Persoon

Delacourt, Filip

ID
1782
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1782

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Achterhuis

Pottenmakersstraat 27 (Brugge)
Recente nieuwbouw van 2000-2001 naar ontwerp van architectenbureau Van de Catsyne-Coene (Brugge). Bewaard 17de-eeuws achterhuis (nok parallel aan rei) met beschilderde, bakstenen lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met typerende schoorsteenschacht tegen de rechter zijgevel. Consoliderende "Kunstige Herstelling"van 1988-1992 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge).


Burgerhuis

Steenstraat 79 (Brugge)
Diephuis van drie + twee + drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Trapgevel gedateerd "16 / 73". Verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1927-1928 met betrekking tot invoegen glas-in-lood-bovenlichten, vervangen van houten puivenster door huidige vensterverdeling in zijgevel en aanbrengen van kruis- of bolkozijnen in de blinde bovenvensters en het dakvenster. 1969-1970: vernieuwen van de penanten en tussendorpels op de begane grond. "Kunstige Herstelling" van 1988-1990 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge).


Burgerhuis

Ezelstraat 2 (Brugge)
Diephuis van drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 16de eeuw tot het eerste kwart van de 17de eeuw, zie dakgebinte. met betrekking tot gevels van achterhuis. Diephuis met een verankerde en beschilderde bakstenen trapgevel, met natuurstenen hoekblokken. Verankerde bakstenen zijgevel van drie bouwlagen, met rondboognisje met Mariabeeld met Kind boven ijzeren lichtarm. Achterhuis, mogelijk uit de 18de eeuw, met drie verankerde bakstenen tuitgevels van respectievelijk één, drie en twee traveeën. Consoliderende Kunstige Herstelling van 1994 naar ontwerp van architect F. Delacourt. Aan de Pottenmakersstraat, bakstenen muur waarin spitsboogpoort met houten poort met gedateerde naald 1687, en erboven rondboognisje met ontlastingsboog op als hoofdjes uitgewerkte aanzetstenen van natuursteen, mogelijk van herbruikmateriaal.


Burgerhuis gedateerd 1720

Wollestraat 34 (Brugge)
Gelegen aan de voet van de Nepomucenusbrug. Diephuis van drie/twee traveeën + vier traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (tichelen). Heden lijstgevel gedateerd "17 / 20" als verbouwing van houten gevel.


Burgerhuis met neoclassicistische lijstgevel

Sint-Salvatorskerkhof 1 (Brugge)
In zijn huidige vorm, breedhuis van drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met neoclassicistische gevel van 1912 naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge).


Deels vrijstaande stadswoning

Sint-Jorisstraat 22 (Brugge)
Deels vrijstaand diephuis; enkelhuis van vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw, oorspronkelijk voorzien van trapgevel, in 1850 verbouwd tot bepleisterde en beschilderde, schermvormende lijstgevel.


Dorpswoning

Lisseweegs Vaartje 3 (Brugge)
Diephuis met oude kern uit de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1997 naar ontwerp van architect Filip Delacourt (Brugge).


Godshuis De Vos

Noordstraat 4-8, 2B (Brugge)
Gesticht en gebouwd circa 1713-1715 door C. de Vos op deel van de tuin van zijn woonhuis aan Wijngaardplein. "Kunstige Herstelling" van 1994-1996 naar ontwerp van architecten A. Schrauwen en F. Delacourt (Brugge) voornamelijk met betrekking tot interieur van woningen. Oorspronkelijk zes, nu vier woongelegenheden rondom binnentuintje, aan straatzijde afgeboord door een in 1963 verlaagde muur met poortje; centrale kapel.


Godshuis Heilig Nest

Pottenmakersstraat 19 (Brugge)
Samenstel van twee breedhuizen van respectievelijk vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder samenstel van zadeldaken, gebouwd in de 17de eeuw doch pas in gebruik als godshuis sinds het eerste kwart van de 20ste eeuw. "Kunstige Herstelling" van 2000-2001 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge): totale sanering.


Godshuis Sint-Joos

Ezelstraat 83, 87-105 (Brugge)
Sinds 1992 oecumenische en orthodoxe kerk. Gebouwencomplex tussen Ezel- en Raamstraat. Aan straatzijde, links van de ingang ligt de kapel, bestaande uit voorkapel, koor en sacristie , en rechts de voormalige portierswoning. Twee haakse vleugels, respectievelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, met wooneenheden rondom binnen- tuin; laatst genoemde, toegankelijk via poortje vanuit Raamstraat, aangelegd met grasperken, rozenstruiken, een moerbeiboom en enkele armpompen onder meer tegen zijgevel van nummer 105. Een smalle doorgang leidt naar achterliggend tuintje met nog één woning en enkele bergruimten.


Herenhuis

Langerei 52 (Brugge)
Herenhuis met dubbelhuisopstand, heden ingericht als hotel; vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak opgetrokken op de nieuwe rooilijn.


