Pelderijnstraat 14 (Brugge)
De abdij Sint-Trudo van de kanunnikessen-augustinessen van de orde van het Heilig Graf is een beeldbepalend en volledig omwald, voormalig grafelijk slot van Male dat teruggaant tot de 14de eeuw en tot abdij verbouwd werd in 1953-1973.
Abdijstraat 80-86 (Gistel)
Abdijsite, in hoofdzaak gevormd door de abdijgebouwen uit 1890-1891. (De toren, de mirakelput en het kapelletje van de abdij beschermd als monument bij Koninklijk Besluit 30.11.1977, uitbreiding tot dorpsgezicht bij Koninklijk Besluit 19.12.1980).
Baron Ruzettelaan 433-437, 433A-D (Brugge)
Abdijsite, in hoofdzaak gevormd door de abdijgebouwen uit 1875-1896 en 1955-1956. De abdij is gekend voor zijn religieuze uitgaven en uitgebreide bibliotheek.
Burg 3-4 (Brugge)
Achteruitgelegen complex bestaande uit de hoofdvleugel van vier traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd schilddak, visueel geflankeerd door twee zijvleugels van één travee en twee bouwlagen; doch de linker vleugel is feitelijk travee van de achtergevel van de Proosdij en de rechtervleugel is een deel van de zes traveeën brede zijvleugel die tot de Gouverneurswoning behoort.
Zeeweg 73 (Brugge)
Woning van architect Arthur Degeyter (Brugge), gebouwd in 1967. Modernistische, gele baksteenbouw met strakke vormgeving onder platte daken.
Grotestraat 10 (De Haan)
Gebouw van het voormalig augustijnenklooster, heden opgenomen bij de nieuwbouw van de gemeentelijke bibliotheek "Canticleer".
Izenbergestraat zonder nummer (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis (nok parallel aan de straat) midden kleine tuin, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje. Herstellingswerken (onder meer portaal) in 1948-1970 volgens advies van M. English (Brugge) en architect Arthur Degeyter (Sint Andries). Binnen restauratie op iniatief van Zeer Eerwaarde Heer L. Vanheule, in 1970.
Wilgenlaan 4 (Kortemark)
Wilgenlaan nr. 4. Bungalowwoning zogenaamd "<italic>Wilgenhof</italic>" (cf. bouwplan en ijzeren opschrift op de gevel), gebouwd naar de ontwerpplannen van 1968 opgemaakt door architect Arthur Degeyter (Sint-Andries, Brugge); registratie in het kadaster in 1970. De woning is gebouwd in opdracht van Frans Catteeuw (Kortemark) en genoemd naar de omliggende wijk "<italic>Wilgenhove</italic>".
Grote Dijk 13 (Diksmuide)
Burgerhuis in de jaren 1920 heropgebouwd. Bakstenen lijstgevel met opvallende centrale in- en uitgezwenkte gevel met topstuk als referentie naar de 17de-eeuwse herberg "Den Papegaei" (zou dateren van 1631), die voor de oorlog op de hoek van de Grote Dijk en de Begijnhofstraat stond.
Steenhouwersdijk 5 (Brugge)
Onderkelderd diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1966-1975 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge) voornamelijk met betrekking tot gevel onder meer vernieuwen van ramen, hermetsen van de getrapte top en vervangen van twee kelderluiken door garagepoort. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1986 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).
Zuidzandstraat 21-23 (Brugge)
Voormalig dubbelhuis van vijf traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, van 1855 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) ter vervanging van twee trapgevels.
Groeninge 10 (Brugge)
Diephuis van drie/vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. In 1959 verbouwing aan interieur en gevel naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).
Torhoutsesteenweg 48 (Zedelgem)
Opgetrokken in 1962 in een modernistische stijl naar een ontwerp van architect Arthur Degeyter, met medewerking van architect Hendrik Scherpereel, beschermd als monument bij M.B. van 23/07/2007.
Bosdreef 3-5, 5A (Torhout)
Bezinnings- en vormingscentrum voor de Religieuzen van West-Vlaanderen. Complex gelegen op het domein Groenhove (circa 33 hectare) ten oosten van het stadscentrum. Gebouwengroep met deels omringende vijver, gelegen in een parkdomein.
Nieuwstraat 5 (Kortemark)
Nieuwstraat nr. 5. Voormalige dokterswoning Bouciqué, volgens het kadaster gebouwd in 1961-1962 door G. Bouciqué-Jongbloet (Kortemark), naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter (Sint-Andries, Brugge). Bungalowwoning. Horizontalizerend volumespel door middel van op elkaar inspelende balkvolumes van één (praktijk) à twee bouwlagen (woongedeelte) onder platte daken, met lagere verbindi
Elisabethlaan 235, 233A (Oostende)
"De Ooievaar" cf. de schouwbekroning. Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect J. De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok.
