Arthur Degeyter werd geboren op 16 november 1919 in Brugge. Zijn vader en grootvader (langs moederszijde) waren meubelmaker-schrijnwerker. Hijzelf volgde een opleiding bouwkundig tekenen aan de Academie voor Schone Kunsten in Brugge en van 1937 tot 1941 een opleiding architect aan het Sint-Lucasinstituut in Gent waar op dat moment nog een synthese van modernisme en traditionalisme werd gepropageerd, met aandacht voor esthetiek en Gesamtkunstwerk. Ook later bleef hij verbonden met het Sint-Lucasinstituut, onder andere via het Cenakel waarin gediscussieerd werd over religieuze architectuur. Na zijn opleiding aan Sint-Lucas liep hij stage bij de regionalistische architecten Jozef en Luc Viérin in Brugge, waar hij meewerkte aan verschillende restauraties in Veurne. Tegelijk volgde hij een opleiding stedenbouw aan La Cambre, onder andere bij Raphaël Verwilghen en Jean-Jules Eggericx. Vanaf 1943 werkte Degeyter op het stedenbouwkundig bureau van Brugge aan urbanisatieplannen. Mede omwille van deze functie werd de Vlaamsgezinde Degeyter na de Tweede Wereldoorlog gearresteerd en anderhalf jaar geïnterneerd in Sint-Kruis. Tijdens deze internering bouwde hij een groot netwerk uit van Vlaamsgezinden die hij later tegenkwam als opdrachtgever of aannemer. Via een oom van zijn vrouw (Henri Depuydt, directeur van de Sint-Godelieveabdij Ten Putte) en de geestelijke Michiel English kreeg hij ook heel wat katholieke opdrachten.
Al in 1937 maakte de 18-jarige Degeyter de plannen voor de woning met werkplaats van zijn familie aan de Hugo Verrieststraat 5A-5B in Brugge. In 1947 startte Degeyter als zelfstandig architect in Lichtervelde maar in de eerste helft van de jaren vijftig werkte hij ook nog als ontwerper van meubels en interieurelementen voor Top-Mouton, een aspect dat hij bij heel wat van zijn ontwerpen voor zijn rekening zou nemen. Vanaf midden jaren zestig werd hij hierin bijgestaan door zijn tweede vrouw Rita Gesquière die opgeleid was als binnenhuisarchitect. Van 1970 tot 1984 was Degeyter ook lid van het Provinciaal Comité van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Ten slotte had hij ook een grote interesse voor tuinaanleg, getuige zijn lidmaatschap van Groene Ruimten – Espaces Verts.
Degeyter heeft doorheen zijn carrière heel wat stagiairs en medewerkers gehad, onder andere Vivian Desmet, Paul Goethals, Hendrik Scherpereel (1958-1964) Erik Vuylsteke (begin de jaren zeventig tot 1992), Karel Lantsoght (1977-1991), Yvan Top, Yvan Claeys, Marc Van Den Driessche en Emmanuel de Crombrugghe. Na het sluiten van zijn architectenbureau in 1992 werkte hij nog een kleine tien jaar samen met zijn zoon Jan, waarbij hijzelf vaak het voorontwerp maakte. Hij werkte vaak samen met dezelfde kunstenaars (glazeniers Michel Martens en Cyriel Maertens, kunstsmid Roger Bonduel, Maurits Witdouck, Rogier Vandeweghe en Frits Kieckens) en landschapsarchitecten (Paul Deroose en André Van Wassenhove).
Deze oeuvrebespreking en de aangehaalde voorbeelden zijn vooral gebaseerd op de licentiaatsverhandeling van Celine Oosterlynck uit 2007.