Herenhuis Arents-Van der Plancke

Nieuwe Gentweg 53 (Brugge)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen; twee rechthoekige dakkapellen), uit het derde kwart van de 18de eeuw, opgetrokken op L-vormige plattegrond. In 1998-1999, restauratie van het schrijnwerk naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge). Classicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal geleed door de gekorniste puilijst en omlopende kroonlijst.


Herenhuis De Keizerlijke Kroon

Braambergstraat 25 (Brugge)
Hoekpand van vijf + twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel met de straat), gebouwd "ANNO / 1629" - zie cartouches - voor Anna de Bracele, weduwe van ridder Anselmus Opitius Adornes, onder meer burgemeester van Brugge.


Herenhuis met neoclassicistische lijstgevel

Boomgaardstraat 11 (Brugge)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Oorspronkelijk eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevel met oude kern, zie dakgebinte, kelder en achterhuis. In 1907 verfraaid, onder meer herbepleisterd, toevoeging van lijstwerk, rolluikkasten en erker. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1997 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge).


Hoeve 't Mussennest

Barrièrestraat (Brugge)
Voormalige hoeve toegankelijk via lange oprit en bestaande uit drie losse bestanddelen rondom deels beboomd erf. In 2003-2004 zijn de panden gerestaureerd naar een ontwerp van de Brugse architect Filip Delacourt en aangepast naar de nieuwe woonfunctie.


Huis In 't Beertje

Academiestraat 23 (Brugge)
Diephuis van vijf + zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken (Vlaamse pannen). Gevel van 1907, doch met oude kern, zie balklagen. Twee gelede trapgevels. Begane grond van 1914. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1997-1998 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge).


Laatgotische stadswoning

Wollestraat 12 (Brugge)
Laatgotische gevel teruggaand op de 16de eeuw. Reconstruerende "Kunstige Herstelling" in 1989 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge).


Neoclassicistisch herenhuis

Sint-Jorisstraat 20 (Brugge)
Imposant, neoclassicistisch herenhuis van 1862 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge); perceel oorspronkelijk ingenomen door breedhuis van zeven traveeën met lagere aanbouw rechts, naar verluidt woonhuis van schilder Hans Memling, zie bronzen plaat met inscriptie.


Schoolcomplex

Bruggestraat 30A, J. Creytensstraat 25 (Beernem)
Schoolcomplex fasegewijs tot stand gekomen. Oudste gebouwen van 1908 aan de Bruggestraat te situeren. Hoofdvolume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak voorzien van een getrapte dakkapel. Geflankeerd door twee volumes van drie traveeën onder plat dak. Dwarsvleugel van 1915 loodrecht op de straat ingeplant. Verankerde oranje rode baksteenbouw, aan de straat afgewerkt met een tuitgevel.


Stadswoning

Boomgaardstraat 6 (Brugge)
Dubbelhuis, oorspronkelijk drie traveeën, nu vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw; in de loop van de 19de eeuw vervangen van kozijnconstructies door grote roedeverdeling. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1986 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge).


Stadswoning

Zwijnstraat (Brugge)
Diephuis van twee/één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit 16de-17de eeuw. Latere 19de-eeuwse wijzigingen. Huidige uitzicht resultaat van restauratiewerken in 1983 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge).


Stadswoning

Genthof 18 (Brugge)
Pand uit 17de-18de eeuw; 19de-eeuwse muuropeningen, op begane grond onder oudere ontlastingsbogen.


Stadswoning gedateerd 1632

Jan van Eyckplein 5 (Brugge)
Eén van de laatste voorbeelden van Brugse baksteengotiek, hier echter met barokgetinte cartouches in plaats van laatgotisch maaswerk in de boogvelden.


Stadswoningen

Mariastraat 1A-C, Simon Stevinplein 9-10, 11 (Brugge)
Hoekhuis met de Mariastraat, uitgewerkt als een diephuis van drie & vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met aan het plein een verankerde trapgevel van gele baksteen van 1707 in plaats van een houten gevel en met bewaarde oude kern zie 16de-eeuws dakgebinte, evenals oudere zijgevel. Nummer 9 en Mariastraat 1B en 1C: kleinere, maar gelijkaardige verankerde bakstenen trapgevels uit de 17de eeuw. Nummer 10 is een breedhuis van vier traveeën, dat in 1870 werd verbouwd tot een gekanteelde verankerde bakstenen gevel in plaats van de vroegere trapgevel.


Twee stadswoningen

Ganzenstraat 28-30 (Brugge)
Twee soortgelijke huizen van drie traveeën en één bouwlaag onder mansardedak; dakvenster met driehoekige frontonbekroning. Huidig uitzicht van de 18de-eeuwse panden resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" in 1987-1990 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge).


Thema's

Ontwerper van

Biddersstraat

Jan Miraelstraat

Kammakersstraat

Sint-Clarastraat

Westmeers (Onze-Lieve-Vrouwekwartier)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Delacourt [online], https://id.erfgoed.net/personen/1782 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.