Persoon

Dejaegere, Stefaan

ID
1771
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1771

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Belforttoren

Grote Markt zonder nummer (Kortrijk)
Het belfort was een onderdeel van de kleine of oude halle, heropgebouwd eind 14de eeuw. Het hallegebouw bestond in feite uit twee delen: het belfort en de lakenhalle zelf. Het huidige uitzicht van de Halletoren werd voornamelijk bepaald in 1520 met de heropbouw van het bovendeel en in 1899 met de afbraak van de omringende gebouwen.


Parochie- en bedevaartskerk gewijd aan Sint-Rita van Cascia

Hoornstraat 88, zonder nummer (Damme)
Bakstenen zaalkerk in het centrum van het gehucht Den Hoorn. De kerk is aan de oostkant door een luifel met het parochiaal centrum (nummer 88) verbonden, een metalen constructie met decoratief houtwerk. De kerk wordt gebouwd in 1976-77 door vrijwilligers onder leiding van Eerwaarde Heer pastoor K. Ackaert en naar plannen van architect Stefaan Dejaegere (Kortrijk). Lage hallenkerk in bleek baksteenmetselwerk van vijf traveeën onder een zwart pannen zadeldak.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Ieperstraat zonder nummer (Zonnebeke)
Enig voorbeeld in de West-Vlaamse frontstreek van een heropgebouwde kerk getuigend van een modernistische aanpak, naar ontwerp van architect Huib Hoste van 1921; voltooid in 1924 en beschouwd als de eerste moderne kerk in België. Een in wezen traditioneel kerktype, echter aangepast door een zichtbare toepassing van nieuwe materialen en technieken, zie betonnen overspanning, een verregaande versobering van de ruimtegeleding en een voorzichtige introductie van nieuwe decoratieve patronen.


Parochiekerk Sint-Blasius

Andreas Verbrigghestraat zonder nummer (Poperinge)
Georiënteerd bedehuis te midden van een omringend kerkhof, met als patroonheilige de Heilige Blasius. Oorspronkelijk was dit een romaanse kerk, heden is het een laatgotische hallenkerk: het oostelijk gedeelte dateert uit het begin van de 15de eeuw; de kruisingstoren uit de 16de eeuw. Tijdens de beeldenstorm werd het bedehuis gedeeltelijk vernield, nadien hersteld. Restauratie van de kerk volgde in 1731. Volledig hersteld in 1971-1977.


Parochiekerk Sint-Jan

Sint-Janskruisstraat 21 (Poperinge)
Georiënteerde gotische kerk uit het midden van de 14de eeuw, gelegen aan de oostelijke zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg. De oudste vermelding dateert van 1290. Het bouwschema wijkt enigszins af van de andere Poperingse gotische kerken, maar het bouwmateriaal en de architectonische versieringen zijn echter hetzelfde. In de 19de en 20ste eeuw gebeurden uitbreidingen en herstellingswerken.


Parochiekerk Sint-Jan de Doper

St.Jans-Plein zonder nummer (Lierde)
Eénbeukig landelijk kruiskerkje met een harmonisch geproportioneerd silhouet, niettegenstaande meerdere vergrotingen in verschillende bouwfasen; kerk nu voornamelijk neogotisch van karakter met uitzondering van de vierkante westtoren.


Parochiekerk Sint-Jozef

Muiterij zonder nummer (Brakel)
Sobere bakstenen dorpskerk gedateerd 1868, gebouwd met voorgevel aan de noordoostelijke straatzijde op initiatief en op kosten van de inwoners van het Bovenkwartier; in 1873 erkend als parochiekerk van Everbeek-Boven. Driebeukig schip van vijf traveeën met bijna volledig ingebouwde vierkante toren boven het portaal.


Parochiekerk Sint-Martinus

Haringeplein zonder nummer (Poperinge)
Laatgotische hallenkerk met romaanse kruisingstoren, gelegen in de bocht van het Haringeplein-Haringestraat, in het midden van een omringend kerkhof. Tegen de voorgevel van de kerk worden de militaire doden van Haringe herdacht op een gedenkplaat.


Parochiekerk Sint-Mildreda met kerkhof en leilindes

St.-Mildredaplein zonder nummer (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden een door linden en haag omringd kerkhof; koorpartij grenzend aan de Groenestraat; roepsteen links van het portaal.


Thema's

Ontwerper van

Woonwijk Ter Doenaert


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dejaegere [online], https://id.erfgoed.net/personen/1771 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.