Degeyters oeuvre omspant bijna een halve eeuw (1947-1992) en omvat een duizendtal realisaties, hoofdzakelijk in West-Vlaanderen (voornamelijk Brugge en deelgemeenten maar ook de kuststreek, en de streek rond Ieper, Roeselare en Kortrijk). Daarnaast realiseerde hij ook verschillende projecten rond Gent en in Hasselt. Typologisch bestaat zijn oeuvre vooral uit woningen, abdijen, kerken en bedrijfsgebouwen, en restauraties. Als restauratie-architect volgde Degeyter de toenmalige evolutie van meer ingrijpende herstellingen vanuit een bepaalde esthetische visie in de jaren vijftig, zestig en zeventig, naar eerder behoedzame en historisch onderbouwde restauraties in de jaren tachtig. Belangrijke restauraties zijn:
Verschillende van deze restauraties omvatten nieuwbouw, waaronder kapellen. Maar ook daarnaast ontwierp Degeyter heel wat kapellen, parochiekerken en wijkkerken. Vaak zijn dit modernistische gebouwen op menselijke schaal die een grote eenvoud vertonen in grondplan (rechthoekig) en opstand, een doordachte lichtwerking en een verzorgde, artistieke afwerking. Zijn belangrijkste realisaties zijn:
Het merendeel van Degeyters omvangrijke oeuvre bestaat echter uit woningen die een grote diversiteit aan types en vormentalen vertonen. Een constante is de verzorgde esthetiek wat zich meer concreet vertaalt in bestudeerde verhoudingen, eenvoud in grondplan en opstand, aandacht voor materialiteit en de integratie van de woning in haar omgeving (tuin). De eerste tien jaar van zijn carrière (1947-1956) bouwde Degeyter voornamelijk traditionele, regionalistische woningen, in de lijn van zijn stagemeester Jozef Viérin en Engels voorbeelden (Arts and Crafts en Edwin Lutyens in samenwerking met tuinarchitecte Gertrude Jekyll). Typerend is het gebruik van regionale materialen en bouwtradities en de aandacht voor inplanting, maar de woningen getuigen ook al van een eenvoud (qua grondplannen, volumes en gevels) die aansluit bij modernisme. Eén van de meest representatieve voorbeelden volgens Oosterlynck is de Woning Leys aan de Oostendse Steenweg 171 in Brugge (1955), een eerder bescheiden woning (gefinancierd door de wet De Taeye) waarin Degeyter veel aandacht besteedde aan de verhoudingen, een spel van symmetrie en asymmetrie met open en gesloten vlakken, klassieke verhoudingen, zorg voor detail en eenvoud. Andere voorbeelden zijn:
In deze periode ontwierp Degeyter ook al enkele modernistische woningen zoals de (gesloopte) kunstenaarswoning van glazenier Michel Martens aan de Zeeweg 65 in Brugge (Sint-Andries) die mee door Martens ontworpen was. Degeyter zelf bouwde vlakbij (Zeeweg 69) voor zichzelf ook een moderne woning (1951-1954). Vanaf 1956 ontwerpt hij meer en meer modernistische woningen, onder invloed van Michel Martens en de veranderende smaak van zijn cliënteel (Expo ’58). Daarnaast blijft hij ook traditionele woningen bouwen (soms met een modern interieur, zoals de woning van George Loose in Torhout). Voorbeelden van dit modernisme zijn de Woning Urbain Vandecasteele in Aalbeke (1958) en de Woning Follebout in Jabbeke (1959).
Voornamelijk in de eerste helft van de jaren zestig realiseert Degeyter uitgesproken modernistische woningen, gekenmerkt door een plat dak, horizontalisme en grotere planvrijheid maar met een volgehouden aandacht voor verhoudingen, open en gesloten (volumetrie), materialiteit, en vooral de relatie met de omgeving. Eén van de meest typerende voorbeelden hiervan is de Woning De Four aan de Koningin Astridlaan 83 in Moeskroen (1961) dat een eerste vermelding ontving bij de Prijs Van de Ven in 1964. Andere voorbeelden zijn:
Daarnaast realiseert hij ook modernistische woningen met een hellend dak:
Mede onder invloed van reizen naar Denemarken en Finland in 1965 en het Scandinavisch modernisme van Alvar Aalto, Jorn Utzon en Arne Jacobsen, zoekt Degeyter naar een verzoening van modernisme en regionalisme door het gebruik van lokale Aardenburgse steen (een onregelmatige handvormsteen), in combinatie met hout (ceder), bijvoorbeeld voor luifels. Dit resulteert in een hele reeks woningen met plat dak, meestal van één bouwlaag, soms met een halfondergrondse garage :
Vanaf midden jaren zeventig kiest hij opnieuw vooral voor hellende daken (vaak lessenaarsdaken), onder invloed van stedenbouwkundige voorschriften maar ook van de veranderende smaak:
Daarnaast deinst hij er niet voor terug om huizen te ontwerpen in uitgesproken historiserende stijlen zoals bij Woning Belpeer in Esen, Esenweg 2002 (1976) in traditionele Engelse architectuur.