Hans Memlinclaan 13 (Torhout)
Hans Memlinclaan nr. 13. Eengezinswoning in bungalowstijl van 1967 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Sint-Andries, Brugge). Horizontalizerend volumespel door middel van op elkaar inspelend lager en hoger balkvolume onder platte daken, verspringend grondplan. Hoger volume met garage in kelderverdieping, waarboven gevelbrede vensterpartij, rechts hiervan vooruitspringend gesloten v
Marktplaats 1-2 (Lichtervelde)
Reeds in 1554 gekend als locatie van herberg "Den Hert". In 1779 vermelding van brouwerij en herberg "Den Hert", naam later gewijzigd in "Het raadhuis". Na stilvallen van brouwerij in 1855, aangekocht door de gemeente. In 1949 zogenaamd "verbouwing" naar ontwerp van Arthur Degeyter (Oostende-Lichtervelde).
Leopold II Laan 2-4 (Koksijde)
1902: aankoop van grond voor wetshuis; 1929: bouw van gemeentehuis naar ontwerp van architect P. Vandervoort.
Sint-Hubertusstraat 3 (Beernem)
De parochiekerk toegewijd aan de "Heilige Maria Moeder Gods" bevindt zich aan het kruispunt van de Kardinaal Cardijnlaan en de Sint-Amandusstraat. Bouw van de huidige kerk in 1962-1965, naar ontwerp van architect A.J. Degeyter uit Sint Andries (Brugge) en uitgevoerd door A. Van Ryckegem uit Tielt.
Augustijnenrei 7 (Brugge)
Herenhuis, in zijn huidige vorm dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en Vlaamse pannen).
Nieuwe Gentweg 100, Werkhuisstraat 1 (Brugge)
Oorspronkelijk monumentaal herenhuis van negen + drie traveeën en drie bouwlagen, in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw ontstaan na samenvoeging van drie diephuizen uit de 16de-17de eeuw.
Steendamstraat 1 (Alveringem)
Meerledige hoeve met losse opstelling van boerenhuis en stalling rondom een begrint erf.
Bergstraat 25, Knokstraat 37, 65, Wolverijdreef 1 (Kortrijk)
Bergstraat nr. 25. Houtbedrijf z.g. "Vandecasteele Houtimport". Complex bestaande uit burelen, opslagruimten, twee woonhuizen en tuin. Geheel ontworpen door architect A. Degeyter (Brugge) en tuinarchitect P. Deroose (Brugge). Degeyter ontwerpt voornamelijk villa's waarbij de tuinaanleg geïntegreerd wordt in het project. Burelen opgetrokken in het begin van de jaren 1980. Laag volume met a
Bieswalplein zonder nummer (Veurne)
Modernistisch bedehuis van 1961 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Sint-Andries, Brugge).
Drietorenweg 20 (Ieper)
Omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning (nummer 19) met aanpalende stallingen en koetsgebouwen, middenin park, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef (Drietorenweg Veurnseweg), afgezoomd met berken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek.
Axelwalle 15 (Oudenaarde)
Geheel van kasteel met dubbele omgrachting, bossen, landerijen, parken en vijvers bestond tot de jaren 1840.
Bavikhovedorp zonder nummer (Harelbeke)
Kerkhofommegang ter ere van de Heilige Maurus, gelegen rondom het kerkhof rond de Sint-Amanduskerk. Eén statie is gelegen aan de westgevel van de Sint-Amanduskerk, de drie andere rondom het kerkhof.
Katelijnestraat 103 (Brugge)
De voormalige kerk en klooster van de Vereniging Zuster Redemptoristinnen van Brugge, in de volksmond gekend als 'de Ro(de) Nonnen' naar hun klederdracht, is gelegen tussen de Katelijnestraat en de Visspaanstraat.
Oude Zomerstraat 2 (Brugge)
Zogenaamd "De Zomere" zie gevelsteen. Laatgotisch enkelhuis van twee traveeën en vijf naar boven toe verlagende bouwlagen onder zadeldak. Jaartal 1479 op recente gevelsteen.
Generaal Lemanlaan 145 (Brugge)
Voormalig landhuis gelegen in een ruime tuin palend aan de Blekerijstraat. Het hoofdvolume, van zes traveeën en twee bouwlagen + kelderverdieping onder leien mansardekap, staat reeds weergegeven op de Poppkaart (circa 1842). Vermoedelijk uitgebreid circa 1900. Vanaf 1955 vestiging van het instituut Blydhove, een school voor kinderverzorgsters.
