Alfried Defever werd in 1874 geboren in Antwerpen. Hij studeerde bouwkunst aan de Koninklijke Academie in Antwerpen (2 jaar lager en 5 jaar middelbaar onderwijs), die hij in 1895 verliet. Vanaf 1900 vormde hij een vennootschap met August Cols. Als voornaamste bouwheer hadden de vennoten de Naamloze Maatschappij voor het Bouwen van Burgerhuizen, waarvoor ze in de wijk Zurenborg veel huizen realiseerden.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Transvaalstraat 18 (Antwerpen)
Het ontwerp van deze woning werd in 1914 getekend door architect Alfred Defever, die een bestaande woning voorzag van een nieuwe, eigentijdse voorgevel.
Transvaalstraat 14 (Antwerpen)
Deze half vrijstaande burgerwoning in cottagestijl werd in 1926 gebouwd als pendant voor de woning op nummer 12.
Helenalei 29 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de wisselagent Jules Schiltz, naar een ontwerp door de architect Joseph Merckx uit 1912.
Gratiekapelstraat 8 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer A.A. Reynen uit 1898, naar een ontwerp door de architect Alfried Defever uit 1898. Voor de bouw van het pand werden twee traditionele diephuisjes met trap- en puntgevel uit de 17de eeuw gesloopt.
Lange Leemstraat 45 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Hormess, naar een ontwerp door de architect Edmond Leclef uit 1881. Het hotel werd door Jos. Beeckmans-Segers verhoogd en uitgebreid, naar een ontwerp door de architect Alfried Defever uit 1927.
Uitbreidingstraat 568 (Antwerpen)
Eenvoudige eclectische meergezinswoning, gebouwd in 1914 als opbrengstwoning. Het ontwerp werd getekend door architect Alfried Defever.
Harmoniestraat 68 (Antwerpen)
Ziekenhuis in art-decostijl naar een ontwerp door de architect Alfried Defever uit december 1927, opgetrokken na het verkrijgen van de bouwvergunning in juni 1928. Opdrachtgever was de Société Coopérative Hôpitaux & Cliniques. De naam Eeuwfeestkliniek verwijst naar het eeuwfeest van de Belgische onafhankelijkheid in 1930, het jaar waarin het ziekenhuis werd geopend.
Bleekhofstraat 22 (Antwerpen)
Toonzaal-magazijn met art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van de fietsen- en motofabriek Scaldis, naar een ontwerp door de architect Alfried Defever uit 1913. Achteraan aansluitend burgerhuis in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw.
Borzestraat 13-15 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architect Alfried Devefer uit 1913. Opdrachtgever was Xavier Gheysens, notaris van 1912 tot 1937. Aan het nieuwbouwproject ging in 1912 een project vooraf nog opgezet door diens vader Frédéric Gheysens, notaris van 1870 tot 1912, die het bestaande pand op dit perceel door de aannemer Louis Peeters-Gowie wilde laten verbouwen.
Jan Van Rijswijcklaan 58-60 (Antwerpen)
Samenstel van twee vroegere burgerhuizen in beaux-artsstijl, die vandaag zijn geïntegreerd in een nieuwbouwcomplex met vier appartementen en een bankkantoor. Nr. 58 naar een ontwerp van architect Alfried Defever uit 1914, in opdracht van de koopman R. van de Vorst. Nr. 60 door architect Carlos Van der Voodt uit 1920, in opdracht van L. Schumacher.
Prinsesstraat 39 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis uit de 17de eeuw. Emiel Hostie liet de trapgevel in 1924 onder leiding van de architect Alfried Defever ingrijpend restaureren, met een premie van het stadsbestuur van Antwerpen.
Verbondstraat 15-17 (Antwerpen)
Dit samenstel van twee woningen in beaux-artsstijl werd gebouwd in opdracht van juffrouw C.J.M. Fillet naar ontwerp van bouwmeesrer Alfred Defever.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Defever [online], https://id.erfgoed.net/personen/1747 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.