de Lange Van Ruusbroecstraat 6. Tot op het einde van de jaren 1920 blijft hij een gevelarchitectuur produceren in diverse neostijlen, inspelend op de wensen van het publiek.

De Weerdt sterft in de psychiatrie op 9 maart 1942.

  • PERON Evi 1999: Art nouveau-architectuur in Antwerpen: het oeuvre van bouwmeester Jacques De Weerdt (1867-1942), onuitgegeven licenciaatverhandeling Katholieke Universiteit Leuven.
  • VAN DYCK Ursula 1996: Jacques De Weerdt 1868-1942, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent.
  • VANHOVE B. 1978: De art nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Rijksuniversiteit Gent.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Aannemerswoning Louis Masson-Thys

De Marbaixstraat 20 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl met magazijn en paardenstal, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Louis Masson-Thys, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912.


Appartementsgebouw in art nouveau

Korte Van Ruusbroecstraat 33 (Antwerpen)
In 1913 realiseerde architect Jacques De Weerdt tussen recente eenheidsbebouwing in eenvoudige art nouveau, een opvallend appartementsgebouw, in opdracht van Bert Miselyn, die in de naastgelegen woning op nummer 35 woonde.


Architectenwoning Jacques De Weerdt

Lange Van Ruusbroecstraat 6 (Antwerpen)
Deze statige woning met een natuurstenen gevel in neorococo was de derde woning die architect Jacques De Weerdt voor zichzelf ontwierp. Hij tekende de woning in 1908, toen nog wonend in zijn net gebouwde art-nouveauwoning om de hoek in de Oostenstraat.


Architectenwoning Jacques De Weerdt

Arthur Sterckstraat 10 (Antwerpen)
Rijwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl waarvoor bouwaanvraag van 29 juli 1897, opgetrokken als eerste eigen woning door de architect Jacques De Weerdt, destijds tekenaar bij de Staatsspoorwegen.


Art-nouveau-burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 4 (Antwerpen)
In 1908 ontwierp architect Jacques De Weerdt twee naast elkaar gelegen burgerhuizen in het begin van de Lange Van Ruusbroecstraat, vlakbij zijn eigen woning in de Oostenstraat 36. Hij bouwde de huizen voor eigen rekening.


Art-nouveau-burgerhuis

Schorpioenstraat 17 (Antwerpen)
Opvallende art-nouveauwoning, in 1906 ontworpen door architect Jacques De Weerdt als rentenierswoning voor De Graaf uit de Filomenastraat 14 in Zurenborg.


Art-nouveau-burgerhuis

Oostenstraat 32 (Antwerpen)
Deze woning is een opvallende, gaaf bewaarde art-nouveau-realisatie van Jacques De Weerdt, gebouwd rond 1907 Helene Citroen-Cahn, die in Zurenborg woonde in de Walvisstraat 35.


Art-nouveau-burgerhuis

Transvaalstraat 30 (Antwerpen)
Deze art-nouveau-burgerwoning is in 1906 ontworpen door architect Jacques De Weerdt. Deze speelde een belangrijke rol binnen de ontwikkeling van de art nouveau in Antwerpen.


Art-nouveau-winkelhuis met diamantslijperij

Provinciestraat 271 (Antwerpen)
Deze woning werd samen met de links aansluitende woning gebouwd rond 1912 naar ontwerp van architect Jacques De Weerdt.


Art-nouveauburgerhuis

Stenenbrug 99 (Antwerpen)
Woning met lijstgevel van witte baksteen afgewisseld met hardsteen, gedateerd 1912 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.


Art-nouveauburgerhuis

Van Iseghemlaan 12 (Oostende)
Voormalige dubbelwoonst in art-nouveaustijl, gebouwd circa 1904 in opdracht van Jan Raskop en vermoedelijk opgetrokken naar ontwerp van J. de Weerdt.


Art-nouveauwoning 't Daghet in den Oosten

Oostenstraat 28 (Antwerpen)
De woning "'t Daghet in den Oosten" is een opvallende art-nouveau-realisatie van Jacques De Weerdt, gebouwd rond 1906 als rentenierswoning voor Hoedemaker, die op Zurenborg woonde in de Grotehondstraat 20.


Burgerhuis en meergezinswoning in art-nouveaustijl

Zénobe Grammestraat 48-50 (Antwerpen)
Geheel gevormd door het burgerhuis "Eglantine" (nummer 48) en een aanpalende meergezinswoning met winkel (nummer 50) in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de heer De Lamotte, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1905.