Degeyter ontwerpt ook heel wat commerciële architectuur zoals winkelpanden, showrooms, bureelgebouwen, industriële gebouwen (hangars), hotels en cinema’s. Zijn grootste opdracht is Vandecasteele Houtimport in Aalbeke (eerste helft jaren 1980). Andere voorbeelden zijn:
Ten slotte werkte Degeyter ook aan overheidsgebouwen zoals het gemeentehuis van Lichtervelde (1947/1952), het gemeentehuis van Oostduinkerke (1960/1973) met erachter het Nationaal Visserijmuseum, het Gouvernementspaleis op de Burg in Brugge, scholen (zoals het Instituut Blydhove, Sint-Leocollege en O.L.V.-college in Assebroek), interieurs (onder andere van de leeszaal van het Grootseminarie in Brugge), ontmoetingscentrum De Zonnebloem in Veurne, het PMS-centrum in Brugge en het OCMW van Kortemark.
Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Abdijstraat 80-86 (Gistel)
Abdijsite, in hoofdzaak gevormd door de abdijgebouwen uit 1890-1891. Ontstaan van de Godelievemotte in de 12de eeuw op de westelijke rand van een kleine zandige opduiking, gelegen op 3,5 kilometer ten westen van de stadskern van Gistel. De site bestond uit een groot omgracht gedeelte in het zuiden en een omgrachte heuvel iets ten noorden ervan.
Baron Ruzettelaan 433-437, 433A-D (Brugge)
Abdijsite, in hoofdzaak gevormd door de abdijgebouwen uit 1875-1896 en 1955-1956. De abdij is gekend voor zijn religieuze uitgaven en uitgebreide bibliotheek.
Burg 3-4 (Brugge)
Achteruitgelegen complex bestaande uit de hoofdvleugel van vier traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd schilddak, visueel geflankeerd door twee zijvleugels van één travee en twee bouwlagen; doch de linker vleugel is feitelijk travee van de achtergevel van de Proosdij en de rechtervleugel is een deel van de zes traveeën brede zijvleugel die tot de Gouverneurswoning behoort.
Zeeweg 73 (Brugge)
Woning van architect Arthur Degeyter (Brugge), gebouwd in 1967. Modernistische, gele baksteenbouw met strakke vormgeving onder platte daken.
Grotestraat 10-12 (De Haan)
Gebouw van het voormalig augustijnenklooster, daterend van 1904-1905. Dit kloostergebouw omvat een breedhuis van vijf traveeën met bepleisterde gevels. Rechtervleugel, restant van de uitbreiding van het klooster omstreeks 1953 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter. Een deel van het klooster werd gesloopt voor de bouw in 2005 van een bibliotheek ontworpen door Alain Bossuyt, Freddy Clauwaert en Carl Vanacker.
Izenbergestraat (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden kleine tuin met enkele opgaande bomen, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje en taxushaag. Herstellingswerken in 1948-1970. Eenbeukig kerkje met schip van drie traveeën en driezijdige koorsluiting, onder licht gebogen zadeldak (leien), gemarkeerd door centrale, octogonale dakruiter met ingesnoerde naaldspits (leien), gebouwd circa 1653 en voltooid in 1663.
Steendamstraat 1 (Alveringem)
Boerenhuis onder leiding van architect A. Degeyter naar oorspronkelijk model en met herbruik van origineel materiaal heropgebouwd, naar verluidt oorspronkelijk van 1630. Restant van een voormalige hoeve met losse bestanddelen.
Wilgenlaan 4 (Kortemark)
Bungalowwoning "Wilgenhof" (zie bouwplan en ijzeren opschrift op de gevel), gebouwd naar de ontwerpplannen van 1968 opgemaakt door architect Arthur Degeyter (Sint-Andries, Brugge); registratie in het kadaster in 1970. De woning is gebouwd in opdracht van Frans Catteeuw (Kortemark) en genoemd naar de omliggende wijk "Wilgenhove".
Zuidzandstraat 21-23 (Brugge)
Voormalig dubbelhuis van vijf traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, van 1855 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) ter vervanging van twee trapgevels.
Groeninge 10 (Brugge)
Diephuis van drie/vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. In 1959 verbouwing aan interieur en gevel naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).
Gouden-Handstraat 21 (Brugge)
Middeleeuws diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, linker ingangstravee van één bouwlaag, rechts aanbouw van één travee en twee bouwlagen. 14de-eeuwse kern, doch huidig uitzicht resultaat van opeenvolgende wijzigingen, zoals de 17de-eeuwse trapgevel en in 1967 een Kunstige Herstelling met historiserende inslag naar ontwerp van architect A. Degeyter.