Gistelsteenweg 24 (Jabbeke)
Neoclassicistisch landhuis in park, grenzend aan de de Manlaan en de Zandstraat. Opgetrokken in 1939-1941 als "Santa Maria" naar ontwerp van architect Maurice Vermeersch (Brugge), in opdracht van Baron Jacques de Cromrugghe de Looringhe-van Caloen de Basseghem, een Brugs advocaat die zich in Varsenare kwam vestigen. Het ontwerp is geïnspireerd op het e
Gouden-Handstraat 21 (Brugge)
Middeleeuws diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), linker ingangstravee van één bouwlaag, rechts aanbouw van één travee en twee bouwlagen 14de-eeuwse kern, doch huidig uitzicht resultaat van opeenvolgende wijzigingen. In 1580 bewoond door Gaspar de Bourgas, Spaans koopman en consul van de Spaanse natie.
Fazantenlaan 17 (Waregem)
Modernistische villa gebouwd in 1977 naar een ontwerp van de Brugse architect Arthur Degeyter.
Pastoor Schmitzstraat 4-5 (Koksijde)
Ontstaan in 1932 en ondergebracht in het gemeentehuis. Huidig visserijmuseum naar ontwerp van architect Arthur Degeyter van 1963.
Markt zonder nummer (Ichtegem)
De kerk wordt aan de oostzijde gemarkeerd door een romaanse toren en het vroegere romaanse koor (nu in gebruik als oostportaal) en transept. Deze oorspronkelijke romaanse delen (onderste deel toren, koor en transept) zijn beschermd als monument.
Dorpsplein 1 (Oostkamp)
* Beekstraat nr. 4. Voormalige pastorie van de Sint-Blasiusparochie, samen met het koetshuis gelegen ten noorden van de Heilige Blasiuskerk (cf. Kerkstraat nr. 1). De voormalige pastorie vormt samen met de kerk een beschermd dorpsgezicht, bekrachtigd bij K.B. van 01/12/2000. Traditionele pastorie uit de tweede helft van de 18de eeuw, echter sterk aangepast in de jaren 1960. Heden secretari
Naaldenstraat 17-21, 19A (Brugge)
Voormalige patriciërswoning, thans klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw.-Hemelvaart. Complex bestaande uit een nagenoeg vierkant bouwblok met centrale binnenplaats.
Knokstraat 25, 31-49, 55 (Kortrijk)
Knokstraat nr. 25-55. Reeks van arbeiders- en woonhuizen uit het begin van de 20ste eeuw. Thans eigendom van houtbedrijf Vandecasteele, in de jaren 1970 gerenoveerd en gerestaureerd door architect A. Degeyter (Brugge). Aanvankelijk voert hij harde, completerende restauraties uit, later, zoals hier kiest hij meer en meer voor een zachtere, conserverende restauratievisie. Huisjes van lichtb
Pelderijnstraat 10-12 (Brugge)
Voormalig stadhuis of "Hooghe huus" van de heerlijkheid Male, teruggaand tot het midden van de 16de eeuw, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 04/07/96. Beeldbepalend hoekpand in het centrum van Male, ten zuidwesten gelegen van de abdij en nu fungerend als poortgebouw.
Boeveriestraat 45-49 (Brugge)
Het klooster is geleidelijk aan gebouwd en uitgebreid. Geheel beslaat een ruime oppervlakte tussen de Boeveriestraat en de Koning Albertlaan.
Grotstraat zonder nummer (Oostrozebeke)
Grotstraat z.nr. <italic>Sint-Jozefskerk</italic>, parochiekerk van de Ginste, gebouwd in 1965 en ingewijd in 1966. Gelegen op een beboomd grasplein, o.a. met treurberken en afgesloten met een bakstenen muur met ervoor een ruime parking. De regelmatige overstromingen van de Mandel bemoeilijken tijdens de winter de bereikbaarheid van Oostrozebeke voor de bewoners van het afgelegen gehucht.
Veurnestraat zonder nummer (Vleteren)
De Meestermolen is een standaardmolen met open voet. Functioneel gaat het om een korenmolen. Ten zuiden van de standaardmolen, aan de voet van de molenbelt, staat een dwarsschuurtje met wanden in stijl- en regelwerk.
Zuidzandstraat 1 (Brugge)
Het pand herbergt reeds sinds het derde kwart van de 17de eeuw een apotheek. Diephuis van vier/drie + zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Trapgevel daterend van circa 1700 met latere aanpassingen onder meer in de loop van de 19de eeuw aan de begane grond en in 1926 toevoegen van nisbeeld. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1987 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).
Goezeputstraat 8 (Brugge)
Huis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamsde pannen); 16de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1987 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).
Geerolfstraat 12 (Brugge)
Samenstel van twee breedhuizen en een diephuis telkens onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit 17de en 19de eeuw. Tot 1964, in gebruik als polikliniek onder leiding van dokter J. Woestyn. Circa 1970-1971, achteraan uitgebreid met nieuwbouw naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).