Burgerhuis in art nouveau

Weidestraat 56 (Antwerpen)
Huis in late art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1907 naar ontwerp van Jacques De Weerdt; witte bakstenen lijstgevel met dito lichtblauwe banden.


Burgerhuis in art nouveau

Waterloostraat 27 (Antwerpen)
Voor deze woning in zwierige art nouveau maakte architect Jacques De Weerdt een bouwdossier op in 1904 in opdracht van Joseph Verheyen.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Helenalei 3 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909. Opdrachtgever was de diamantbewerker, later zanger en cabaretier Simon Witjas, bekend onder de artiestennaam Paul Collin.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Helenalei 15 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de weduwe J. Linssen-Daelemans, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Lange Lobroekstraat 12 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl, samen met het achter aanpalende winkelhuis De Marbaixstraat 5-7 gebouwd in opdracht van Jacques Parren, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909, uitgevoerd in 1910.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 27 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de heer K. Cornelissen, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1910.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 31 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de heer A. Vraie, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 47 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Louis De Weerdt, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1910.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 14 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1909.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Oostenstraat 34 (Antwerpen)
Deze woning werd in 1906 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van Leys, wonende in de Van Immerseelstraat 8.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Antoon van Dyckstraat 64 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Edmond Itschert, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1907. De ingediende bouwplannen in neorococostijl werden niet gevolgd, maar vereenvoudigd tot een gevelontwerp met klassieke inslag.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Cuperusstraat 37 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Ceulemans, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Helenalei 7 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer J. Vermeiren, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911, opgetrokken in 1912.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Transvaalstraat 32 (Antwerpen)
Deze statige burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1909 getekend door architect Jacques De Weerdt. De witte natuurstenen gevel sluit, ondanks de andere bouwstijl aan bij de naastgelegen woning die De Weerdt een paar jaar eerder realiseerde.


Burgerhuis in eclectische stijl

De Marbaixstraat 9-11 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1909, uitgevoerd in 1910.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Weidestraat 69 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de diamantbewerker P. De Prée, naar een ontwerp door architect Jacques De Weerdt uit 1902. Het ontwerp is sterk verwant met zijn eerste eigen woning uit 1897 in de nabijgelegen Arthur Sterckstraat.


Burgerhuis met paardenstal en magazijn

De Marbaixstraat 39 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl met magazijn en paardenstal op de binnenplaats, gebouwd in opdracht van Eugène De Reydt, naar ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911.


Burgerhuis met pakhuis

Plantin en Moretuslei 69, Wipstraat 35 (Antwerpen)
Geheel gevormd door een burgerhuis in neorococostijl en een achterliggend pakhuis in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912. Opdrachtgever was Emmanuel Elias Korpes, een vernis- en verffabrikant en -handelaar van vermoedelijk Nederlands-Joodse origine.


Burgerhuizen in art nouveau

Korte Van Ruusbroecstraat 43-45 (Antwerpen)
Deze twee burgerwoningen in art nouveau werden gerealiseerd rond 1908 door bouwmeester Jacques De Weerdt, voor eigen rekening.


Burgerhuizen in art-nouveaustijl

Belgiëlei 200-202 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1907. Opdrachtgevers waren leden van de familie Thiébaud en Coquilhat, meer bepaald Léon Thiébaud, mevrouw Em. Thiébaud, weduwe H. Willems, mevrouw Elvire Thiébaud echtgenote A. Cooreman, Léon en Camille Coquilhat.


Burgerhuizen in eclectische stijl

Oostenstraat 40-41 (Antwerpen)
Twee identieke burgerhuizen in eclectische stijl, ontworpen in 1908 door F. Mijlemans in opdracht van Van Reeth, die op Zurenborg woonde in de Ramstraat 21.


Café De Marbaix

De Marbaixstraat 2 (Antwerpen)
Café in art-nouveaustijl op de hoek van De Marbaixstraat en Lange Lobroekstraat, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1910, uitgevoerd in 1911. Tot hetzelfde vastgoedproject behoren het winkelhuis en de gekoppelde meergezinswoningen De Marbaixstraat 4 en 8-10.


De Dageraad

Lange Lobroekstraat 14 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1907.