Grote Dijk 13 (Diksmuide)
Burgerhuis in de jaren 1920 heropgebouwd. Bakstenen lijstgevel met opvallende centrale in- en uitgezwenkte gevel met topstuk als referentie naar de 17de-eeuwse herberg "Den Papegaei" (zou dateren van 1631), die voor de oorlog op de hoek van de Grote Dijk en de Begijnhofstraat stond.
Steenhouwersdijk 5 (Brugge)
Onderkelderd diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1966-1975 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge) voornamelijk met betrekking tot gevel onder meer vernieuwen van ramen, hermetsen van de getrapte top en vervangen van twee kelderluiken door garagepoort. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1986 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).
Torhoutsesteenweg 48 (Zedelgem)
Centrum voor Kunstmatige Inseminatie, opgetrokken in 1962 in een modernistische stijl naar een ontwerp van architect Arthur Degeyter, met medewerking van architect Hendrik Scherpereel. De architectuur houdt rekening met het karakter van openbaar nut en het landelijke aspect waarbij het geheel in harmonie staat met de omgeving, terrein en oriëntatie. De plattegrond omvat twee parallelle vleugels, oorspronkelijk de zuidvleugel met onder meer lokalen voor administratie en de conciërgewoning, en de langgerekte noordvleugel met de stallen. Tuinaanleg met vijvers tegen het gebouw.
Bosdreef 3-5 (Torhout)
Bezinnings- en vormingscentrum voor de Religieuzen van West-Vlaanderen. Complex gelegen op het domein Groenhove (circa 33 hectare) ten oosten van het stadscentrum. Gebouwengroep met deels omringende vijver, gelegen in een parkdomein.
Nieuwstraat 5 (Kortemark)
Voormalige dokterswoning Bouciqué, volgens het kadaster gebouwd in 1961-1962 door G. Bouciqué-Jongbloet, naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter. Bungalowwoning. Horizontaliserend volumespel door middel van op elkaar inspelende balkvolumes van één (praktijk) à twee bouwlagen (woongedeelte) onder platte daken, met lagere verbindingsvolumes. Grote glaspartijen.
Elisabethlaan 235, 233A (Oostende)
Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok. Omgevende tuin als verlengstuk van de architecturale vormgeving.
Marktplaats 1-2 (Lichtervelde)
Reeds in 1554 gekend als locatie van herberg "Den Hert". In 1779 vermelding van brouwerij en herberg "Den Hert", naam later gewijzigd in "Het raadhuis". Na stilvallen van brouwerij in 1855, aangekocht door de gemeente. In 1949 zogenaamd "verbouwing" naar ontwerp van Arthur Degeyter (Oostende-Lichtervelde).
Leopold II Laan 2-4 (Koksijde)
Gemeentehuis van 1929 naar ontwerp van architect P. Vandervoort. Toevoeging van nieuwe vleugel naar ontwerp van architect A. Degeyter van 1967-'68. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) voorzien van dakkapellen en centrale, polygonale dakruiter met lantaarn en schipbekroning.
Sint-Hubertusstraat 3 (Beernem)
De parochiekerk bevindt zich aan het kruispunt van de Kardinaal Cardijnlaan en de Sint-Amandusstraat. Bouw van de huidige kerk in 1962-1965, naar ontwerp van architect A.J. Degeyter uit Sint Andries en uitgevoerd door A. Van Ryckegem uit Tielt.
Augustijnenrei 7 (Brugge)
Herenhuis, in zijn huidige vorm dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en Vlaamse pannen).
Nieuwe Gentweg 100, Werkhuisstraat 1 (Brugge)
Oorspronkelijk monumentaal herenhuis van negen + drie traveeën en drie bouwlagen, in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw ontstaan na samenvoeging van drie diephuizen uit de 16de-17de eeuw.
Bergstraat 25, Knokstraat 37, 65, Wolverijdreef 1 (Kortrijk)
Complex bestaande uit burelen, opslagruimten, twee woonhuizen en tuin. Geheel ontworpen door architect Arthur Degeyter en tuinarchitect Paul Deroose in de jaren 1980.
Bieswalplein (Veurne)
Modernistisch bedehuis van 1961 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Sint-Andries, Brugge).