Talieweg 4 (Oostkamp)
Talieweg nr. 4. Hedendaagse villa volgens het kadaster daterend van 1973, naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter uit Sint-Andries (Brugge) en gebouwd in opdracht van notaris Antoine Van Hoestenberge uit Jabbeke cf. bouwaanvraag van 1972. Bij de bouw van de villa werd een bestaande bakstenen muur geïntegreerd, vermoedelijk een oude tuinmuur van de voormalige kasteelhoeve op de hoek
Grintweg 101 (Oostende)
Grintweg nr. 101. Villa van ca. 1970 naar ontwerp van architect A. Degeyter in tuin met knotwilgen, aan de * Keignaertkreek. Spel van witgeschilderde lage bakstenen volumes onder plat dak; kelderverdieping aan de achterzijde. Typerende vensterregisters.
Prins Karellaan 16 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge) van 1953 in een versoberde regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.
Stationsstraat 62 (Beernem)
Villa met dokterspraktijk naar ontwerp van architect Arthur Degeyter, gebouwd in 1963.
Sperlekestraat 27 (Kortrijk)
Sperlekestraat nr. 27. Functionele woning met bijhorende kantoorruimte van 1967 naar ontwerp van A. Degeyter. Rechthoekig bouwvolume in betonskelet met baksteenmetselwerk en horizontale raampartijen. Functionele scheiding tussen het kantoorgedeelte op de benedenverdieping en het woongedeelte op de bovenverdieping. Konfrontaties in moderne architectuur, Kortrijk, 1990, p. 110.
Felix Verhaeghestraat 39 (Waregem)
Gelegen in een zeer uitgestrekte, deels beboste tuin die reikt tot aan de Bessemstraat. De woning is gebouwd in 1926 in opdracht van G. Gernay. Op een ongedateerde postkaart zogenaamd "Schaliënhof". In 1988 is de woning deels verbouwd naar een ontwerp van de Brugse architect Arthur Degeyter.
Wilgenlaan 26 (Kortemark)
Wilgenlaan nr. 26. Zogenaamde woning Talpe of villa "<italic>Ter Wilgen</italic>" (cf. bouwplan), gebouwd in 1961-1964 naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter uit Sint-Andries Brugge (bouwaanvraag van 1961, registratie in het kadaster in 1963). De monografie over Arthur Degeyter dateert de woning in 1964. De woning is gebouwd in opdracht van André Talpe-Rubbens uit Kortemark, eigen
Emiel Clauslaan 101 (Deinze)
Tussen de steenweg en de Leie gelegen landhuis, vermoedelijk gebouwd begin 19de eeuw door de Gentse industrieel Heyndrickx. Voormalig woonhuis en atelier van kunstschilder Emiel Claus. Na zijn dood tijdelijk museum.
Oude Pittemstraat 38 (Meulebeke)
Oude Pittemstraat nr. 38. Vrijstaande eengezinswoning gebouwd naar ontwerp (1974) van architect Arthur Degeyter (Sint-Andries). In aangelegde tuin met hagen en bomen geïntegreerd woonhuis op grondplan met in- en uitspringende gevelvelden en platte bedaking. Oost- en westelijke eenlaagse volumes doorbroken door centraal volume van twee bouwlagen met afgeschuinde westgevel en flankerende, u
Werkenstraat 6 (Kortemark)
Werkenstraat nr. 6. Vrijstaande villa binnen ruime tuin met opgaande bomen. De site met tuin is van de straat gescheiden door een haag (taxus) en leilindes, toegankelijk via gekiezelde oprit rechts van de woning. Volgens het kadaster gebouwd samen met de nu afgebroken nutsgebouwen ten oosten in 1931. Volgens eigenaars gebouwd ca. 1925. In de 19de eeuw was deze site onbebouwd, met uitzonder
Kasteeldreef 13 (Wielsbeke)
Woning en voormalige veeartspraktijk Van Daele. Vrijstaande villa en praktijk gebouwd in 1968 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge, °1919-†2004) op het hoekperceel met de Wandellaan.
Zeeweg 65 (Brugge)
Woning, atelier en omgevende tuin van kunstenaar-glazenier. De woning van Martens is gebouwd op een stuk grond van 2206 m² met aanpalende tuinen, in het oosten van 1893 m² en in het zuiden van 1692 m². Het huis bestaat uit een bungalow waartegen een atelier is gebouwd.
Astridlaan 3, Neerstraat 19 (Lichtervelde)
IJzerwinkel. In 1934 herbouwd naar ontwerp van A. Ampe (Brugge), met behoud van bestaande bijgebouwen. In 1950 uitgebreid met tentoonstellingsruimte naar ontwerp van Arthur J. Degeyter (Oostende-Lichtervelde). Afgerond winkelhoekpand van zeven/zes traveeën en twee bouwlagen, met links woonhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, en rechts in oorsprong smidse en koolkot van één bouwlaag onder platte daken.