De Marbaixstraat

De Marbaixstraat 1-56, 58-68 (Antwerpen)
Gelegen op het gehucht Dam tussen Lange Lobroekstraat en Ceulemansstraat. Opening door architect Jacques De Weerdt op 22 februari 1910. Genoemd naar hoofdingenieur-directeur van Bruggen en Wegen August De Marbaix, die in de jaren 1840-1843 de leiding had bij de aanleg van de Rijn- of havenspoorweg.


Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt

Oostenstraat 36 (Antwerpen)
Woning "Den Herfst", eigen woning van architect Jacques De Weerdt, die hij in 1906 ontwierp in een heel sterk door de art nouveau beïnvloede eclectische stijl.


Eclectisch burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 8 (Antwerpen)
Eclectisch burgerhuis, gebouwd naar een ontwerp uit 1908 van bouwmeester Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte, als rentenierswoning.


Eenheidsbebouwing in art-nouveaustijl

Herentalsebaan 12-18 (Antwerpen)
Rijhuizen in spiegelbeeld, van telkens vier bouwlagen onder plat dak, gedateerd 1913, vermoedelijk naar ontwerp van Jacques De Weerdt.


Eenheidsbebouwing in art-decostijl

Berkenlaan 57-61 (Antwerpen)
Geheel gevormd door twee meergezinswoningen en een burgerhuis, naar een ontwerp door de architecten Jacques De Weerdt en Alfons Van Braekel uit 1921. Opdrachtgever was Valentinus Locus-Dineur, afkomstig uit het Limburgse Beringen.


Ensemble De Mot

Waterloostraat 26-28 (Antwerpen)
Het art-nouveau-ensemble van twee woningen werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle.


Ensemble in art-nouveaustijl

Guldenvliesstraat 56-58 (Antwerpen)
Op de scherpe hoek van de Guldenvlies- met de Waterloostraat tekende architect Jacques De Weerdt in 1904 het ontwerp voor twee art-nouveauwoningen.


Geheel van drie meergezinswoningen in art-nouveaustijl

Plantin en Moretuslei 89-91, Provinciestraat 228 (Antwerpen)
Geheel van drie meergezinswoningen in art-nouveaustijl op de hoek van Plantin en Moretuslei en Provinciestraat, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911. Het programma omvat twee winkels, een café en twaalf huurkwartieren. Opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een café-uitbater van Nederlands-Joodse origine.


Geheel van twee burgerhuizen en een meergezinswoning in beaux-artsstijl

Plantin en Moretuslei 79-85 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen en een meergezinswoning in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912. Opdrachtgever was Pierre De Lathouwer, over wie verder niets bekend is. Het oorspronkelijke programma omvatte behalve de twee eengezinswoningen, twee winkels met woonst en vermoedelijk acht huurkwartieren.


Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 49-51 (Antwerpen)
Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de heer De la Motte, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909, uitgevoerd in 1910.


Gekoppelde meergezinswoningen in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 8-10 (Antwerpen)
Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde meergezinswoningen in art-nouveaustijl, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1910, uitgevoerd in 1911. Tot hetzelfde vastgoedproject behoren het café en winkelhuis De Marbaixstraat 2-4.


Gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl

Plantin en Moretuslei 71-73 (Antwerpen)
Twee gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1913-1914. Opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een caféuitbater van Nederlands-Joodse origine.


Handels-, kantoor- en appartementsgebouw met werkplaats in art-nouveaustijl

Plantin en Moretuslei 75, Wipstraat 25-27 (Antwerpen)
Complex van twee gebouwen in art-nouveaustijl tussen Plantin en Moretuslei en Wipstraat, opgetrokken in opdracht van de heer Van den Heuvel, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1913. Het oorspronkelijke programma omvatte een winkel met privéwoning en atelier, kantoren, appartementen en kwartieren voor verhuur.


Herenhuis in art-nouveaustijl

Markgravelei 143 (Antwerpen)
Herenhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de rentenier Pierre Joseph Ceulemans, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911. Een project uit 1912 voor een winkelpand op het aanpalende hoekperceel met de Jan Van Rijswijcklaan, vond geen doorgang.


Hoekcomplex in art-nouveaustijl

De Boeystraat 14-16, Provinciestraat 258 (Antwerpen)
Geheel gevormd door een meergezinswoning met winkel of café, en twee flankerende burgerhuizen in art-nouveaustijl, gelegen op de hoek van De Boeystraat en Provinciestraat. Architect Jacques De Weerdt tekende in 1912 voor het ontwerp, opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een café-uitbater van Nederlands-Joodse origine.