Axelwalle 15 (Oudenaarde)
Het geheel van kasteel met dubbele omgrachting, bossen, landerijen, parken en vijvers bestond tot de jaren 1840. Naar ontwerp van architect A. Degeyter werd een nieuw kasteel in 1978 groter heropgebouwd op de kasteelsite met onder meer gerecupereerde materialen van het voormalige kasteel. De vroegere kelders bleven bewaard. Groots domein langs twee lanen met kastanjebomen te bereiken, namelijk ten zuidwesten langs Axelwalle en ten noordoosten langs Zingem.
Drietorenweg 20 (Ieper)
19de-eeuws omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning met aanpalende stallen en koetsgebouwen, middenin park met walgrachten en vijver, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef, afgezoomd met eiken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek. Park met gazons en begeleidende bomenrand, bomengroepen en solitaire bomen. Aanleg met sierhagen bij het kasteel uit 1975 n.o.v. A. De Geyter en gekasseide inrit. Moestuin met hekken en serre. Voorgevel van kasteel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een breder middenrisaliet uitlopend op gelede en deels getrapte halsgevel met ingetoomde combinatie van neorenaissance en neobarokke ornamenten als vleugelstukken.
de Manlaan 11-13 (Jabbeke)
Neoclassicistisch landhuis in park, grenzend aan de de Manlaan en de Zandstraat. Opgetrokken in 1939-1941 als "Santa Maria" naar ontwerp van architect Maurice Vermeersch (Brugge), in opdracht van Baron Jacques de Crombrugghe de Looringhe-van Caloen de Basseghem, een Brugs advocaat die zich in Varsenare kwam vestigen. Het ontwerp is geïnspireerd op het eind-19de-eeuwse classicistisch kasteel in het Oost-Vlaamse Wippelgem, dat sinds begin 20ste eeuw eigendom was van de familie de Crombrugghe de Looringhe.
Pelderijnstraat 14 (Brugge)
Abdijcomplex teruggaand tot de 14de eeuw, bestaande uit vier vleugels gelegen rond een binnenkoer en met abdijkerk, klooster, pandgang, gastvertrekken, vergaderzalen, drukkerij en bibliotheek. Grotendeels gebouwd op de oude fundamenten van de vierzijdige middeleeuwse waterburcht. Poortgebouw en afzonderlijk bezoekerscentrum. Omliggend park met verschillende oude bomen. Baksteenbouw met gedeeltelijk witbeschilderde muren en onder pannen zadeldaken.
Olmendreef (Brugge)
Modernistische bakstenen kerk van 1963-1966, ontworpen door Arthur Degeyter (Brugge).
Bavikhovedorp (Harelbeke)
Kerkhofommegang ter ere van de Heilige Maurus, gelegen rondom het kerkhof rond de Sint-Amanduskerk. Eén statie is gelegen aan de westgevel van de Sint-Amanduskerk, de drie andere rondom het kerkhof.
Katelijnestraat 103 (Brugge)
De voormalige kerk en klooster van de Vereniging Zuster Redemptoristinnen van Brugge, in de volksmond gekend als 'de Ro(de) Nonnen' naar hun klederdracht, is gelegen tussen de Katelijnestraat en de Visspaanstraat.
Oude Zomerstraat 2 (Brugge)
Zogenaamd "De Zomere" zie gevelsteen. Laatgotisch enkelhuis van twee traveeën en vijf naar boven toe verlagende bouwlagen onder zadeldak. Jaartal 1479 op recente gevelsteen.
Generaal Lemanlaan 145 (Brugge)
Voormalig landhuis gelegen in een ruime tuin palend aan de Blekerijstraat. Het hoofdvolume, van zes traveeën en twee bouwlagen + kelderverdieping onder leien mansardekap, staat reeds weergegeven op de Poppkaart (circa 1842). Vermoedelijk uitgebreid circa 1900. Vanaf 1955 vestiging van het instituut Blydhove, een school voor kinderverzorgsters.
Fazantenlaan 17 (Waregem)
Modernistische villa gebouwd in 1977 naar een ontwerp van de Brugse architect Arthur Degeyter.
Pastoor Schmitzstraat 4-5 (Koksijde)
Museum, ontstaan in 1932 en ondergebracht in het gemeentehuis. Huidig visserijmuseum naar ontwerp van architect Arthur Degeyter van 1963, ingeplant op de plaats van de in 1940 vernielde parochiekerk. Opbouw in verschillende fasen.
