Persoon

Deweirdt, Richard

ID
1656
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1656

Beschrijving

Richard Deweirdt is geboren te Drongen op 24 november 1904 uit een landbouwersgzin met tien kinderen.

Van 1918 tot 1920 was hij leerling aan het Sint-Amanduscollege te Gent. Gezien zijn voorliefde voor tekenen en schrijnwerken, studeerde hij van 1920 tot 1923 verder aan de beroepsschool Glorieux te Oostakker.Hij behaalde er met grootste onderscheiding het diploma van meubelmaker-schrijnwerker. Tijdens deze opleiding volgde hij ook tekenlessen inzake bouwkunde.

Richard Deweirdt bracht zijn militaire dienst in 1925 door op het tekenbureel van het verweerkorps te Brussel. In hetzelfde jaar was hij ook leerling aan de Academie van Molenbeek.

Na zijn legerdienst voelde hij zich meer en meer aangetrokken tot het beroep van architect. Hij studeerde dan ook verder van 1925 tot 1928 aan de Koninklijke Academie van Schoone Kunsten te Gent waar hij zijn diploma haalde. Hij werd ingeschreven in het Provinciaal Register onder nummer 127.

Tot eind 1931 volgde hij stage bij verschillende architecten, waaronder architect Frans Meirlé.

In 1932 begon hij voor eigen rekening te werken te Drongen en huwde hij met Albertine Van Den Berghe, de zus van Albert Van Den Berghe die de leiding had over de Gentse meubelfabriek Van Den Berghe –Pauvers.

Hij was vooral actief in Drongen, Gent, Lovendegem, Deinze, Aalter, Zomergem, Lochristi, maar ook in Oostende en Koekelberg

  • DEWEIRDT M. 2016: onuitgegeven nota.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bakkerij

Distelstraat 1 (Gent)
Burgerhuis met bakkerij en oven, gelegen op de hoek van de Patijntjestraat en de Distelstraat, volgens de bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect Richard Deweirdt in opdracht van Gustaaf Lippens. Gedeeltelijk onderkelderd hoekpand van twee bouwlagen en één en vijf traveeën met ertussen een afgekante hoektravee, onder een plat dak. De stadswoning is opgetrokken in een zakelijke architectuur met invloeden van de expressionistische baksteenarchitectuur.


Burgerhuis ontworpen door Richard Deweirdt

Veerstraat 21 (Gent)
Rijwoning in romantisch kubisme van drie bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak, in 1937 geregistreerd in het kadaster als woning van architect Richard Deweirdt, bouwkundige.


Hoekpand ontworpen door Richard Deweirdt

Domien Ingelsstraat 30, 30A (Gent)
Hoekwoning in expressionistische baksteenarchitectuur uit het interbellum van respectievelijk één, twee en drie bouwlagen onder een plat dak, naar ontwerp van architect Richard Deweirdt.


Villa

Schoolstraat 47 (Lochristi)
Villa van de bloemisten Adriaenssens-Prové. Bakstenen villa met art-deco-inslag uit 1930, naar verluidt naar ontwerp van architect Richard Deweirdt.

Bewoner van

Burgerhuis ontworpen door Richard Deweirdt

Veerstraat 21 (Gent)
Rijwoning in romantisch kubisme van drie bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak, in 1937 geregistreerd in het kadaster als woning van architect Richard Deweirdt, bouwkundige.


Thema's

Ontwerper van

Coupure

Tennisbaanstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Deweirdt [online] https://id.erfgoed.net/personen/1656 (Geraadpleegd op )