Huis Quinten Matsys

Cogels-Osylei 80 (Antwerpen)
Prominente realisatie binnen de Antwerpse art nouveau, ontworpen in 1904 door Jacques De Weerdt in opdracht van Jan Forton.


Meergezinswoning

De Marbaixstraat 15 (Antwerpen)
Meergezinswoning met art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van de heer H. Brunein, naar een ontwerp door Jacques De Weerdt uit 1910.


Meergezinswoning in art nouveau

Jan Van Rijswijcklaan 50 (Antwerpen)
Meergezinshuis in art nouveau gebouwd in opdracht van de rentenier Pierre Joseph Ceulemans, naar een ontwerp van architect Octave Lauwaert uit 1911. Het afgeschuinde hoekhuis met de Lange Lozanastraat telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien).


Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Lemméstraat 7 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Joseph Maas, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1913. Het gebouw is representatief voor het oeuvre van Jacques De Weerdt uit de periode vanaf omstreeks 1905 tot aan de Eerste Wereldoorlog.


Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Marialei 19 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Paul Burelle, naar een ontwerp door de architect Jacques de Weerdt uit 1912.


Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Plantin en Moretuslei 87 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912 (gevelinscriptie). Opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een caféuitbater van Nederlands-Joodse origine.


Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Plantin en Moretuslei 77 (Antwerpen)
Meergezinswoning in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912. Opdrachtgever was G. Deneer-Simons, te oordelen naar de stierenkop onder het dakvenster wellicht een slager van beroep.


Meergezinswoningen met winkel in art-nouveaustijl

Lange Lobroekstraat 203-207 (Antwerpen)
Meergezinswoningen met winkel in art-nouveaustijl naar ontwerpen door de architect Jacques De Weerdt, nummers 205-207 in opdracht van de heer J. Verschraegen uit 1911, nummer 203 in opdracht van bakker Louis Leber uit 1912.


Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 2 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis, gebouwd naar een ontwerp uit 1908 van bouwmeester Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte, als rentenierswoning.


Neoclassicistisch burgerhuis van Jacques De Weerdt

Waterloostraat 41 (Antwerpen)
Deze rijk versierde neoclassicistische burgerwoning werd in 1905 ontworpen door architect Jacques De Weerdt. Hij realiseerde het huis voor eigen rekening.


Neoclassicistische stadswoning

Ieperstraat 36 (Antwerpen)
Neoclassicistische stadswoning gebouwd rond 1895 voor rekening van G. Spiessens naar ontwerp van bouwmeester Jacques De Weerdt.


Rijhuis in art nouveau

Pelikaanstraat 88 (Antwerpen)
Winkelhuis in art-nouveaustijl naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1919, voltooid in 1920. Opdrachtgever was Hillel David Ginsburg, een van oorsprong Joods-Russische diamanthandelaar.


Twee art-nouveau-burgerhuizen

Lange Van Ruusbroecstraat 13-15 (Antwerpen)
Nagenoeg identieke, doch in details verschillend uitgewerkte rijhuizen in late art nouveau naar ontwerp van Jacques De Weerdt van 1906 voor Albert Goor uit de Waterloostraatstraat 39 in Zurenborg.


Twee burgerhuizen in art-nouveaustijl

Cuperusstraat 3, Zurenborgstraat 5 (Antwerpen)
Twee burgerhuizen in art-nouveaustijl, rug aan rug opgetrokken op een perceel tussen Cuperusstraat en Zurenborgstraat. Opdrachtgever was rentenier Pierre Faes-Van Acker, de architect Jacques De Weerdt tekende het ontwerp in 1912.


Twee burgerhuizen met diamantslijperij

Korte Van Ruusbroecstraat 47-49 (Antwerpen)
Deze twee identieke, gespiegelde burgerhuizen met eclectische lijstgevels, werden in 1907 ontworpen door bouwmeester Jacques De Weerdt voor Van Schevenstein en Myin. Samen met de twee woningen werd de achterliggende diamantslijperij gebouwd, een gebouw dat nog steeds is bewaard.


Winkelhuis

Provinciestraat 262 (Antwerpen)
Winkelhuis in eenvoudige art nouveau, ontworpen in 1913 door Jacques De Weerdt, de brede korfbogige winkelpui werd omgevormd tot garage.


Winkelhuis

Sint-Hubertusstraat 129 (Antwerpen)
Winkelhuis in late art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1910 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.