Markt (Ichtegem)
De kerk wordt aan de oostzijde gemarkeerd door een romaanse toren en het vroegere romaanse koor (nu in gebruik als oostportaal) en transept.
Dorpsplein 1 (Oostkamp)
Traditionele pastorie uit de tweede helft van de 18de eeuw, echter sterk aangepast in de jaren 1960. Vrijstaande woning van het dubbelhuistype van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. Bepleisterd en geschilderd gevelparement op lage arduinen plint. Voormalig koetshuis ten zuidoosten van het hoofdgebouw met geschilderde gevels op lage grijsgeschilderde plint. Baksteenbouw onder zadeldak. Noord-, west- en zuidgevel met aaneengeschakelde rondbogen en bakstenen penanten.
Naaldenstraat 17-21, 19A (Brugge)
Voormalige patriciërswoning, sinds 1829 klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Complex bestaande uit een nagenoeg vierkant bouwblok met centrale binnenplaats aan de zuidoost-, zuidwest- en noordwestzijde afgezet met galerijen; zuidelijke traptoren in oksel; kapel aan noordwestzijde en achterliggende ommuurde tuin lopend tot aan de Grauwwerkersstraat met achteraan een kleine kapel. De oudste kern dateert uit eerste helft 15de eeuw, uitgebreid later in de 15de eeuw en 16de eeuw.
Knokstraat 25, 43-49, 55 (Kortrijk)
Reeks van bakstenen arbeiders- en woonhuizen uit het begin van de 20ste eeuw. In de jaren 1970 gerenoveerd en gerestaureerd door architect Arthur Degeyter.
Pelderijnstraat 10-12 (Brugge)
Voormalig stadhuis of "Hooghe huus" van de heerlijkheid Male, teruggaand tot het midden van de 16de eeuw, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 04/07/96. Beeldbepalend hoekpand in het centrum van Male, ten zuidwesten gelegen van de abdij en nu fungerend als poortgebouw.
Boeveriestraat 45-49 (Brugge)
Het klooster met tuin is geleidelijk aan gebouwd en uitgebreid. Geheel beslaat een ruime oppervlakte tussen de Boeveriestraat en de Koning Albertlaan.
Grotstraat (Oostrozebeke)
Sint-Jozefskerk, parochiekerk van de Ginste, gebouwd in 1965 en ingewijd in 1966. Gelegen op een beboomd grasplein, onder andere met treurberken en afgesloten met een bakstenen muur met ervoor een ruime parking. Zuidwest-noordoost georiënteerde zaalkerk op rechthoekige plattegrond. Ontworpen door architecten Arthur Degeyter (Brugge) en P. Derieuw. Roze baksteenbouw onder plat dak.
Veurnestraat (Vleteren)
De Meestermolen is een standaardmolen met open voet. Functioneel gaat het om een korenmolen. Ten zuiden van de standaardmolen, aan de voet van de molenbelt, staat een dwarsschuurtje met wanden in stijl- en regelwerk.
Zuidzandstraat 1 (Brugge)
Het pand herbergt reeds sinds het derde kwart van de 17de eeuw een apotheek. Diephuis van vier/drie + zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Trapgevel daterend van circa 1700 met latere aanpassingen onder meer in de loop van de 19de eeuw aan de begane grond en in 1926 toevoegen van nisbeeld. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1987 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).
Goezeputstraat 8 (Brugge)
Huis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamsde pannen); 16de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1987 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).
Geerolfstraat 12 (Brugge)
Samenstel van twee breedhuizen en een diephuis telkens onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit 17de en 19de eeuw. Tot 1964, in gebruik als polikliniek onder leiding van dokter J. Woestyn. Circa 1970-1971, achteraan uitgebreid met nieuwbouw naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).
Grintweg 101 (Oostende)
Villa van circa 1970 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter in tuin met knotwilgen, aan de Keignaertkreek. Spel van witgeschilderde lage bakstenen volumes onder plat dak; kelderverdieping aan de achterzijde. Typerende vensterregisters.
Talieweg 4 (Oostkamp)
Hedendaagse villa volgens het kadaster daterend van 1973, naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter uit Sint-Andries. Witgeschilderde, bakstenen villa gekenmerkt door soberheid en horizontaliteit. Langgerekt, strak volume met gesloten straatgevel; de villa volgt de glooiing van het landschap, waardoor een getrapte vorm ontstaat. Bij de bouw van de villa werd een bestaande bakstenen muur geïntegreerd.
Oude Pittemstraat 38 (Meulebeke)
Vrijstaande eengezinswoning gebouwd naar ontwerp (1974) van architect Arthur Degeyter (Sint-Andries). In aangelegde tuin met hagen en bomen geïntegreerd woonhuis op grondplan met in- en uitspringende gevelvelden en platte bedaking.
Hans Memlinclaan 13 (Torhout)
Eengezinswoning in bungalowstijl van 1967 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter. Horizontaliserend volumespel door middel van op elkaar inspelend lager en hoger balkvolume onder platte daken, verspringend grondplan.
Kasteeldreef 13 (Wielsbeke)
Woning en voormalige veeartspraktijk Van Daele. Vrijstaande villa en praktijk gebouwd in 1968 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge, °1919-†2004) op het hoekperceel met de Wandellaan.
Prins Karellaan 16 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge) van 1953 in een versoberde regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.
Stationsstraat 62 (Beernem)
Villa met dokterspraktijk naar ontwerp van architect Arthur Degeyter, gebouwd in 1963 en ingeplant in het kasteelpark van het kasteel Bloemendaele.
Sperlekestraat 27 (Kortrijk)
Functionele woning met bijhorende kantoorruimte van 1967 naar ontwerp van Arthur Degeyter. Rechthoekig bouwvolume in betonskelet met baksteenmetselwerk en horizontale raampartijen. Functionele scheiding tussen het kantoorgedeelte op de benedenverdieping en het woongedeelte op de bovenverdieping.
Felix Verhaeghestraat 39 (Waregem)
Gelegen in een zeer uitgestrekte, deels beboste tuin die reikt tot aan de Bessemstraat. De woning is gebouwd in 1926 in opdracht van G. Gernay. Op een ongedateerde postkaart zogenaamd "Schaliënhof". In 1988 is de woning deels verbouwd naar een ontwerp van de Brugse architect Arthur Degeyter.
Wilgenlaan 26 (Kortemark)
Gebouwd in 1961-1964 naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter uit Sint-Andries Brugge (bouwaanvraag van 1961, registratie in het kadaster in 1963). De monografie over Arthur Degeyter dateert de woning in 1964. De woning is gebouwd in opdracht van André Talpe-Rubbens uit Kortemark, eigenaar van de conservenfabriek Talpe te Kortemark. In 1968 wordt de woning in opdracht van A. Lambrecht uitgebreid met de garage; de oorspronkelijke garage in de woning is vandaag heringericht als dokterspraktijk. Dieper gelegen woning van het bungalowtype, voorafgegaan door grasveld omgeven door wilgen. Grote tuin, aangelegd door tuinarchitect Paul Deroose (Jabbeke); tuin omgeven door meidoornhaag en linden.
Emiel Clauslaan 101 (Deinze)
Tussen de steenweg en de Leie gelegen landhuis, vermoedelijk gebouwd begin 19de eeuw door de Gentse industrieel Heyndrickx. Voormalig woonhuis en atelier van kunstschilder Emiel Claus. Na zijn dood tijdelijk museum.
Werkenstraat 6 (Kortemark)
Vrijstaande villa binnen ruime tuin met opgaande bomen. De site met tuin is van de straat gescheiden door een haag (taxus) en leilindes, toegankelijk via gekiezelde oprit rechts van de woning.
Zeeweg 65 (Brugge)
Woning, atelier en omgevende tuin van kunstenaar-glazenier. De woning van Martens is gebouwd op een stuk grond van 2206 m² met aanpalende tuinen, in het oosten van 1893 m² en in het zuiden van 1692 m². Het huis bestaat uit een bungalow waartegen een atelier is gebouwd.
Astridlaan 3, Neerstraat 19 (Lichtervelde)
IJzerwinkel. In 1934 herbouwd naar ontwerp van A. Ampe (Brugge), met behoud van bestaande bijgebouwen. In 1950 uitgebreid met tentoonstellingsruimte naar ontwerp van Arthur J. Degeyter (Oostende-Lichtervelde). Afgerond winkelhoekpand van zeven/zes traveeën en twee bouwlagen, met links woonhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, en rechts in oorsprong smidse en koolkot van één bouwlaag onder platte daken.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Degeyter [online], https://id.erfgoed.net/personen/1754 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.