Winkelhuis in art-nouveaustijl

Jezusstraat 19-21 (Antwerpen)
Winkelhuis in art-nouveaustijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1904. Opdrachtgever was Henri Climan-Ruyssers, fotograaf, handelaar in benodigdheden voor fotografie, drukker en uitgever van prentbriefkaarten.


Winkelhuis in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 4 (Antwerpen)
Winkelhuis in art-nouveaustijl voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1910, uitgevoerd in 1911. Tot hetzelfde vastgoedproject behoren het café en de gekoppelde meergezinswoningen De Marbaixstraat 2 en 8-10.


Winkelhuis met stal in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 5-7 (Antwerpen)
Winkelhuis in art-nouveaustijl, samen met het achter aanpalende burgerhuis Lange Lobroekstraat 12 gebouwd in opdracht van Jacques Parren, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909, uitgevoerd in 1910.


Woning Les Mouettes

Waterloostraat 39 (Antwerpen)
In 1905 ontwierp architect Jacques De Weerdt de woning Les Mouettes. Met deze woning vond De Weerdt zijn eigen stijl binnen de art nouveau, geïnspireerd door de zwierige art nouveau van Victor Horta.


Woning Napoleon

Waterloostraat 30 (Antwerpen)
De woning Napoleon werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Jacques De Weerdt

Lange Van Ruusbroecstraat 6 (Antwerpen)
Deze statige woning met een natuurstenen gevel in neorococo was de derde woning die architect Jacques De Weerdt voor zichzelf ontwierp. Hij tekende de woning in 1908, toen nog wonend in zijn net gebouwde art-nouveauwoning om de hoek in de Oostenstraat.


Architectenwoning Jacques De Weerdt

Arthur Sterckstraat 10 (Antwerpen)
Rijwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl waarvoor bouwaanvraag van 29 juli 1897, opgetrokken als eerste eigen woning door de architect Jacques De Weerdt, destijds tekenaar bij de Staatsspoorwegen.


Art-nouveau-burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 4 (Antwerpen)
In 1908 ontwierp architect Jacques De Weerdt twee naast elkaar gelegen burgerhuizen in het begin van de Lange Van Ruusbroecstraat, vlakbij zijn eigen woning in de Oostenstraat 36. Hij bouwde de huizen voor eigen rekening.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 14 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1909.


Burgerhuis in eclectische stijl

De Marbaixstraat 9-11 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1909, uitgevoerd in 1910.


Burgerhuizen in art nouveau

Korte Van Ruusbroecstraat 43-45 (Antwerpen)
Deze twee burgerwoningen in art nouveau werden gerealiseerd rond 1908 door bouwmeester Jacques De Weerdt, voor eigen rekening.


Café De Marbaix

De Marbaixstraat 2 (Antwerpen)
Café in art-nouveaustijl op de hoek van De Marbaixstraat en Lange Lobroekstraat, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1910, uitgevoerd in 1911. Tot hetzelfde vastgoedproject behoren het winkelhuis en de gekoppelde meergezinswoningen De Marbaixstraat 4 en 8-10.


De Dageraad

Lange Lobroekstraat 14 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1907.


Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt

Oostenstraat 36 (Antwerpen)
Woning "Den Herfst", eigen woning van architect Jacques De Weerdt, die hij in 1906 ontwierp in een heel sterk door de art nouveau beïnvloede eclectische stijl.


Gekoppelde meergezinswoningen in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 8-10 (Antwerpen)
Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde meergezinswoningen in art-nouveaustijl, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1910, uitgevoerd in 1911. Tot hetzelfde vastgoedproject behoren het café en winkelhuis De Marbaixstraat 2-4.


Neoclassicistisch burgerhuis van Jacques De Weerdt

Waterloostraat 41 (Antwerpen)
Deze rijk versierde neoclassicistische burgerwoning werd in 1905 ontworpen door architect Jacques De Weerdt. Hij realiseerde het huis voor eigen rekening.


Winkelhuis in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 4 (Antwerpen)
Winkelhuis in art-nouveaustijl voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1910, uitgevoerd in 1911. Tot hetzelfde vastgoedproject behoren het café en de gekoppelde meergezinswoningen De Marbaixstraat 2 en 8-10.


Thema's

Ontwerper van

Berchem

Helenalei

Jan Van Rijswijcklaan

Korte Van Ruusbroecstraat

Kruishofstraat

Oostenstraat

Van den Nestlei


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Weerdt [online], https://id.erfgoed.net/personen/1654 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.